Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Ali veste, zakaj ne smete jesti paradižnika v kumarični solati?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Ali veste, zakaj ne smete jesti paradižnika v kumarični solati?

Obstajajo kombinacije živil, ki povzročajo več težav, kot koristi. Kombinirati morate stvar, ki ne povzročajo negativnih posledic.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Vsakemu od nas kakšna hrana povzroča bolečine v trebuhu, napihnjenost, slabost, težave s prebavo ... Do tega pride, ker nepravilno kombiniramo posamezne sestavine, ki od našega želodca zahtevajo tako različno predelavo, da nam to povzroča težave. Zato je dobro vedeti, čemu se morate izogibati:

1. Kumare in paradižnik
Kumare in paradižnik so nekompatibilna živila. želodec predeluje paradižnik drugače, kot kumare, poleg tega telo drugače absorbira hranljive snovi iz obeh, kar povzroči nastanek želodčne kisline, povsem vam zmeša prebavo, za nameček pa so običajno kumare tiste, ki nam "obležijo" v trebuhu in še dolgo za tem povzročajo zgago.



2. Sadje po obroku
Saje se v telesu hitro prebavi in ni dobro, da dolgo časa miruje v želodcu. Proces fermentacije se namreč začne že po nekaj minutah in ni dobro, da se želodec muči še s celo večerjo, ki ste jo pred tem pojedli, sadje pa vam gnije v želodcu. Če že morate, sadje jejte pred vsemi drugimi jedmi, če pa gre za večerjo, pa vam ne bo nič škodilo, če ostanete samo pri sadju. Pa še bolj zdravo je.

Si pa nekaj zapomnite: paradižnik je sadje, lubenica pa zelenjava.

3. Vroč sendvič s sirom
Za prebavo beljakovin in škroba je potrebna različna stopnja kislosti. želodec običajno začne z beljakovinami, škrob pa čaka, da pride na vrsto. Idealen primer, kako se na hitro zrediti in si zamastiti želodec in črevesje. Težave s prebavo so zagotovljene.

4. Ovseni kosmiči z mlekom ali jogurtom in pomarančni sok
Kislina v pomarančnem soku uniči encim, ki je odgovoren za prebavo škroba. Prav tako lahko kislina sesiri mleko, ta sproži obrambne mehanizme v želodcu in nastane neprijetna sluzasta snov.

5. Fižol in sir
Če želite namenoma biti napihnjeni in spuščati vetrove, potem ni boljše kombinacije. Priporočamo vam, da te kombinacije niti poskusite ne, ker naredi pravo zmedo v vaši prebavi.

6. Banane in mlečni izdelki
Ta kombinacija tudi ni dobra, vendar ne povzroča neznosnih težav. Omenjamo jo zato, ker je pogosta na naših jedilnikih in, ker lahko težave razmeroma enostavno rešimo. Če mešate banano in jogurt, dodajte mešanico kardamoma in muškatnega oreščka.

7. Sadje in jogurt
Kombinacija jogurta s katerimkoli sadjem (to velja tudi za sadne jogurte) upočasni prebavo, spremeni črevesno floro in proizvaja toksine. To velja tudi za domače smoothije.
vkj


kombinacija živil
nepravilno kombiniranje hrane
prebavne težave
prehranski nasveti
zdrava prehrana






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Čas vnosa beljakovin je zelo pomemben pri starejših
Dobro je vedeti
Čas vnosa beljakovin je zelo pomemben pri starejših
5 živil za boljše razpoloženje
Zdravje, lepota
5 živil za boljše razpoloženje
Poletna vitaminska bomba
Zdravje, lepota
Poletna vitaminska bomba
Kako preprečiti sončne opekline
Dobro je vedeti
Kako preprečiti sončne opekline
Rastlinske beljakovine za daljše življenje
Dobro je vedeti
Rastlinske beljakovine za daljše življenje
Smuti večne mladosti za utrujene
Zdravje, lepota
Smuti večne mladosti za utrujene
Katera hranila najpogosteje primanjkujejo veganom?
Dobro je vedeti
Katera hranila najpogosteje primanjkujejo veganom?
Vulkan antioksidantov
Zdravje, lepota
Vulkan antioksidantov
Smuti proti zakisanosti
Zdravje, lepota
Smuti proti zakisanosti
Kako občasno prenajedanje vpliva na telo?
Dobro je vedeti
Kako občasno prenajedanje vpliva na telo?
Ali je grah naravna zaščita pred sladkorno boleznijo tipa 2?
Dobro je vedeti
Ali je grah naravna zaščita pred sladkorno boleznijo tipa 2?
Je solata lahko obrok?
Dobro je vedeti
Je solata lahko obrok?
Pijača, ki vas ne odžeja, temveč škoduje
Dobro je vedeti
Pijača, ki vas ne odžeja, temveč škoduje
Tihi zaveznik proti debelosti, ki ga (najbrž) podcenjujete
Dobro je vedeti
Tihi zaveznik proti debelosti, ki ga (najbrž) podcenjujete
3 stvari, ki jih nikdar ne bi dali na žar, pa bi jih lahko
Dobro je vedeti
3 stvari, ki jih nikdar ne bi dali na žar, pa bi jih lahko
Da vam slučajno ne bi padlo na pamet to jesti za zajtrk!
Dobro je vedeti
Da vam slučajno ne bi padlo na pamet to jesti za zajtrk!
Kombinacija, ki je šokirala zdravnike
Zdravje, lepota
Kombinacija, ki je šokirala zdravnike
Jod je poleti najpomembnejši mineral. Zakaj?
Dobro je vedeti
Jod je poleti najpomembnejši mineral. Zakaj?
Ali je jajce res krivo za težave s srcem?
Dobro je vedeti
Ali je jajce res krivo za težave s srcem?
Še ena pandemija med nami ...
Dobro je vedeti
Še ena pandemija med nami ...




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor