Rubrika:
Dobro je vedeti
Kako narediti riž, da ne bo redil
Obstaja preprost trik, kako rižu za 60 % znižati kalorije
Članek je bil ustvarjen leta 2022, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Riž je zdravo živilo, vendar zelo redilno. Ko so na inštitutu za kemijo v Colombu na Šri Lanki raziskovali različne vrste riža (analizirali so jih več kot 1000), so med drugim ugotovili, da vsebujejo vse vrste velike količine prebavljivega in neprebavljivega škroba. Problematičen je predvsem prebavljiv škrob, ki se v telesu pretvori v sladkor, pa še redi.
Kako se znebiti škroba?
Skrivnost lahkega riža je v kokosovem olju. Vodi v kateri kuhate riž dodajte žličko kokosovega olja. Riž kuhajte 20 do 40 minut. Nato sledi najpomembnejši korak: riž morate dati v hladilnik za 12 ur, da se proces spreminjanja škroba dokonča. Vsako naknadno pogrevanje riža ne vpliva na obliko škroba v njem.
Tako spremenjen riž ima 50 do 60 % manj kalorij.
kako narediti riž
kokosovo olje za zmanjšanje škroba
lahki riž recept
zdrav in manj kaloričen riž
zmanjšanje kalorij v rižu