Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Jejte počasneje ... To pa ni vse!
Rubrika:

Zanimivosti

Jejte počasneje ... To pa ni vse!

Če jeste prehitro, imate občutno več možnosti, da dobite sladkorno, visok krvni pritisk, povišan holesterol, prebavne motnje, rano na želodcu. če jeste hitro, se tudi hitro redite.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Zdravniki ugotavljajo, da potrebujejo možgani 20 minut, da pride do njih signal iz želodca, da ste siti. Če torej obrok pojeste prej, kot v 20 minutah, vaše telo niti začelo še ni s prebavo, pa ste želodec že napolnili čez rob. Zato je pomembno, da obrok začnete z majhnimi grižljaji, lahko hrano in predvsem z majhnimi količinami. Zakaj pa mislite, da so predjedi zgolj za pokušino?!

Optimalna dolžina obroka je med 30 in 60 minut. Priporočljivo je, da po vsakem grižljaju odložite žlico, ali vilice in je ne primete preden grižljaja povsem ne pojeste. Nikar si v usta ne tlačite hrano dokler niste izpraznili ust. To je pomembno tudi zaradi sline in encimov, ki pomagajo pri razgradnji hrane. Več kot predelate v ustih, manj dela bo imel želodec in bolj se bo lahko posvečal fini predelavi hranljivih snovi.

1. Nekateri nutricisti celo predlagajo, da si tisti, ki se ne morejo navaditi na počasno prehranjevanje, pripravijo budilko, ki bo diktirala frekvenco grižljajev. Čeprav se zdi neumno, pa je še kako priročno. V treh dneh se telo tako privadi na diktiran tempo, da se vam bo celo slina začela delati takrat, ko bo budilka zvonila.

2. Če prehitro jeste, začnite pisati prehranski jedilnik. Tudi zato, da se med hranjenjem zamotite in, da vam čas hitreje mine, pa tudi zato, da boste imeli čez teden, ali dva pregled nad hrano, ki ste jo pojedli. Dokazano je namreč, če med obrokom počnete še kakšno stvar, boste jedli tudi do 70 % počasneje, pojedli boste 30 % manj kot sicer, poleg tega pa ljudje, ki jedo počasi, se tudi počasneje redijo.

3. Čeprav vam v točki 2 priporočamo, da med kosilom pišete dnevnik, pa se morate med obrokom vedno posvetiti hrani. Vse lahko delate po pravilih, a če boste med večerjo mislili na kaj druga, so lahko posledice sila neugodne. Kadar telo dobiva iz možganov navodila, ki niso v skladu s tistimi, ki jih pošilja želodec, boste v najboljšem primeru deležni zaprtosti, ali pretirane odprtosti. Dokazano je, da se 40 % hrane ne razgradi povsem, če vmes gledamo televizijo.

V zadnjem času postajajo problem mobilni telefoni in tablice, ko tudi prehranjevanje ni samo obred za mizo, doma, ali v gostilni, pač pa 20 % Evropejcev med vožnjo tudi je, posluša radio ... Hrana je veliko bolj dobra, če si vzamete čas zanjo in pozornost.

4. V svojem dnevnem koledarju začnite planirati tudi obroke. Ni res, da je samoumevno, da imate malico v času malice in, da greste na kosilo v času kosila. Samo pomislite, kolikokrat ste kak obrok izpustili zaradi nujnejših opravkov. V resnici ni nič nujnejšega od vašega želodca, imeti obroke vedno ob isti uri pa najboljše zdravilo za vaš organizem (preberite si prispevek Jesti redno po urah in hujšati).

5. Najboljši nasvet, da upočasnite svoje obroke je, da začnete sami kuhati. Tako boste manj pojedli, ker boste že med pripravo okušali jedi. prav tako vas bo že po petih minutah za štedilnikom minila lakota. In najpomembneje: če si sami pripravljate hrano, veste kaj jeste.
vkj


želodec
Kuhanje hrane
možgani
Nutricisti
Obrok
Počasno prehranjevanje
prebava
Redni obroki
zdravje












5 vzrokov raka, ki bi jih morali odstraniti iz svojega doma
Zdravje, lepota
5 vzrokov raka, ki bi jih morali odstraniti iz svojega doma
živila, ki preprečujejo napenjanje
Dobro je vedeti
živila, ki preprečujejo napenjanje
Kako zdravo je uživati ​​rumenjake?
Zdravje, lepota
Kako zdravo je uživati ​​rumenjake?
Kako lažje vstati: brez nejevolje in z več energije
Zdravje, lepota
Kako lažje vstati: brez nejevolje in z več energije
5 stvari, ki jih morate vedeti o zamrznjeni hrani
Dobro je vedeti
5 stvari, ki jih morate vedeti o zamrznjeni hrani
10 razlogov, zakaj bi morali jesti več korenja
Zdravje, lepota
10 razlogov, zakaj bi morali jesti več korenja
4 šokantna dejstva o sladkorju
Dobro je vedeti
4 šokantna dejstva o sladkorju
4 znaki, da zaužijete preveč soli
Dobro je vedeti
4 znaki, da zaužijete preveč soli
Hrana, ki pospeši presnovo
Dobro je vedeti
Hrana, ki pospeši presnovo
Zdravje kože: 5 najslabših živil
Zdravje, lepota
Zdravje kože: 5 najslabših živil
5 živil, ki zadržujejo maščobne obloge
Dobro je vedeti
5 živil, ki zadržujejo maščobne obloge
7 stvari, ki jih nikoli ne smete početi po obroku
Dobro je vedeti
7 stvari, ki jih nikoli ne smete početi po obroku
4 razlogi, zakaj morate takoj nehati uporabljati plastične posode
Dobro je vedeti
4 razlogi, zakaj morate takoj nehati uporabljati plastične posode
7 spomladanskih superživil
Dobro je vedeti
7 spomladanskih superživil
8 živil, ki čistijo kri in razstrupijo telo
Zdravje, lepota
8 živil, ki čistijo kri in razstrupijo telo
5 živil, ki upočasnijo rast las
Dobro je vedeti
5 živil, ki upočasnijo rast las
6 skrivnosti za pohitritev  metabolizma in večjo porabo kalorij
Dobro je vedeti
6 skrivnosti za pohitritev metabolizma in večjo porabo kalorij
5 stvari, ki vam jih tehtnica nikoli ne pove
Dobro je vedeti
5 stvari, ki vam jih tehtnica nikoli ne pove
4 presenetljive koristi jogurta, ki jih verjetno še niste poznali
Dobro je vedeti
4 presenetljive koristi jogurta, ki jih verjetno še niste poznali
3 hormoni, ki (lahko) preprečujejo hujšanje
Zdravje, lepota
3 hormoni, ki (lahko) preprečujejo hujšanje




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor