Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
4 miti o hrani, ki smo jim vsi nasedli
Rubrika:

Dobro je vedeti

4 miti o hrani, ki smo jim vsi nasedli

Hrana v času naših babic je bila bistveno drugačna, kot je danes, a se še vedno držimo nekaterih načel.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

1. So multivitaminska živila res zdrava?
V začetku 20. stoletja so znanstveniki odkrili, da veliko bolezni nastane zaradi pomanjkanja vitaminov. Bolezni, kot so rahitis, skorbut, beri-beri so res posledica premalo pestre hrane, kar je prehranska industrija hitro izkoristila in začela trgovati z vitamini. Ker pa se je dostopnost do hrane v zadnjih 50 letih bistveno izboljšala, tudi bolezni povezanih s pomanjkanjem vitaminov ni več in tudi potreb po multivitaminskih dodatkih ne. Tovrstni napitki in tablete lahko organizmu celo škodijo (poglejte članek Nam lahko preveč vitaminov škodi).

2. Ali aspirin res preprečuje srčne kapi?
Znano je, da aspirin preprečuje infarkte, ker acetilsalicilna kislina preprečuje zgoščevanje krvi. Vendar pa strjevanje krvi ni vedno nezaželeno, še posebej ne pri notranjih krvavitvah denimo v možganih, ali želodcu. V teh primerih ima nestrjevanje nasproten učinek. Kardiologi zato priporočajo aspirin le bolnikom, ki imajo resne težave s srcem, vsem ostalim pa ne. Kaj šele, da bi ljudje z zdravim srcem jemali aspirin iz preventivnih razlogov.

3. Je margarina boljša od masla?
To je mit, ki zadnja štiri leta več ne velja. že samo posnetki tovarn, ker izdelujejo margarino, vam pokvarijo apetit, ker nihče ne ve, kakšno vrsto maščob uporabijo proizvajalci. Večinoma najmanj kvalitetno, odpadno in nič ne pomaga, če v nekaj skromnih odstotkih dodajo tudi kaj bolj kvalitetnega. Še to: maslo so iznašli pred več tisočletji, margarino pa leta 1813 v laboratorijih. Verjetno vam je jasno, da nič industrijsko pridelanega ne more konkurirati z naravnimi maščobami.

4. So jajca zdrava?
Znanstvena stališča glede jajc se tako pogosto menjajo, da težko verjamem tisti, ki pravijo, da jajca škodujejo, in tudi tistim, ki pravijo, da so jajca ena najbolj hranljivih živil na svetu. Šele nedavno je bilo odkrito, da holesterol v jajcih nima veliko veze s holesterolom v krvi. Dejstvo je, da ima samo eno jajce 200 mg holesterola, kar je približno 2/3 dnevnega vnosa. Vendar pa je to drugačen holesterol, ki telesu celo prija. Poleg tega ima jajce veliko esencialnh vitaminov, mineralov in predvsem omega-3 maščobnih kislin, kar človeško telo ne more proizvesti in so zato jajca nujno potrebna.

Verjetno bomo o jajcih pisali samo pozitivne stvari naslednja štiri leta, ko bo spet prišlo kakšno novo odkritje in vse skupaj postavilo na glavo.
vkj


Aspirin srčne kapi
Margarina maslo
Multivitaminska živila
Vitamin A in holesterol
Zdravje jajc












Kako lahko jagode zaščitijo možgane, srce in imunski sistem?
Dobro je vedeti
Kako lahko jagode zaščitijo možgane, srce in imunski sistem?
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
Zdravje, lepota
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
11 živil, ki jih morate jesti vsaj enkrat na teden
Zdravje, lepota
11 živil, ki jih morate jesti vsaj enkrat na teden
7 zdravih ogljikovih hidratov, ki jih lahko jeste brez težav
Dobro je vedeti
7 zdravih ogljikovih hidratov, ki jih lahko jeste brez težav
4 živila, ki jih ne smete mešati z zdravili
Dobro je vedeti
4 živila, ki jih ne smete mešati z zdravili
Kako zdravo je jesti jajčne rumenjake?
Zdravje, lepota
Kako zdravo je jesti jajčne rumenjake?
Hrana, zaradi katere se hitreje starate
Dobro je vedeti
Hrana, zaradi katere se hitreje starate
5 živil, ki znižujejo krvni pritisk
Zdravje, lepota
5 živil, ki znižujejo krvni pritisk
Hitreje do vitkejše postave
Dobro je vedeti
Hitreje do vitkejše postave
5 najslabših živil za kožo
Zdravje, lepota
5 najslabših živil za kožo
7 vrst zelenjave, ki zdravijo telo
Zdravje, lepota
7 vrst zelenjave, ki zdravijo telo
Pogosti glavoboli: 3 razlogi, na katere ne boste pomislili
Zdravje, lepota
Pogosti glavoboli: 3 razlogi, na katere ne boste pomislili
Kako ponovno zagnati presnovo?
Zdravje, lepota
Kako ponovno zagnati presnovo?
5 skritih bolezni, zaradi katerih se redite
Zdravje, lepota
5 skritih bolezni, zaradi katerih se redite
5 navad, ki povzročajo bolečine v hrbtu
Zdravje, lepota
5 navad, ki povzročajo bolečine v hrbtu
Limonin sok: česar niste vedeli
Dobro je vedeti
Limonin sok: česar niste vedeli
Pozno jeste? S temi živili ne boste redili
Dobro je vedeti
Pozno jeste? S temi živili ne boste redili
5 nenavadnih trikov za izgubo teže, ki delujejo
Dobro je vedeti
5 nenavadnih trikov za izgubo teže, ki delujejo
10 superživil, ki topijo kilograme
Zdravje, lepota
10 superživil, ki topijo kilograme
Najboljši deli sadja in zelenjave, ki jih pogosto zavržemo
Dobro je vedeti
Najboljši deli sadja in zelenjave, ki jih pogosto zavržemo




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor