Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Hrana, ki iz nas spreminja v onkološke paciente
Rubrika:

Dobro je vedeti

Hrana, ki iz nas spreminja v onkološke paciente

Narobe je, da se Svetovna zdravstvena organizacija trudi omiliti pomen lastne lestvice rakotvornih živil. Prav bi bilo, da potrošniki prepoznamo škodljive mesne izdelke. Veste kako?


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Potem, ko je Svetovna zdravstvena organizacija v skupino najbolj rakotvornih živil poleg tobaka in alkohola umestila še rdeče meso in procesirane mesne izdelke, je nastal vihar. Vihar med pridelovalci in vihar med tistimi, ki si ne znajo zamisliti dneva brez mesa, klobas, hrenovk, slanine, pršuta, paštete ... So ti izdelki res rakotvorni?

Neumno je, da tisti, ki so to lestvico sestavili, želijo omiliti svoje odločitve. Najpogosteje se skrivajo za statističnim podatkom, da rdeče meso in mesni izdelki povzročajo raka v samo 3 %, kar je malo v primerjavi z drugimi živili, pa vendar: če obstajajo načini, kako se izogniti rakotvornim živilom, je bolj prava pot izobraziti potrošnike. Tudi zato, ker je tudi proizvajalcem v interesu, da so njihovi odjemalci zadovoljni in se bodo hitro prilagodili. Vsem skupaj je torej v interesu, da delamo in jemo boljšo hrano, kajne.



Prav zato vam ponujamo nekaj nasvetov, kako med mesnimi izdelki ločiti zrnje od plev.

Začne se seveda z branjem deklaracije. Če naletite na oznako MSM, ki pomeni mehansko separirano meso, potem takih izdelkov nikar ne kupujte. To pomeni, da je tako meso pogosto zmleto skupaj s kostmi, ki vsebujejo največ antibiotikov, hormonov, težkih kovin in ostalih strupov, ki jih je žival pojedla. Najpogosteje boste na to oznako naleteli pri klobasah, hrenovkah in pašteti.

Posebna zgodba so razni ojačevalci okusov, emulgatorji, podaljševalci obstojnosti ... Vsekakor se izogibajte oznakam E249, E250, E251 in E252. Te oznake pomenijo, da izdelek vsebuje emulgirane nitrate, torej (pre)velike količine soli. Najnevarnejši in zelo pogost emulgator pa je karagenan ali E407, ki je označen kot zelo rakotvorna snov. Lepi se na stene črevesja in preprečuje, da bi telo črpalo hranljive snovi, poleg tega pa na zlepljenih delih povzroča drobne ranice iz katerih se razvije rak na črevesju. Še pomembno opozorilo: karagenan ali E407 je naravni rastlinski zgoščevalec. Ni vse, kar je naravno, tudi dobro za zdravje. In nikar ne nasedajte obljubam, da so uporabljene samo naravne snovi. Nekatere znajo biti zelo škodljive.

Če naletite na oznake E451 (tripolifosfati), E452 (polifosfati) in E453 (fosfati), tako izdelek takoj vrnite nazaj na polico. Za temi oznakami se skrivajo rakotvorni nitrozamini in polifosfati. Škodujejo našim genom, zato bodite še posebej pozorni, da takšne hrane ne jedo otroci, pri starejših pa te snovi povzročajo, da določene bolezni, ki jih več let nosimo v sebi in nas ne motijo, nenadoma izbruhnejo.

Če ste kje prebrali, da izdelek vsebuje ojačevalec okusa glutaminat ali glutamat, takega izdelka tudi ne kupujte. To namreč pomeni, da izdelek ne vsebuje mesa oziroma je delež mesa nižji, kot pričakujete. To je podobno, kot pri sokovih, ko je samo 20 % soka, ostalo pa so voda in kemikalije. Meso je drago, zato si proizvajalci pomagajo z nadomestki.

Pozorni bodite tudi na izgled mesa. Če je meso prepredeno z maščobnimi žilami, potem se žival ni slabo prehranjevala. Če teh žilic ni, povrhu pa še iz mesa kaplja voda, je to dokaz, da je taka žival prejemala rastni hormon in antibiotike. Še bolj nevarno je, če tako meso pečete na žaru, ker se tvori krmni dioksinom, ki je zelo rakotvoren.
Bis


Emulgatorji in rakotvorne snovi
Kako ločiti zrnje od plev pri mesnih izdelkih
Kako prepoznati škodljive mesne izdelke
rak
Rakotvorna živila
rdeče meso






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














železo je ključnega pomena pri zdravljenju zamaščenih jeter
Dobro je vedeti
železo je ključnega pomena pri zdravljenju zamaščenih jeter
Začimba, ki povsem zatre apetit
Dobro je vedeti
Začimba, ki povsem zatre apetit
Čas vnosa beljakovin je zelo pomemben pri starejših
Dobro je vedeti
Čas vnosa beljakovin je zelo pomemben pri starejših
5 živil za boljše razpoloženje
Zdravje, lepota
5 živil za boljše razpoloženje
Poletna vitaminska bomba
Zdravje, lepota
Poletna vitaminska bomba
Kako preprečiti sončne opekline
Dobro je vedeti
Kako preprečiti sončne opekline
Rastlinske beljakovine za daljše življenje
Dobro je vedeti
Rastlinske beljakovine za daljše življenje
Smuti večne mladosti za utrujene
Zdravje, lepota
Smuti večne mladosti za utrujene
Katera hranila najpogosteje primanjkujejo veganom?
Dobro je vedeti
Katera hranila najpogosteje primanjkujejo veganom?
Vulkan antioksidantov
Zdravje, lepota
Vulkan antioksidantov
Smuti proti zakisanosti
Zdravje, lepota
Smuti proti zakisanosti
Kako občasno prenajedanje vpliva na telo?
Dobro je vedeti
Kako občasno prenajedanje vpliva na telo?
Ali je grah naravna zaščita pred sladkorno boleznijo tipa 2?
Dobro je vedeti
Ali je grah naravna zaščita pred sladkorno boleznijo tipa 2?
Je solata lahko obrok?
Dobro je vedeti
Je solata lahko obrok?
Pijača, ki vas ne odžeja, temveč škoduje
Dobro je vedeti
Pijača, ki vas ne odžeja, temveč škoduje
Tihi zaveznik proti debelosti, ki ga (najbrž) podcenjujete
Dobro je vedeti
Tihi zaveznik proti debelosti, ki ga (najbrž) podcenjujete
3 stvari, ki jih nikdar ne bi dali na žar, pa bi jih lahko
Dobro je vedeti
3 stvari, ki jih nikdar ne bi dali na žar, pa bi jih lahko
Da vam slučajno ne bi padlo na pamet to jesti za zajtrk!
Dobro je vedeti
Da vam slučajno ne bi padlo na pamet to jesti za zajtrk!
Kombinacija, ki je šokirala zdravnike
Zdravje, lepota
Kombinacija, ki je šokirala zdravnike
Jod je poleti najpomembnejši mineral. Zakaj?
Dobro je vedeti
Jod je poleti najpomembnejši mineral. Zakaj?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor