Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Najboljša zamrznjena sadje in zelenjava
Rubrika:

Dobro je vedeti

Najboljša zamrznjena sadje in zelenjava

že res, da smo sredi poletja, ko je sveže zelenjave in sadja na pretek, a vseeno v vročih poletnih mesecih prija tudi kaj hladnega. Denimo: zmrznjeno sadje ...


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Nekatera zelenjava in sadje izgubi okus in vitamine, ko jih zamrznemo, pri nekaterih pa so razlike zares minimalne. Pozimi je priporočljivo jesti tako zelenjavo, ker drugih vitaminov ni, poleti pa lahko iz teh na hitro naredite sladoled, osvežilni smoothie, ali sadno solato. Nič ne moti, če kombinirate sveže z zamrznjenim, saj je denimo zamrznjeno sadje veliko bolj primerno za želodec, kot led. Pa še z ledom postane vsaka pijača vodena, z zamrznjenim sadjem pa ne.

1. Borovnice
Borovnice so bogate z vitaminom C in E tudi, kot so zamrznjene. Poleg tega vsebuje skodelica borovnic le 71 kalorij, kar je dobro tudi za tiste, ki hujšate. In še: ali ste vedeli, da borovnice odpravljajo gube na obrazu? Borovnice so zelo dobre tudi, če vas sonce preveč opeče.



2. Češnje
Češnje imajo veliko oksidantov in so pravi balzam za vse, ki ste pod stresom. Češnje prav tako v zamrznjenem stanju ne izgubijo veliko svoje hranljive vrednosti. Poleg tega nekaterim sveže češnje povzročajo trebušne težave (napenjanje), zamrznjene pa ne. V hudi poletni vročini je spet najboljša kombinacija svežine in hladu.

3. Breskve
Breskve so zelo dobre pri hujšanju, ker vam vzbujajo občutek sitosti, imajo zmerno količino sladkorja in so bogate z vitaminoma A in C. Breskve prav tako blagodejno vplivajo na regeneracijo kože, bolj kot zamrznjene pa so lahko slastne v obliki kompota, ki ga prav tako lahko zelo dobro ohladimo.

4. Špinača
Špinača je še vedno zelenjava z največ železa, ima pa tudi veliko antioksidantov in deluje protivnetno. Njene lastnosti se tudi potem, ko jo zamrznete, ne spremenijo bistveno, je pa dobro vedeti, da ima kuhana špinača več železa, kot surova. Če jo želite jesti surovo, jo kombinirajte z živili, ki vežejo nase železo. To pa so perutnina, ribe, brokoli, pa tudi pomaranče.

Najboljša zamrznjena sadje in zelenjava

5. Brokoli
Brokoli zelo pomaga pri zniževanju holesterola, pri razstrupljanju, blagodejno deluje na delovanje jeter, želodca, ima veliko vitamina A in C in je eden temeljnih živil v boju proti slabokrvnosti.

6. Robide
Raziskave kažejo, da imajo robide dvakrat toliko antioksidantov kot borovnice, jagode, ali maline. Skodelica robid vsebuje 8 gramov vlaknin in mangana, kar je dobro predvsem za krepitev mišic in kosti. Robide tudi v zamrznjenem stanju ne izgubijo veliko svoje hranljive vrednosti.

7. Artičoke
Artičoke s svojim sladkim okusom zagotavljajo telesu predvsem vlaknine, imajo pa tudi izredno veliko beljakovin, maščob, fosforja, kalija, železa, kalcija, vitaminov A, B, E in K, pomemben je tudi natrij ... Tako vsestransko zelenjavo boste težko našli, poleg tega pa vložene in zamrznjene ohranijo večino svojih pozitivnih lastnosti. Artičoke so vsekakor gurmanska specialiteta, ki jo premalo uživamo.
vkj


špinača
artičoke
borovnice
brokoli
hrana
robide






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.












Kako prepoznati nevarne paradižnike
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Ne morete jeste zajtrka? Kaj vam telo s tem sporoča?
Dobro je vedeti
Ne morete jeste zajtrka? Kaj vam telo s tem sporoča?
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Je bolje biti preveč suh ali predebel?
Zdravje, lepota
Je bolje biti preveč suh ali predebel?
Riž in ajda za trdnejše zdravje
Zdravje, lepota
Riž in ajda za trdnejše zdravje
Kaj zdravniki dovolijo, da lahko jeste za večerjo
Dobro je vedeti
Kaj zdravniki dovolijo, da lahko jeste za večerjo
Za tretjino manj grip in prehladov ter zdravilo proti najhujšim boleznim
Dobro je vedeti
Za tretjino manj grip in prehladov ter zdravilo proti najhujšim boleznim
Olivno olje in orehi: naravna zaščita imunskega sistema
Dobro je vedeti
Olivno olje in orehi: naravna zaščita imunskega sistema
Zakaj ni dobro pretiravati s peteršiljem
Dobro je vedeti
Zakaj ni dobro pretiravati s peteršiljem
Opozorilni znaki pomanjkanja vitamina B12
Dobro je vedeti
Opozorilni znaki pomanjkanja vitamina B12
5 živil, ki ima več proteinov od jajc
Dobro je vedeti
5 živil, ki ima več proteinov od jajc
Kaj se v telesu zgodi po 16 urah posta?
Dobro je vedeti
Kaj se v telesu zgodi po 16 urah posta?
Hrana, ki nas spreminja v onkološke bolnike
Dobro je vedeti
Hrana, ki nas spreminja v onkološke bolnike
Zakaj je čaj iz jabolk in cimeta boljši od ostalih čajev?
Dobro je vedeti
Zakaj je čaj iz jabolk in cimeta boljši od ostalih čajev?
Vitamin D lahko dobite tudi s hrano
Dobro je vedeti
Vitamin D lahko dobite tudi s hrano
Kako naravno znižati sladkor v krvi
Dobro je vedeti
Kako naravno znižati sladkor v krvi
Napitek, ki je obnorel svet
Zdravje, lepota
Napitek, ki je obnorel svet
Vsak organ ima svojo najljubšo hrano
Dobro je vedeti
Vsak organ ima svojo najljubšo hrano
žitarica, ki varuje srce, znižuje holesterol in krepi vaše zdravje
Dobro je vedeti
žitarica, ki varuje srce, znižuje holesterol in krepi vaše zdravje
Kako učinkovite so zamrznjene borovnice
Zdravje, lepota
Kako učinkovite so zamrznjene borovnice




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor