Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Hrana, ki nas dela debele, čeprav ne redi
Rubrika:

Dobro je vedeti

Hrana, ki nas dela debele, čeprav ne redi

Priznajte, da se včasih počutite napihnjene, debele, čeprav tehtnica tega ne pokaže. Pozorni bodite na te štiri vrste hrane od katerih boste imeli velik trebuh ...


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Sadje
Čeprav sadje vsebuje obilico hranljivih snovi in je med najbolj priporočljivimi živili, pa vseeno določene vrste napihujejo in dobite velik in napihnjen trebuh. To je večinoma zaradi fruktoze in glukoze. Zato raje več jejte jagodičevje (borovnice, robide, jagode, maline) in citruse (grenivke, oranže). Na drugi strani pa so denimo jabolka, breskve, hruške močno napihujejo, banane pa vam za povrh vsega povzročajo še težave s plini ...

Umetna sladila
Sorbitol, ksilitol, manit so imena samo nekaterih umetnih sladil, ki jih dodajajo gaziranim pijačam (zlasti dietnim), sladkarijam, žvečilnim gumijem ... Če so na vašem jedilniku dietne jedi in ob tem čutite napihnjenost, potem prenehajte s tem, ker to ni dobro za vaš organizem. Raje izbirajte živila, ki so sladkana na podlagi stevie, ali sirupa agave.

Mleko
Mleko v velikih količinah zagotovo ni zdravo (preberite prispevek Je mleko sploh še zdravo?). Če se vam zdi, da ste po mleku tudi napihnjeni, potem imate težave z laktozo. Pri nekaterih so lahko te težave stalne, pri drugih pa se pojavljajo zgolj občasno v kombinaciji še s kakšnim drugim živilom.

Škrob
Škrob pri mnogih povzroča napihnjenost, zato bi se morali tej hrani izogniti. Ker se škrobu ni mogoče v celoti izogniti, izbirajte taka živila, ki imajo manj fruktoze. Škrobna živila imajo namreč veliko fruktana, ki je polimer fruktoze, in ga v občutno manj v krompirju, koruzi, zdrobu ...
vkj


fruktoza
glukoza
hrana
laktoza












Pozabljeni napitek za dolgo življenje brez bolezni
Dobro je vedeti
Pozabljeni napitek za dolgo življenje brez bolezni
Najboljši zajtrk po ajurvedskih načelih
Dobro je vedeti
Najboljši zajtrk po ajurvedskih načelih
Marmelada ali ajvar potem, ko smo odstranili plesen
Dobro je vedeti
Marmelada ali ajvar potem, ko smo odstranili plesen
Pivo ali vino: kaj je bolj zdravo?
Zdravje, lepota
Pivo ali vino: kaj je bolj zdravo?
7 pravil vitkih ljudi
Dobro je vedeti
7 pravil vitkih ljudi
Z žajblom do dolgega življenja. Če pa dodate cimet ...
Zdravje, lepota
Z žajblom do dolgega življenja. Če pa dodate cimet ...
Pomladite telo in izgubite kilograme
Dobro je vedeti
Pomladite telo in izgubite kilograme
4 znaki, da vam primanjkuje vode
Dobro je vedeti
4 znaki, da vam primanjkuje vode
3 prigrizki, ki pomagajo pri hujšanju
Dobro je vedeti
3 prigrizki, ki pomagajo pri hujšanju
5 vrst semen, ki bi jih moral jesti vsak
Zdravje, lepota
5 vrst semen, ki bi jih moral jesti vsak
3 navade, ki izboljšajo koncentracijo pri delu
Dobro je vedeti
3 navade, ki izboljšajo koncentracijo pri delu
Tudi zdrave sestavine lahko redijo
Zdravje, lepota
Tudi zdrave sestavine lahko redijo
Kronična utrujenost in kako se je znebiti
Dobro je vedeti
Kronična utrujenost in kako se je znebiti
5 živil, ki bi jih ženske morale uživati ​​pogosteje
Zdravje, lepota
5 živil, ki bi jih ženske morale uživati ​​pogosteje
Zakaj želimo jesti, ko sploh nismo lačni
Dobro je vedeti
Zakaj želimo jesti, ko sploh nismo lačni
živila, ki vsebujejo več soli kot čips
Dobro je vedeti
živila, ki vsebujejo več soli kot čips
Hrana, ki je dobra za možgane
Zdravje, lepota
Hrana, ki je dobra za možgane
8 napak, ki jih delamo na dietah
Dobro je vedeti
8 napak, ki jih delamo na dietah
7 nevarnih dodatkov v hrani
Dobro je vedeti
7 nevarnih dodatkov v hrani
Paradižnik v službi lepote
Dobro je vedeti
Paradižnik v službi lepote




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor