Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Dejstva, ki jih je morate vedeti o rdečih bananah
Rubrika:

Zanimivosti

Dejstva, ki jih je morate vedeti o rdečih bananah

Rdeče banane, ki so po okusu mešanica banan z malin, so neugodne za transport - to je slabo za trgovce in dobro za potrošnike


Članek je bil ustvarjen leta 2021, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Jesenski in zimski meseci so najugodnejši za rdeče banane, ki so v naših trgovinah redkost prav zaradi neobstojnosti med transportom. Rumene banane namreč še zelene naložijo na ladje, da zorijo med potjo. Njihov okus je zato manj izrazit, pa tudi vitaminov in ostalih hranljivih snovi imajo manj.

Če v kateri od trgovin naletite na rdeče banane, si zapomnite, da gre za veliko bolj zrelo in tudi zdravo sadje. Pri sobni temperaturi namreč vzdržijo največ en teden, za potrošnike najpomembnejši pa je podatek, da rdečih banan ni dobro hraniti v hladilnikih (umetno zorenje v hladilnicah torej odpade).

Če veste, da rdeče banane rastejo skoraj izključno samo v Srednji Ameriki, Mehiki in nekaterih predelih Avstralije, potem vam je jasno, zakaj je transport logistični podvig.

Banane veljajo za najbolj priljubljeno sadje na svetu. Vsebujejo tri naravne sladkorje: saharozo, fruktozo in glukozo. imajo visoko kalorično vrednost, visoko stopnjo vseh 6 najpomembnejših vitaminov, 11 mineralov ... Banane dajejo ljudem energijo, krepijo imunski sistem in imajo še kup drugih koristnih lastnosti.

Kaj pa rdeče banane?

Pridelava rdečih banan se v ničemer ne razlikuje od rumenih. Pri nas so dražje zgolj zato, ker so nekaj posebnega in, ker so bolj sveže (hitrejši transport). Sicer pa ima 100 gramov rumenih in rdečih banan 90 kalorij in 23 gramov ogljikovih hidratov. Razlika je pri sladkorju. Rdeče ga imajo 16 gramov, rumene 12 gramov. Rdeče imajo 4 grame vlaknin, rumene 3 grame. Tudi pri vitaminih je prednost na strani rdečih, ki imajo 2 % priporočene dnevne količine vitamina A (rumene pol manj). Podobno je tudi z železom, kalijem in vitaminom B6. Rdeče banane nimajo natrija in kalcija (obojega je v rumenih 1 %).

Upoštevajte, da so gornji nutricistični podatki izmerjeni laboratorijsko na idealno zrelih vzorcih. Če sadje zori med potjo, je njegova hranljiva vrednost bistveno manjša. Samo za primerjavo: rumene banane je mogoče držati v stanju vegetacije v skladiščih tudi 3 mesece in več, rdeče pa vsega 1 teden. Poleg tega je pri rdečih zelo pomemben tudi čas, kdaj so bili plodovi nabrani. Če so bili prehitro, ali prepozno bodo banane mokaste in polne škroba, kot bi jedli stiropor. Zato se pogosto dogaja, da boste naleteli na ne optimalno zrel sadež, ki vam ne bo všeč.

Prav žalostno je, da smo se industrijskega in umetno ustvarjenega okusa rumenih banan tako navadili, da nam drugi, bolj zreli plodovi niso všeč.
Erika Volk


Hranljiva vrednost banan
Razlike med rumenimi in rdečimi bananami
Rdeče banane
Transport rdečih banan
Zdravje rdečih banan












6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
Zdravje, lepota
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
5 vzrokov raka, ki bi jih morali odstraniti iz svojega doma
Zdravje, lepota
5 vzrokov raka, ki bi jih morali odstraniti iz svojega doma
živila, ki preprečujejo napenjanje
Dobro je vedeti
živila, ki preprečujejo napenjanje
Kako zdravo je uživati ​​rumenjake?
Zdravje, lepota
Kako zdravo je uživati ​​rumenjake?
Kako lažje vstati: brez nejevolje in z več energije
Zdravje, lepota
Kako lažje vstati: brez nejevolje in z več energije
5 stvari, ki jih morate vedeti o zamrznjeni hrani
Dobro je vedeti
5 stvari, ki jih morate vedeti o zamrznjeni hrani
10 razlogov, zakaj bi morali jesti več korenja
Zdravje, lepota
10 razlogov, zakaj bi morali jesti več korenja
4 šokantna dejstva o sladkorju
Dobro je vedeti
4 šokantna dejstva o sladkorju
4 znaki, da zaužijete preveč soli
Dobro je vedeti
4 znaki, da zaužijete preveč soli
Hrana, ki pospeši presnovo
Dobro je vedeti
Hrana, ki pospeši presnovo
Zdravje kože: 5 najslabših živil
Zdravje, lepota
Zdravje kože: 5 najslabših živil
5 živil, ki zadržujejo maščobne obloge
Dobro je vedeti
5 živil, ki zadržujejo maščobne obloge
7 stvari, ki jih nikoli ne smete početi po obroku
Dobro je vedeti
7 stvari, ki jih nikoli ne smete početi po obroku
4 razlogi, zakaj morate takoj nehati uporabljati plastične posode
Dobro je vedeti
4 razlogi, zakaj morate takoj nehati uporabljati plastične posode
7 spomladanskih superživil
Dobro je vedeti
7 spomladanskih superživil
8 živil, ki čistijo kri in razstrupijo telo
Zdravje, lepota
8 živil, ki čistijo kri in razstrupijo telo
5 živil, ki upočasnijo rast las
Dobro je vedeti
5 živil, ki upočasnijo rast las
6 skrivnosti za pohitritev  metabolizma in večjo porabo kalorij
Dobro je vedeti
6 skrivnosti za pohitritev metabolizma in večjo porabo kalorij
5 stvari, ki vam jih tehtnica nikoli ne pove
Dobro je vedeti
5 stvari, ki vam jih tehtnica nikoli ne pove
4 presenetljive koristi jogurta, ki jih verjetno še niste poznali
Dobro je vedeti
4 presenetljive koristi jogurta, ki jih verjetno še niste poznali




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor