Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kako je nastal najboljši avokado?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Kako je nastal najboljši avokado?

5 dejstev o avokadu, ki jih je dobro poznati


Članek je bil ustvarjen leta 2023, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

1. Poštar "patentiral" avokado
Leta 1930 je na dvorišču poštarja Rudolpha Hassa v La Habra Heights v Kaliforniji zraslo drevo avokada, ki je bilo ravno prav visoko in je dobro obrodilo. Kasneje so se pokazale še druge prednosti in sosedi, ki so si izposodili sadiko, so drevo poimenovali hass. Sprva Hass temu ni posvečal pozornosti, ko pa se je njegovo drevo izkazalo za hvaležno in neobčutljivo, je naredil izjemno potezo: leta 1935 je svoj avokado patentiral in tako je tudi uradno nastala vrsta Hass.

Prelomnica se je zgodila leta 1970, ko so znanstveniki začeli odkrivati zdravilne učinke avokada, danes pa je vrsta hass najbolj razširjena vrsta avokada, saj raste po celem svetu.



2. Avokado je sadje
Usoda avokada je podobna paradižniku in lubenici. Paradižnik je namreč sadje, lubenica zelenjava, kaj pa avokado? Večina ga uporablja kot zelenjavo, v resnici pa je zaradi vsebnosti sadnih kislin (in sladkorja) sadje. Avokado je po strukturi zelo podoben breskvam, mangu, celo granatnemu jabolku in hruškam.

3. Nenavadno drevo
Poraba avokada se zadnje tri leta potroji. Večino pridelajo v srednji in južni Kaliforniji, Mehiki in na Floridi, veliko ga je tudi na Havajih, vendar tam tudi ostane, ker ga pridelajo zgolj za svoje potrebe. Drevo na katerem raste doseže višino 3 do 4 metre, nabira pa se izključno ročno. Najbolj nenavadno je to, da plod nikdar ne dozori na drevesu. Pravzaprav je lahko v nedozorelem stanju na drevesu celih 18 mesecev. Kot bi drevo ustavljalo vse procese staranja. Šele, ko je plod utrgan, se začne proces zorenja, ki pa tudi lahko traja več tednov.

4. Kako hraniti avokado in, kako vemo, kdaj je zrel?
Avokada nikdar ne kupite zrelega. Preveč zrel avokado v notranjosti porjavi in izgubi značilno zeleno barvo. poleg tega zunanji izgled v ničemer ne določa, kako zrel je avokado v notranjosti. Najbolj zanesljiva metoda je, če previdno stisnete njegovo lupino. če se pod pritiskom lupina rahlo pogrezne, je avokado zrel, v trgovini pa kupite samo čvrstega in trdega. Bolje je, da kak dan, ali dva zori pri vas doma, ker boste tako najbolje vedeli, da se še ni začel proces gnitja.

In še nasvet: avokado najlepše zori, če ga daste v papirnato vrečko skupaj z banano in jabolkom. Avokada nikdar ne hranite v hladilniku.

5. Kdaj je pravi čas za avokado?
Avokado cveti februarja, plodovi pa se nabirajo med aprilom in septembrom (glede na podnebje in zemljo kjer rastejo, poznamo 5 obiralnih obdobij).
vkj


avokado
Rudolph Hass
sadje






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














3 prehranska pravila LeBron Jamesa
Dobro je vedeti
3 prehranska pravila LeBron Jamesa
6 znakov, da ste občutljivi na gluten, pa tega ne veste
Dobro je vedeti
6 znakov, da ste občutljivi na gluten, pa tega ne veste
Napitek, ki se ga bakterije najbolj bojijo
Dobro je vedeti
Napitek, ki se ga bakterije najbolj bojijo
Zamrznjen med: zdrav trend ali tihi sovražnik zob in sladkorja v krvi?
Zdravje, lepota
Zamrznjen med: zdrav trend ali tihi sovražnik zob in sladkorja v krvi?
Ali pomarančni sok res redi
Dobro je vedeti
Ali pomarančni sok res redi
Kako preveč vode zmoti ravnovesje telesa
Dobro je vedeti
Kako preveč vode zmoti ravnovesje telesa
Kje najdemo največ antioksidantov
Dobro je vedeti
Kje najdemo največ antioksidantov
Z ječmenovo vodo proti hormonom, ki vzbujajo apetit
Dobro je vedeti
Z ječmenovo vodo proti hormonom, ki vzbujajo apetit
Izogibajte se hrane, ki spodbuja gripo in prehlade
Dobro je vedeti
Izogibajte se hrane, ki spodbuja gripo in prehlade
Vas muči trdo blato?
Dobro je vedeti
Vas muči trdo blato?
Mešanica, ki ekspresno topi maščobe okoli trebuha
Dobro je vedeti
Mešanica, ki ekspresno topi maščobe okoli trebuha
Rak, ki ga nihče ne želi prepoznati
Dobro je vedeti
Rak, ki ga nihče ne želi prepoznati
Preprosta jed, ki krepi zdravje: paradižnikova juha
Zdravje, lepota
Preprosta jed, ki krepi zdravje: paradižnikova juha
Sok, ki vas bo branil pred prehladi in virusi
Zdravje, lepota
Sok, ki vas bo branil pred prehladi in virusi
5 domačih napitkov proti kašlju
Zdravje, lepota
5 domačih napitkov proti kašlju
Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan jeste piščanca?
Zdravje, lepota
Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan jeste piščanca?
Ali veste, katera začimba najlepše diši, a jo kljub vsemu premalo uporabljamo?
Dobro je vedeti
Ali veste, katera začimba najlepše diši, a jo kljub vsemu premalo uporabljamo?
Tri živila, ki se lepijo na želodec
Dobro je vedeti
Tri živila, ki se lepijo na želodec
Razvade po obroku, ki so škodljive za zdravje
Dobro je vedeti
Razvade po obroku, ki so škodljive za zdravje
Kaj jesti za večerjo?
Zdravje, lepota
Kaj jesti za večerjo?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor