Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
IŔči
Domov
Sok z nezemeljskimi učinki, ki se je z žlico
Rubrika:

Zdravje, lepota

Sok z nezemeljskimi učinki, ki se je z žlico

Z drobnimi semeni čija lahko sok spremenite v nasiten obrok, ki ima vrsto zdravilnih učinkov.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu Å”e dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejÅ”imi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Semena čija lahko vsak sok spremenijo v gost puding, ki vas bo presenetil s svežino in količino hranljivih snovi. Semena čija imajo namreč lastnost, da nase vežejo ogromne količine vode in tako ustvarijo gost in čvrst gel. Prav to lastnost izkoriščamo pri tem nasvetu.

Sestavine:
  • kozarec sveže stisnjenega soka (sok oranže, jabolka, kumare)
  • 3 do 4 žlice semen čija
Priprava:

Najprej naredite sok. Lahko ste kreativni in uporabite karkoli. Priporočamo vam oranže, jabolka, zanimive barve in okuse pa dobite tudi iz kumar in zelene solate. Zelenjava ima namreč veliko vode, pa bo zato želirni učinek čija semen veliko večji. Tako pripravljenemu soku dodajte 3 do 4 žlice semen čija in vse skupaj pustite stati vsaj 20 minut.

Ko se bodo semena napila vlage, boste dobil zanimiv puding z veliko esencialnimi aminokislinami, vsaj 4 grami proteini, 10 grami vlaknin, 5 grami omega-3 maščobnih kislin, več kot 200 mg kalcija, 256 mg fosforja, 0,6 mg mangana ... Dejstvo je, da je 4 žlice čija semen težko in nevarno pojesti. če bi čija jedli z žlico, je nevarno, da semena posrkajo vso vlago v želodcu in črevesju, kar lahko povzroči resne poškodbe.

Poleg tega čija semena vsebujejo dvakrat več beljakovin, kot katerakoli druga semena. Imajo dvakrat več antioksidantov, kot jagodičevje. Imajo petkrat več kalcija, kot mleko in trikrat več železa, kot špinača. Imajo tudi dvakrat več kalija, kot banane.

Ob tem ne smete pozabiti, da zgoraj našteti nutricistični podatki veljajo le za semena čija, k temu pa je potrebno dodati še vitamine in minerale soka. Tako se lahko v kozarcu čija pudinga skriva tudi do pol toliko vlaknin, kot jih telo potrebuje čez cel dan. Tudi količina kalcija v tem pudingu je lahko višja, kot pri skodelici mleka (mleko ima v kozarcu 2 dcl 276 mg kalcija).

Čija puding vam priporočamo, da si ga redno pripravljate namesto večerje. Z rednim pitjem si boste popravili krvno sliko, preprečili nastanek krvnih strdkov, znižali količino sladkorja v krvi, znižali pritisk, holesterol, več raziskav pa potrjuje tudi zaviralen vpliv semen čija na razvoj rakastih celic.

Za konec pa še zanimivost: čija semena skupaj z rastlinskimi napitki so pili Azteki in Maji že pred 3500 leti. Verjeli so, da so čijo prinesli Nezemljani in, da ima nadnaravno moč. Ko so več stoletij kasneje v Srednjo Ameriko prišli Španci, so vse jedi iz semen čija prepovedali.
Erika Volk


Hranljive snovi čija
Recept čija puding
Semena čija
Sok in semena čija
Zdravilni učinki semena čija












Kako lahko jagode zaščitijo možgane, srce in imunski sistem?
Dobro je vedeti
Kako lahko jagode zaščitijo možgane, srce in imunski sistem?
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
Zdravje, lepota
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
11 živil, ki jih morate jesti vsaj enkrat na teden
Zdravje, lepota
11 živil, ki jih morate jesti vsaj enkrat na teden
7 zdravih ogljikovih hidratov, ki jih lahko jeste brez težav
Dobro je vedeti
7 zdravih ogljikovih hidratov, ki jih lahko jeste brez težav
4 živila, ki jih ne smete mešati z zdravili
Dobro je vedeti
4 živila, ki jih ne smete mešati z zdravili
Kako zdravo je jesti jajčne rumenjake?
Zdravje, lepota
Kako zdravo je jesti jajčne rumenjake?
Hrana, zaradi katere se hitreje starate
Dobro je vedeti
Hrana, zaradi katere se hitreje starate
5 živil, ki znižujejo krvni pritisk
Zdravje, lepota
5 živil, ki znižujejo krvni pritisk
Hitreje do vitkejše postave
Dobro je vedeti
Hitreje do vitkejše postave
5 najslabših živil za kožo
Zdravje, lepota
5 najslabših živil za kožo
7 vrst zelenjave, ki zdravijo telo
Zdravje, lepota
7 vrst zelenjave, ki zdravijo telo
Pogosti glavoboli: 3 razlogi, na katere ne boste pomislili
Zdravje, lepota
Pogosti glavoboli: 3 razlogi, na katere ne boste pomislili
Kako ponovno zagnati presnovo?
Zdravje, lepota
Kako ponovno zagnati presnovo?
5 skritih bolezni, zaradi katerih se redite
Zdravje, lepota
5 skritih bolezni, zaradi katerih se redite
5 navad, ki povzročajo bolečine v hrbtu
Zdravje, lepota
5 navad, ki povzročajo bolečine v hrbtu
Limonin sok: česar niste vedeli
Dobro je vedeti
Limonin sok: česar niste vedeli
Pozno jeste? S temi živili ne boste redili
Dobro je vedeti
Pozno jeste? S temi živili ne boste redili
5 nenavadnih trikov za izgubo teže, ki delujejo
Dobro je vedeti
5 nenavadnih trikov za izgubo teže, ki delujejo
10 superživil, ki topijo kilograme
Zdravje, lepota
10 superživil, ki topijo kilograme
Najboljši deli sadja in zelenjave, ki jih pogosto zavržemo
Dobro je vedeti
Najboljši deli sadja in zelenjave, ki jih pogosto zavržemo




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puŔčica gor