Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Vsakemu od nas kakšna hrana povzroča bolečine v trebuhu, napihnjenost, slabost, težave s prebavo ... Do tega pride, ker nepravilno kombiniramo posamezne sestavine, ki od našega želodca zahtevajo tako različno predelavo, da nam to povzroča težave. Zato je dobro vedeti, čemu se morate izogibati:
1. Kumare in paradižnikKumare in paradižnik so nekompatibilna živila. želodec predeluje paradižnik drugače, kot kumare, poleg tega telo drugače absorbira hranljive snovi iz obeh, kar povzroči nastanek želodčne kisline, povsem vam zmeša prebavo, za nameček pa so običajno kumare tiste, ki nam "obležijo" v trebuhu in še dolgo za tem povzročajo zgago.
2. Sadje po obrokuSaje se v telesu hitro prebavi in ni dobro, da dolgo časa miruje v želodcu. Proces fermentacije se namreč začne že po nekaj minutah in ni dobro, da se želodec muči še s celo večerjo, ki ste jo pred tem pojedli, sadje pa vam gnije v želodcu. Če že morate, sadje jejte pred vsemi drugimi jedmi, če pa gre za večerjo, pa vam ne bo nič škodilo, če ostanete samo pri sadju. Pa še bolj zdravo je.
Si pa nekaj zapomnite: paradižnik je sadje, lubenica pa zelenjava.
3. Vroč sendvič s siromZa prebavo beljakovin in škroba je potrebna različna stopnja kislosti. želodec običajno začne z beljakovinami, škrob pa čaka, da pride na vrsto. Idealen primer, kako se na hitro zrediti in si zamastiti želodec in črevesje. Težave s prebavo so zagotovljene.
4. Ovseni kosmiči z mlekom ali jogurtom in pomarančni sokKislina v pomarančnem soku uniči encim, ki je odgovoren za prebavo škroba. Prav tako lahko kislina sesiri mleko, ta sproži obrambne mehanizme v želodcu in nastane neprijetna sluzasta snov.
5. Fižol in sirČe želite namenoma biti napihnjeni in spuščati vetrove, potem ni boljše kombinacije. Priporočamo vam, da te kombinacije niti poskusite ne, ker naredi pravo zmedo v vaši prebavi.
6. Banane in mlečni izdelkiTa kombinacija tudi ni dobra, vendar ne povzroča neznosnih težav. Omenjamo jo zato, ker je pogosta na naših jedilnikih in, ker lahko težave razmeroma enostavno rešimo. Če mešate banano in jogurt, dodajte mešanico kardamoma in muškatnega oreščka.
7. Sadje in jogurtKombinacija jogurta s katerimkoli sadjem (to velja tudi za sadne jogurte) upočasni prebavo, spremeni črevesno floro in proizvaja toksine. To velja tudi za domače smoothije.