Rubrika:
Dobro je vedeti
5 koristnih lastnosti posušenih marelic
Za marelice je znano, da imajo posušene več vitaminov od svežih, poleg tega pa so še zelo zdrave ...
Članek je bil ustvarjen leta 2022, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
1. Pritisk in holesterol
Posušene marelice zelo ugodno vplivajo na kardiovaskularni sistem, znižujejo hipertenzijo (visok pritisk) in nivo slabega holesterola. Zaradi pektina delujejo marelice očiščevalno. Zlasti učinkovite so pri odstranjevanju radionuklidov in težkih kovin.
2. Dodatek k hrani
Suhe marelice so tako, kot suhe slive, zanimiv dodatek k mesnim in drugim jedem. S tem hrana pridobi vitamine in minerale, hkrati pa tudi kalorije.
3. Za diabetike in ščitnico
Suhe marelice so diuretiki in so zelo dobre za bolnike s težavami s ščitnico in diabetike. Marelice sicer ne zdravijo bolezni, jih pa lajšajo.
4. Bolezni srca
Ljudje s srčnimi težavami bi morali vsak dan pojesti vsaj 50 gramov posušenih marelic. To je dober posladek tudi za tiste, ki preventivno skrbite za svoje srce. Najbolj preprost nasvet je, da marelice za pol ure namočite v vodo, da se zmehčajo in potem pojeste marelice in popijete vodo. S tem se boste rešili zaprtja in uredili prebavo.
5. Vitamini
Posušene marelice spadajo med zimska živila z največ vitaminov in mineralov. Zato so marelice zelo primerne za nosečnice, tudi male otroke in ljudi z oslabljenim imunskim sistemom. Marelice so še posebej bogate z vitaminom A, ki ugodno vpliva na oči.
vkj
Diabetiki
Posušene marelice
čitnica
Vitamini in minerali
Zdravje srca