To je recept, ki vas bo navdušil z vonjem, okusom in enostavnostjo. Takšnih pečenih jabolk še niste jedli.
Älanek je bil ustvarjen leta 2022, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu Å”e dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili Älanki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejÅ”imi dognanji. Sodobna znanost namreÄ skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
že med pripravo vas bodo očarali vonji sestavin, končni izdelek pa bo navdušil še tako pikolovske gurmane.
Sestavine:
2 veliki jabolki
4 žlice rjavega sladkorja
3 žlice stopljenega masla
1 žlička cimeta v prahu
2 žlici ovsenih kosmičev
1 žlica moke
ščepec soli
vanilijev sladoled (neobvezno)
Priprava:
Najprej pripravite pečico, ki naj bo segreta na 200 stopinj Celzija. Med tem v skledi zmešajte polovico pripravljenega sladkorja, cimet in polovico stopljenega masla. Mešajte tako dolgo, da se sladkor v celoti topi. Jabolka olupite, prerežite na pol in odstranite sredico. Z nožem naredite nekaj centimetrov globoke zareze, ki naj bodo čim tanjše, da boste lahko vanje spravili čim več prej pripravljenega sladkornega namaza. Najbolje, da za to uporabite čopič, ker boste le tako lahko dobro namazali jabolko tudi znotraj zarez. Zelo pomembno je, da za pečenje uporabite posodo, ki jo lahko pokrijete z alu-folijo. Jabolka pecite na papirju za peko približno 20 minut.
Po 20 minutah folijo odstranite in pecite še 10 minut.
Med tem si pripravite maso za filo. Zmešajte preostanek sladkorja in masla, dodajte še kosmiče, moko in ščepec soli. Vse skupaj dobro premešajte.
Ko so jabolka pripravljena, jih izdatno namažite s filo. Poskusite zapolniti vse zareze, nato pa še za 10 minut dajte jabolka v pečico.
Kot lahko vidite na spodnjem videu, se k tako pečenim jabolkom odlično poda vanilijev sladoled. Uporabite takega z manj maščobe, ker manj redi in vam ne vzbuja občutka slabe vesti.