Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Najboljša zamrznjena sadje in zelenjava
Rubrika:

Dobro je vedeti

Najboljša zamrznjena sadje in zelenjava

že res, da smo sredi poletja, ko je sveže zelenjave in sadja na pretek, a vseeno v vročih poletnih mesecih prija tudi kaj hladnega. Denimo: zmrznjeno sadje ...


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Nekatera zelenjava in sadje izgubi okus in vitamine, ko jih zamrznemo, pri nekaterih pa so razlike zares minimalne. Pozimi je priporočljivo jesti tako zelenjavo, ker drugih vitaminov ni, poleti pa lahko iz teh na hitro naredite sladoled, osvežilni smoothie, ali sadno solato. Nič ne moti, če kombinirate sveže z zamrznjenim, saj je denimo zamrznjeno sadje veliko bolj primerno za želodec, kot led. Pa še z ledom postane vsaka pijača vodena, z zamrznjenim sadjem pa ne.

1. Borovnice
Borovnice so bogate z vitaminom C in E tudi, kot so zamrznjene. Poleg tega vsebuje skodelica borovnic le 71 kalorij, kar je dobro tudi za tiste, ki hujšate. In še: ali ste vedeli, da borovnice odpravljajo gube na obrazu? Borovnice so zelo dobre tudi, če vas sonce preveč opeče.



2. Češnje
Češnje imajo veliko oksidantov in so pravi balzam za vse, ki ste pod stresom. Češnje prav tako v zamrznjenem stanju ne izgubijo veliko svoje hranljive vrednosti. Poleg tega nekaterim sveže češnje povzročajo trebušne težave (napenjanje), zamrznjene pa ne. V hudi poletni vročini je spet najboljša kombinacija svežine in hladu.

3. Breskve
Breskve so zelo dobre pri hujšanju, ker vam vzbujajo občutek sitosti, imajo zmerno količino sladkorja in so bogate z vitaminoma A in C. Breskve prav tako blagodejno vplivajo na regeneracijo kože, bolj kot zamrznjene pa so lahko slastne v obliki kompota, ki ga prav tako lahko zelo dobro ohladimo.

4. Špinača
Špinača je še vedno zelenjava z največ železa, ima pa tudi veliko antioksidantov in deluje protivnetno. Njene lastnosti se tudi potem, ko jo zamrznete, ne spremenijo bistveno, je pa dobro vedeti, da ima kuhana špinača več železa, kot surova. Če jo želite jesti surovo, jo kombinirajte z živili, ki vežejo nase železo. To pa so perutnina, ribe, brokoli, pa tudi pomaranče.

Najboljša zamrznjena sadje in zelenjava

5. Brokoli
Brokoli zelo pomaga pri zniževanju holesterola, pri razstrupljanju, blagodejno deluje na delovanje jeter, želodca, ima veliko vitamina A in C in je eden temeljnih živil v boju proti slabokrvnosti.

6. Robide
Raziskave kažejo, da imajo robide dvakrat toliko antioksidantov kot borovnice, jagode, ali maline. Skodelica robid vsebuje 8 gramov vlaknin in mangana, kar je dobro predvsem za krepitev mišic in kosti. Robide tudi v zamrznjenem stanju ne izgubijo veliko svoje hranljive vrednosti.

7. Artičoke
Artičoke s svojim sladkim okusom zagotavljajo telesu predvsem vlaknine, imajo pa tudi izredno veliko beljakovin, maščob, fosforja, kalija, železa, kalcija, vitaminov A, B, E in K, pomemben je tudi natrij ... Tako vsestransko zelenjavo boste težko našli, poleg tega pa vložene in zamrznjene ohranijo večino svojih pozitivnih lastnosti. Artičoke so vsekakor gurmanska specialiteta, ki jo premalo uživamo.
vkj


špinača
artičoke
borovnice
brokoli
hrana
robide






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Vas zebe v roke in noge? Morda je to znak za zaskrbljenost!
Zdravje, lepota
Vas zebe v roke in noge? Morda je to znak za zaskrbljenost!
Izjemen nasvet z ingverjem ali hrenom
Dobro je vedeti
Izjemen nasvet z ingverjem ali hrenom
Pijača, ki nas najhitreje postara
Dobro je vedeti
Pijača, ki nas najhitreje postara
Sok proti raku trebušne slinavke in za boljši spomin
Zdravje, lepota
Sok proti raku trebušne slinavke in za boljši spomin
S tem receptom je 100.000 ljudi ozdravilo raka v samo 48 urah
Zdravje, lepota
S tem receptom je 100.000 ljudi ozdravilo raka v samo 48 urah
Kaj se zgodi z vašim telesom, če jeste meso vsak dan?
Dobro je vedeti
Kaj se zgodi z vašim telesom, če jeste meso vsak dan?
Sok iz ene sestavine, zdravi pa 100 bolezni
Dobro je vedeti
Sok iz ene sestavine, zdravi pa 100 bolezni
Katera je najučinkovitejša mediteranska začimba?
Zanimivosti
Katera je najučinkovitejša mediteranska začimba?
Ali lahko ocvrta hrana poveča tveganje za tesnobo in depresijo?
Dobro je vedeti
Ali lahko ocvrta hrana poveča tveganje za tesnobo in depresijo?
7 koristi kokosovega olja na tešče
Dobro je vedeti
7 koristi kokosovega olja na tešče
Ali je varno jesti česen, ki kali?
Dobro je vedeti
Ali je varno jesti česen, ki kali?
Skrivnostno zeleno listje, ki reši mnogih težav
Dobro je vedeti
Skrivnostno zeleno listje, ki reši mnogih težav
živila, ki jih ne smete jesti na tešče
Dobro je vedeti
živila, ki jih ne smete jesti na tešče
Kako nenadna sprememba vremena vpliva na vaše zdravje
Dobro je vedeti
Kako nenadna sprememba vremena vpliva na vaše zdravje
Ne morete shujšati? Morda vam primanjkuje joda?
Dobro je vedeti
Ne morete shujšati? Morda vam primanjkuje joda?
Tu so najpomembnejši razlogi, zakaj je k limonadi dobro dodati ananas
Zdravje, lepota
Tu so najpomembnejši razlogi, zakaj je k limonadi dobro dodati ananas
Spremembe, ki jih boste občutili, če boste vsak dan jedli kokice
Dobro je vedeti
Spremembe, ki jih boste občutili, če boste vsak dan jedli kokice
Bližnjice do ravnega trebuha brez odrekanja in telovadbe
Dobro je vedeti
Bližnjice do ravnega trebuha brez odrekanja in telovadbe
Zakaj na tešče ne smemo piti kave
Dobro je vedeti
Zakaj na tešče ne smemo piti kave
Kako lahko enostavno razkrijemo zgodnje znake pljučnega raka
Dobro je vedeti
Kako lahko enostavno razkrijemo zgodnje znake pljučnega raka




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor