Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Hrana, ki iz nas spreminja v onkološke paciente
Rubrika:

Dobro je vedeti

Hrana, ki iz nas spreminja v onkološke paciente

Narobe je, da se Svetovna zdravstvena organizacija trudi omiliti pomen lastne lestvice rakotvornih živil. Prav bi bilo, da potrošniki prepoznamo škodljive mesne izdelke. Veste kako?


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Potem, ko je Svetovna zdravstvena organizacija v skupino najbolj rakotvornih živil poleg tobaka in alkohola umestila še rdeče meso in procesirane mesne izdelke, je nastal vihar. Vihar med pridelovalci in vihar med tistimi, ki si ne znajo zamisliti dneva brez mesa, klobas, hrenovk, slanine, pršuta, paštete ... So ti izdelki res rakotvorni?

Neumno je, da tisti, ki so to lestvico sestavili, želijo omiliti svoje odločitve. Najpogosteje se skrivajo za statističnim podatkom, da rdeče meso in mesni izdelki povzročajo raka v samo 3 %, kar je malo v primerjavi z drugimi živili, pa vendar: če obstajajo načini, kako se izogniti rakotvornim živilom, je bolj prava pot izobraziti potrošnike. Tudi zato, ker je tudi proizvajalcem v interesu, da so njihovi odjemalci zadovoljni in se bodo hitro prilagodili. Vsem skupaj je torej v interesu, da delamo in jemo boljšo hrano, kajne.

Prav zato vam ponujamo nekaj nasvetov, kako med mesnimi izdelki ločiti zrnje od plev.

Začne se seveda z branjem deklaracije. Če naletite na oznako MSM, ki pomeni mehansko separirano meso, potem takih izdelkov nikar ne kupujte. To pomeni, da je tako meso pogosto zmleto skupaj s kostmi, ki vsebujejo največ antibiotikov, hormonov, težkih kovin in ostalih strupov, ki jih je žival pojedla. Najpogosteje boste na to oznako naleteli pri klobasah, hrenovkah in pašteti.

Posebna zgodba so razni ojačevalci okusov, emulgatorji, podaljševalci obstojnosti ... Vsekakor se izogibajte oznakam E249, E250, E251 in E252. Te oznake pomenijo, da izdelek vsebuje emulgirane nitrate, torej (pre)velike količine soli. Najnevarnejši in zelo pogost emulgator pa je karagenan ali E407, ki je označen kot zelo rakotvorna snov. Lepi se na stene črevesja in preprečuje, da bi telo črpalo hranljive snovi, poleg tega pa na zlepljenih delih povzroča drobne ranice iz katerih se razvije rak na črevesju. Še pomembno opozorilo: karagenan ali E407 je naravni rastlinski zgoščevalec. Ni vse, kar je naravno, tudi dobro za zdravje. In nikar ne nasedajte obljubam, da so uporabljene samo naravne snovi. Nekatere znajo biti zelo škodljive.

Če naletite na oznake E451 (tripolifosfati), E452 (polifosfati) in E453 (fosfati), tako izdelek takoj vrnite nazaj na polico. Za temi oznakami se skrivajo rakotvorni nitrozamini in polifosfati. Škodujejo našim genom, zato bodite še posebej pozorni, da takšne hrane ne jedo otroci, pri starejših pa te snovi povzročajo, da določene bolezni, ki jih več let nosimo v sebi in nas ne motijo, nenadoma izbruhnejo.

Če ste kje prebrali, da izdelek vsebuje ojačevalec okusa glutaminat ali glutamat, takega izdelka tudi ne kupujte. To namreč pomeni, da izdelek ne vsebuje mesa oziroma je delež mesa nižji, kot pričakujete. To je podobno, kot pri sokovih, ko je samo 20 % soka, ostalo pa so voda in kemikalije. Meso je drago, zato si proizvajalci pomagajo z nadomestki.

Pozorni bodite tudi na izgled mesa. Če je meso prepredeno z maščobnimi žilami, potem se žival ni slabo prehranjevala. Če teh žilic ni, povrhu pa še iz mesa kaplja voda, je to dokaz, da je taka žival prejemala rastni hormon in antibiotike. Še bolj nevarno je, če tako meso pečete na žaru, ker se tvori krmni dioksinom, ki je zelo rakotvoren.
Bis


Emulgatorji in rakotvorne snovi
Kako ločiti zrnje od plev pri mesnih izdelkih
Kako prepoznati škodljive mesne izdelke
rak
Rakotvorna ivila
rdeče meso












5 manj znanih znakov sladkorne bolezni, ki jih ne smete spregledati
Dobro je vedeti
5 manj znanih znakov sladkorne bolezni, ki jih ne smete spregledati
8 znakov, da se morate več gibati
Zdravje, lepota
8 znakov, da se morate več gibati
3 najslabša živila, ki jih lahko jeste za zajtrk
Zdravje, lepota
3 najslabša živila, ki jih lahko jeste za zajtrk
6 simptomov raka na želodcu (ki ne bolijo)
Dobro je vedeti
6 simptomov raka na želodcu (ki ne bolijo)
Trebušna maščoba: kako se je znebiti na naraven in učinkovit način​
Dobro je vedeti
Trebušna maščoba: kako se je znebiti na naraven in učinkovit način​
Glavni hormon, da ne morete shujšati, pa za to sploh niste krivi vi!
Zdravje, lepota
Glavni hormon, da ne morete shujšati, pa za to sploh niste krivi vi!
3 stvari, ki bi se jih morali znebiti po 50. letu
Zdravje, lepota
3 stvari, ki bi se jih morali znebiti po 50. letu
Kako hitro in brez stradanja shujšati
Dobro je vedeti
Kako hitro in brez stradanja shujšati
Ingverjev sok in njegove koristi za zdravje
Zdravje, lepota
Ingverjev sok in njegove koristi za zdravje
Pravimo mu tudi eliksir zdravja
Dobro je vedeti
Pravimo mu tudi eliksir zdravja
Kako tvegano je jesti jajca?
Dobro je vedeti
Kako tvegano je jesti jajca?
Kdo ne bi smel jesti banan?
Dobro je vedeti
Kdo ne bi smel jesti banan?
Nimajo privlačnega videza, so pa izjemno okusni in zdravi
Zdravje, lepota
Nimajo privlačnega videza, so pa izjemno okusni in zdravi
Bikini body čez mesec dni
Zdravje, lepota
Bikini body čez mesec dni
Ali veste, kaj je razstrupljanje možganov?
Zanimivosti
Ali veste, kaj je razstrupljanje možganov?
Zakaj je koruzni kruh tako odličen?
Zdravje, lepota
Zakaj je koruzni kruh tako odličen?
Pripravite zdravilni timijanov med
Dobro je vedeti
Pripravite zdravilni timijanov med
Domača vitaminska voda
Zdravje, lepota
Domača vitaminska voda
Preprosti načini za preprečevanje bolečin v vratu
Dobro je vedeti
Preprosti načini za preprečevanje bolečin v vratu
Ali holesterol res hrani rakave celice?
Dobro je vedeti
Ali holesterol res hrani rakave celice?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor