Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kdaj so vlaknine lahko škodljive?
Rubrika:

Zdravje, lepota

Kdaj so vlaknine lahko škodljive?

Zadnje čase pogosto beremo o vlakninah, ki pa so lahko tudi škodljive, če jih pojemo preveč.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Ali je predoziranost z vlakninami mogoča? Seveda je. Posledice pa niso tako nedolžne. Je pa res, da do tega težko pride, če jemo svežo zelenjavo in sadje, če pa jemljemo prehranske dodatke, pa lahko težave hitreje nastopijo. Ker pa poleti pojemo več zelenjave in sadja, so tovrstni prehranski dodatki v tem letnem času lahko celo škodljivi. Na dan namreč potrebujemo 27 do 40 gramov vlaknin, vendar le, če jih porabimo približno 15 gramov. Kaj pa, če jih pojemo preveč?

Potrebno dnevno količino vlaknin dobimo, če pojemo vsaj dva obroka zelenjave in dva sadja. Čeprav se večkrat zgodi, da dobimo premalo vlaknin, pa ima tudi pretiravanje svoje stranske učinke. Preveč vlaknin namreč povzroča krče, črevesna vnetja, napenjanje, največji problem pa je zmanjšana absorpcija hranljivih snovi. Vlaknine namreč preprečujejo vpojnost vitaminov A, D, E in K (to so vitamini, ki so topni v maščobah). Poleg tega preveč vlaknin lahko povzroči pomanjkanje kalcija, železa in cinka.



Celuloza in pektin na primer zmanjšujeta absorpcijo kalcija. Lignin, hemiceluloza in pektin zmanjšujejo absorpcijo železa. Netopna vlakna stimulirajo slinjenje, povečujejo presežek solne kisline v želodcu in pospešujejo izločanje prebavnih sokov. Vlaknine v resnici zmanjšujejo energetsko vrednost hrani in dajejo lažen občutek sitosti. Ne pozabit, a vlaknine so snovi, ki so odporne na prebavne procese.

Če dnevna količina zaužitih vlaknin preseže 50 gramov, se lahko pojavi napenjanje in bolečine v trebuhu. Upoštevajte, da vlaknine vsebujejo tudi tablete. In to ne prav malo.

Tako kot pri vsaki stvari, poznamo topne in netopne vlaknine. Netopne so tiste, ki povzročajo največ težav, topne pa so tiste, ki jih iščemo v hrani in povečujejo gostoto hranil, znižujejo nivo škodljivega holesterola, upočasnjujejo absorpcijo glukoze, preprečujejo arterosklerozo, bolezni srca, infarkte ...

Vir v vodi topnih vlaknin so stročnice, korenje, buče, pesa, cvetača, kitajsko zelje, špinača, paradižnik, ribez, hruške, maline, kivi, avokado ...

Še to: do prevelike količine vlaknin v telesu lahko pride, če čez dan ne pijete dovolj tekočine.

Izračun potrebne dnevne količine vode

Izračun velja pri minimalni telesni aktivnosti (pol ure sprehoda).
, težek kg, potrebuje na dan 0 litrov vode (to je 0 kozarcev po 2 dcl).
Upoštevajte, da približno 30 % vode (v vašem primeru 0) dobimo s hrano.

vkj


Prehranski dodatki in vlaknine
Topne in netopne vlaknine
Učinki prevelikega vnosa vlaknin
Vlaknine in prehrana
Vlaknine v prehrani






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Zakaj bi moral biti brokolijev smuti poleti obvezen
Zdravje, lepota
Zakaj bi moral biti brokolijev smuti poleti obvezen
Stranski proizvodi lubenice učinkoviti proti debelost
Dobro je vedeti
Stranski proizvodi lubenice učinkoviti proti debelost
Zakaj se redite v določen del telesa in kaj narediti
Zdravje, lepota
Zakaj se redite v določen del telesa in kaj narediti
Mešanica treh sestavin, ki zdravijo raka, jetra in ledvice
Zdravje, lepota
Mešanica treh sestavin, ki zdravijo raka, jetra in ledvice
železo je ključnega pomena pri zdravljenju zamaščenih jeter
Dobro je vedeti
železo je ključnega pomena pri zdravljenju zamaščenih jeter
Začimba, ki povsem zatre apetit
Dobro je vedeti
Začimba, ki povsem zatre apetit
Čas vnosa beljakovin je zelo pomemben pri starejših
Dobro je vedeti
Čas vnosa beljakovin je zelo pomemben pri starejših
5 živil za boljše razpoloženje
Zdravje, lepota
5 živil za boljše razpoloženje
Poletna vitaminska bomba
Zdravje, lepota
Poletna vitaminska bomba
Kako preprečiti sončne opekline
Dobro je vedeti
Kako preprečiti sončne opekline
Rastlinske beljakovine za daljše življenje
Dobro je vedeti
Rastlinske beljakovine za daljše življenje
Smuti večne mladosti za utrujene
Zdravje, lepota
Smuti večne mladosti za utrujene
Katera hranila najpogosteje primanjkujejo veganom?
Dobro je vedeti
Katera hranila najpogosteje primanjkujejo veganom?
Vulkan antioksidantov
Zdravje, lepota
Vulkan antioksidantov
Smuti proti zakisanosti
Zdravje, lepota
Smuti proti zakisanosti
Kako občasno prenajedanje vpliva na telo?
Dobro je vedeti
Kako občasno prenajedanje vpliva na telo?
Ali je grah naravna zaščita pred sladkorno boleznijo tipa 2?
Dobro je vedeti
Ali je grah naravna zaščita pred sladkorno boleznijo tipa 2?
Je solata lahko obrok?
Dobro je vedeti
Je solata lahko obrok?
Pijača, ki vas ne odžeja, temveč škoduje
Dobro je vedeti
Pijača, ki vas ne odžeja, temveč škoduje
Tihi zaveznik proti debelosti, ki ga (najbrž) podcenjujete
Dobro je vedeti
Tihi zaveznik proti debelosti, ki ga (najbrž) podcenjujete




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor