Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Jejte počasneje ... To pa ni vse!
Rubrika:

Zanimivosti

Jejte počasneje ... To pa ni vse!

Če jeste prehitro, imate občutno več možnosti, da dobite sladkorno, visok krvni pritisk, povišan holesterol, prebavne motnje, rano na želodcu. če jeste hitro, se tudi hitro redite.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Zdravniki ugotavljajo, da potrebujejo možgani 20 minut, da pride do njih signal iz želodca, da ste siti. Če torej obrok pojeste prej, kot v 20 minutah, vaše telo niti začelo še ni s prebavo, pa ste želodec že napolnili čez rob. Zato je pomembno, da obrok začnete z majhnimi grižljaji, lahko hrano in predvsem z majhnimi količinami. Zakaj pa mislite, da so predjedi zgolj za pokušino?!

Optimalna dolžina obroka je med 30 in 60 minut. Priporočljivo je, da po vsakem grižljaju odložite žlico, ali vilice in je ne primete preden grižljaja povsem ne pojeste. Nikar si v usta ne tlačite hrano dokler niste izpraznili ust. To je pomembno tudi zaradi sline in encimov, ki pomagajo pri razgradnji hrane. Več kot predelate v ustih, manj dela bo imel želodec in bolj se bo lahko posvečal fini predelavi hranljivih snovi.

1. Nekateri nutricisti celo predlagajo, da si tisti, ki se ne morejo navaditi na počasno prehranjevanje, pripravijo budilko, ki bo diktirala frekvenco grižljajev. Čeprav se zdi neumno, pa je še kako priročno. V treh dneh se telo tako privadi na diktiran tempo, da se vam bo celo slina začela delati takrat, ko bo budilka zvonila.

2. Če prehitro jeste, začnite pisati prehranski jedilnik. Tudi zato, da se med hranjenjem zamotite in, da vam čas hitreje mine, pa tudi zato, da boste imeli čez teden, ali dva pregled nad hrano, ki ste jo pojedli. Dokazano je namreč, če med obrokom počnete še kakšno stvar, boste jedli tudi do 70 % počasneje, pojedli boste 30 % manj kot sicer, poleg tega pa ljudje, ki jedo počasi, se tudi počasneje redijo.

3. Čeprav vam v točki 2 priporočamo, da med kosilom pišete dnevnik, pa se morate med obrokom vedno posvetiti hrani. Vse lahko delate po pravilih, a če boste med večerjo mislili na kaj druga, so lahko posledice sila neugodne. Kadar telo dobiva iz možganov navodila, ki niso v skladu s tistimi, ki jih pošilja želodec, boste v najboljšem primeru deležni zaprtosti, ali pretirane odprtosti. Dokazano je, da se 40 % hrane ne razgradi povsem, če vmes gledamo televizijo.

V zadnjem času postajajo problem mobilni telefoni in tablice, ko tudi prehranjevanje ni samo obred za mizo, doma, ali v gostilni, pač pa 20 % Evropejcev med vožnjo tudi je, posluša radio ... Hrana je veliko bolj dobra, če si vzamete čas zanjo in pozornost.

4. V svojem dnevnem koledarju začnite planirati tudi obroke. Ni res, da je samoumevno, da imate malico v času malice in, da greste na kosilo v času kosila. Samo pomislite, kolikokrat ste kak obrok izpustili zaradi nujnejših opravkov. V resnici ni nič nujnejšega od vašega želodca, imeti obroke vedno ob isti uri pa najboljše zdravilo za vaš organizem (preberite si prispevek Jesti redno po urah in hujšati).

5. Najboljši nasvet, da upočasnite svoje obroke je, da začnete sami kuhati. Tako boste manj pojedli, ker boste že med pripravo okušali jedi. prav tako vas bo že po petih minutah za štedilnikom minila lakota. In najpomembneje: če si sami pripravljate hrano, veste kaj jeste.
vkj


želodec
Kuhanje hrane
možgani
Nutricisti
Obrok
Počasno prehranjevanje
prebava
Redni obroki
zdravje












Kdaj se vam pretiravanje z grenivkami in pomarančami lahko maščuje?
Dobro je vedeti
Kdaj se vam pretiravanje z grenivkami in pomarančami lahko maščuje?
4 slabe navade pri zajtrku
Zdravje, lepota
4 slabe navade pri zajtrku
Dobre plati šipkovega olja
Dobro je vedeti
Dobre plati šipkovega olja
Hrana, ki nas dela lačne
Dobro je vedeti
Hrana, ki nas dela lačne
5 najboljših vrst zelenjave za hujšanje
Zdravje, lepota
5 najboljših vrst zelenjave za hujšanje
Kako pogosto lahko jemo hitro hrano brez škode za zdravje?
Dobro je vedeti
Kako pogosto lahko jemo hitro hrano brez škode za zdravje?
Kaj ne jesti zgodaj zjutraj (ali pozno ponoči)
Zdravje, lepota
Kaj ne jesti zgodaj zjutraj (ali pozno ponoči)
Ste se že poskusili spopasti s smrčanjem z naravnim sokom?
Zdravje, lepota
Ste se že poskusili spopasti s smrčanjem z naravnim sokom?
5 neumnih stvari, ki so dobre za vaše zdravje
Zdravje, lepota
5 neumnih stvari, ki so dobre za vaše zdravje
5 nasvetov, kako preveriti, ali ste zares lačni
Dobro je vedeti
5 nasvetov, kako preveriti, ali ste zares lačni
Tudi zdrave sestavine lahko povzročijo povečanje telesne teže
Zdravje, lepota
Tudi zdrave sestavine lahko povzročijo povečanje telesne teže
S klorofilom proti najhujšim boleznim
Zdravje, lepota
S klorofilom proti najhujšim boleznim
Mandljevo mleko s koprivami
Zdravje, lepota
Mandljevo mleko s koprivami
živila, ki izboljšujejo spomin
Dobro je vedeti
živila, ki izboljšujejo spomin
7 živil, ki topijo maščobne obloge
Dobro je vedeti
7 živil, ki topijo maščobne obloge
Je res jesti z rokami grdo in nevzgojeno?
Dobro je vedeti
Je res jesti z rokami grdo in nevzgojeno?
Kako lahko jagode zaščitijo možgane, srce in imunski sistem?
Dobro je vedeti
Kako lahko jagode zaščitijo možgane, srce in imunski sistem?
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
Zdravje, lepota
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
11 živil, ki jih morate jesti vsaj enkrat na teden
Zdravje, lepota
11 živil, ki jih morate jesti vsaj enkrat na teden
7 zdravih ogljikovih hidratov, ki jih lahko jeste brez težav
Dobro je vedeti
7 zdravih ogljikovih hidratov, ki jih lahko jeste brez težav




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor