Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Sok z nezemeljskimi učinki, ki se je z žlico
Rubrika:

Zdravje, lepota

Sok z nezemeljskimi učinki, ki se je z žlico

Z drobnimi semeni čija lahko sok spremenite v nasiten obrok, ki ima vrsto zdravilnih učinkov.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Semena čija lahko vsak sok spremenijo v gost puding, ki vas bo presenetil s svežino in količino hranljivih snovi. Semena čija imajo namreč lastnost, da nase vežejo ogromne količine vode in tako ustvarijo gost in čvrst gel. Prav to lastnost izkoriščamo pri tem nasvetu.

Sestavine:
  • kozarec sveže stisnjenega soka (sok oranže, jabolka, kumare)
  • 3 do 4 žlice semen čija
Priprava:

Najprej naredite sok. Lahko ste kreativni in uporabite karkoli. Priporočamo vam oranže, jabolka, zanimive barve in okuse pa dobite tudi iz kumar in zelene solate. Zelenjava ima namreč veliko vode, pa bo zato želirni učinek čija semen veliko večji. Tako pripravljenemu soku dodajte 3 do 4 žlice semen čija in vse skupaj pustite stati vsaj 20 minut.

Ko se bodo semena napila vlage, boste dobil zanimiv puding z veliko esencialnimi aminokislinami, vsaj 4 grami proteini, 10 grami vlaknin, 5 grami omega-3 maščobnih kislin, več kot 200 mg kalcija, 256 mg fosforja, 0,6 mg mangana ... Dejstvo je, da je 4 žlice čija semen težko in nevarno pojesti. če bi čija jedli z žlico, je nevarno, da semena posrkajo vso vlago v želodcu in črevesju, kar lahko povzroči resne poškodbe.

Poleg tega čija semena vsebujejo dvakrat več beljakovin, kot katerakoli druga semena. Imajo dvakrat več antioksidantov, kot jagodičevje. Imajo petkrat več kalcija, kot mleko in trikrat več železa, kot špinača. Imajo tudi dvakrat več kalija, kot banane.

Ob tem ne smete pozabiti, da zgoraj našteti nutricistični podatki veljajo le za semena čija, k temu pa je potrebno dodati še vitamine in minerale soka. Tako se lahko v kozarcu čija pudinga skriva tudi do pol toliko vlaknin, kot jih telo potrebuje čez cel dan. Tudi količina kalcija v tem pudingu je lahko višja, kot pri skodelici mleka (mleko ima v kozarcu 2 dcl 276 mg kalcija).

Čija puding vam priporočamo, da si ga redno pripravljate namesto večerje. Z rednim pitjem si boste popravili krvno sliko, preprečili nastanek krvnih strdkov, znižali količino sladkorja v krvi, znižali pritisk, holesterol, več raziskav pa potrjuje tudi zaviralen vpliv semen čija na razvoj rakastih celic.

Za konec pa še zanimivost: čija semena skupaj z rastlinskimi napitki so pili Azteki in Maji že pred 3500 leti. Verjeli so, da so čijo prinesli Nezemljani in, da ima nadnaravno moč. Ko so več stoletij kasneje v Srednjo Ameriko prišli Španci, so vse jedi iz semen čija prepovedali.
Erika Volk


Hranljive snovi čija
Recept čija puding
Semena čija
Sok in semena čija
Zdravilni učinki semena čija












7 vsakdanjih živil, ki dokazano povečujejo tveganje za raka
Dobro je vedeti
7 vsakdanjih živil, ki dokazano povečujejo tveganje za raka
7 navad, ki škodijo zdravju
Dobro je vedeti
7 navad, ki škodijo zdravju
Najhitrejša dieta na svetu?
Dobro je vedeti
Najhitrejša dieta na svetu?
Telovadba, ki zmanjša apetit
Zdravje, lepota
Telovadba, ki zmanjša apetit
5 zdravih živil, ki niso tako zdrava, kot si mislite
Dobro je vedeti
5 zdravih živil, ki niso tako zdrava, kot si mislite
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
Zdravje, lepota
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
5 vzrokov raka, ki bi jih morali odstraniti iz svojega doma
Zdravje, lepota
5 vzrokov raka, ki bi jih morali odstraniti iz svojega doma
živila, ki preprečujejo napenjanje
Dobro je vedeti
živila, ki preprečujejo napenjanje
Kako zdravo je uživati ​​rumenjake?
Zdravje, lepota
Kako zdravo je uživati ​​rumenjake?
Kako lažje vstati: brez nejevolje in z več energije
Zdravje, lepota
Kako lažje vstati: brez nejevolje in z več energije
5 stvari, ki jih morate vedeti o zamrznjeni hrani
Dobro je vedeti
5 stvari, ki jih morate vedeti o zamrznjeni hrani
10 razlogov, zakaj bi morali jesti več korenja
Zdravje, lepota
10 razlogov, zakaj bi morali jesti več korenja
4 šokantna dejstva o sladkorju
Dobro je vedeti
4 šokantna dejstva o sladkorju
4 znaki, da zaužijete preveč soli
Dobro je vedeti
4 znaki, da zaužijete preveč soli
Hrana, ki pospeši presnovo
Dobro je vedeti
Hrana, ki pospeši presnovo
Zdravje kože: 5 najslabših živil
Zdravje, lepota
Zdravje kože: 5 najslabših živil
5 živil, ki zadržujejo maščobne obloge
Dobro je vedeti
5 živil, ki zadržujejo maščobne obloge
7 stvari, ki jih nikoli ne smete početi po obroku
Dobro je vedeti
7 stvari, ki jih nikoli ne smete početi po obroku
4 razlogi, zakaj morate takoj nehati uporabljati plastične posode
Dobro je vedeti
4 razlogi, zakaj morate takoj nehati uporabljati plastične posode
7 spomladanskih superživil
Dobro je vedeti
7 spomladanskih superživil




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor