Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kakšna je razlika med rdečimi in zlatimi jabolki?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Kakšna je razlika med rdečimi in zlatimi jabolki?

Pri nas sta najpopularnejša rdeči in zlati delišes, ki je v bistvu rumene barve. So razlike res tako velike?


Članek je bil ustvarjen leta 2023, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Rdeči delišes je sladek, sočen in z bistveno manj kisline, kot zlati, ki je celo slajši od rdečega, je prav tako sočen. Obe vrsti pa sta zelo mesnati. To pomeni, da sta najboljša za uživanje v surovem stanju.

A kljub vsemu ... Zlati delišes ima izrazito rumeno, če ni dovolj zrel tudi rumeno-zeleno barvo. Ta jabolka so prav zaradi kisline veliko bolj primerna za peko. Ker vsebujejo veliko sladkorja, lahko z njimi pečemo sladice z manj, ali celo nič sladkorja. Zlati delišes je idealen za jabolčne čežane, žele (rdeč je pri tem popolnoma neuporaben). Zelo dobro se poda z okusom cimeta. Pri zlatem delišes ni problem, če ga zamrznete.

Za zlati delišes velja dodati, da je vrsta nastala šele leta 1890 in to po naključju. Ameriški pridelovalec Anderson H. Mullins je vzredil prvo drevo in šele leta 1916 je Paul Stark začel s pravo proizvodnjo. Danes je zlati delišes najbolj razširjena vrsta na svetu.

Rdeča jabolka so drugačna. So manj primerna za peciva, ker med peko izgubijo skoraj ves okus. Če jih zamrznete, boste izgubili še moč velikega dela hranilnih snovi. Rdeča jabolka so dobra samo surova.

Če pa želite iz jabolk narediti odličen sok, potem je najbolje uporabiti obe vrsti skupaj. Le tako boste dobili uravnotežen in okusen jabolčni sok.

K temu pa na žalost moramo dodati eno neprijetno stvar. Industrija pridelave jabolk je namreč ena najbolj umazanih in strupenih na svetu. Tako so denimo morali decembra 2016 na Hrvaškem iz prodaje umakniti velike količine rdečih in zlatih jabolk kar nekaj pridelovalcev, ker so pri njih našli povišane koncentracije pesticidov. Znano je namreč, da so že minimalne količine pesticidov zelo rakotvorne in tudi drugače škodljive za zdravje.

Da bi se vsaj delno ognili pesticidom, bi morali vsako jabolko za vsaj 15 minut potopiti v kis (lahko tudi mešamo 1 dcl kisa z 1 litrom vode).

Za konec pa še dopolnilo k ljudskemu reku: eno surovo jabolko na dan odžene zdravnika vstran (seveda, če je jabolko neoporečno in brez pesticidov, kar pa boste danes težko našli).
vkj


Okusne razlike jabolčnih sort
Pesticidi v pridelavi jabolk
Razlika med rdečimi in zlatimi jabolki
Rdeči in zlati delišes
Zlati delišes in njegova zgodovina












5 vzrokov raka, ki bi jih morali odstraniti iz svojega doma
Zdravje, lepota
5 vzrokov raka, ki bi jih morali odstraniti iz svojega doma
živila, ki preprečujejo napenjanje
Dobro je vedeti
živila, ki preprečujejo napenjanje
Kako zdravo je uživati ​​rumenjake?
Zdravje, lepota
Kako zdravo je uživati ​​rumenjake?
Kako lažje vstati: brez nejevolje in z več energije
Zdravje, lepota
Kako lažje vstati: brez nejevolje in z več energije
5 stvari, ki jih morate vedeti o zamrznjeni hrani
Dobro je vedeti
5 stvari, ki jih morate vedeti o zamrznjeni hrani
10 razlogov, zakaj bi morali jesti več korenja
Zdravje, lepota
10 razlogov, zakaj bi morali jesti več korenja
4 šokantna dejstva o sladkorju
Dobro je vedeti
4 šokantna dejstva o sladkorju
4 znaki, da zaužijete preveč soli
Dobro je vedeti
4 znaki, da zaužijete preveč soli
Hrana, ki pospeši presnovo
Dobro je vedeti
Hrana, ki pospeši presnovo
Zdravje kože: 5 najslabših živil
Zdravje, lepota
Zdravje kože: 5 najslabših živil
5 živil, ki zadržujejo maščobne obloge
Dobro je vedeti
5 živil, ki zadržujejo maščobne obloge
7 stvari, ki jih nikoli ne smete početi po obroku
Dobro je vedeti
7 stvari, ki jih nikoli ne smete početi po obroku
4 razlogi, zakaj morate takoj nehati uporabljati plastične posode
Dobro je vedeti
4 razlogi, zakaj morate takoj nehati uporabljati plastične posode
7 spomladanskih superživil
Dobro je vedeti
7 spomladanskih superživil
8 živil, ki čistijo kri in razstrupijo telo
Zdravje, lepota
8 živil, ki čistijo kri in razstrupijo telo
5 živil, ki upočasnijo rast las
Dobro je vedeti
5 živil, ki upočasnijo rast las
6 skrivnosti za pohitritev  metabolizma in večjo porabo kalorij
Dobro je vedeti
6 skrivnosti za pohitritev metabolizma in večjo porabo kalorij
5 stvari, ki vam jih tehtnica nikoli ne pove
Dobro je vedeti
5 stvari, ki vam jih tehtnica nikoli ne pove
4 presenetljive koristi jogurta, ki jih verjetno še niste poznali
Dobro je vedeti
4 presenetljive koristi jogurta, ki jih verjetno še niste poznali
3 hormoni, ki (lahko) preprečujejo hujšanje
Zdravje, lepota
3 hormoni, ki (lahko) preprečujejo hujšanje




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor