Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
SadjeČeprav sadje vsebuje obilico hranljivih snovi in je med najbolj priporočljivimi živili, pa vseeno določene vrste napihujejo in dobite velik in napihnjen trebuh. To je večinoma zaradi fruktoze in glukoze. Zato raje več jejte jagodičevje (borovnice, robide, jagode, maline) in citruse (grenivke, oranže). Na drugi strani pa so denimo jabolka, breskve, hruške močno napihujejo, banane pa vam za povrh vsega povzročajo še težave s plini ...
Umetna sladilaSorbitol, ksilitol, manit so imena samo nekaterih umetnih sladil, ki jih dodajajo gaziranim pijačam (zlasti dietnim), sladkarijam, žvečilnim gumijem ... Če so na vašem jedilniku dietne jedi in ob tem čutite napihnjenost, potem prenehajte s tem, ker to ni dobro za vaš organizem. Raje izbirajte živila, ki so sladkana na podlagi stevie, ali sirupa agave.
MlekoMleko v velikih količinah zagotovo ni zdravo (preberite prispevek
Je mleko sploh še zdravo?). Če se vam zdi, da ste po mleku tudi napihnjeni, potem imate težave z laktozo. Pri nekaterih so lahko te težave stalne, pri drugih pa se pojavljajo zgolj občasno v kombinaciji še s kakšnim drugim živilom.
ŠkrobŠkrob pri mnogih povzroča napihnjenost, zato bi se morali tej hrani izogniti. Ker se škrobu ni mogoče v celoti izogniti, izbirajte taka živila, ki imajo manj fruktoze. Škrobna živila imajo namreč veliko fruktana, ki je polimer fruktoze, in ga v občutno manj v krompirju, koruzi, zdrobu ...