Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kdaj je zamrznjena zelenjava boljša od sveže?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Kdaj je zamrznjena zelenjava boljša od sveže?

Gotovo se vam to vprašanje zdi čudno, a poglejte na koledar, pa vam bo jasno, da ob tem letnem času ni ravno veliko svežega pridelka. Kaj izbrati?


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Vsesplošno prepričanje je, da je sveža zelenjava veliko boljša od zamrznjene. To je seveda odvisno od letnega časa in od vrste zelenjave ali sadja.

Pri zamrznjenih živilih morate vedeti nekaj dejstev:
  • Nakup zamrznjene zelenjave je odličen način uživanja zelenjave, ko zanjo ni sezone (to velja tudi ob toplejših mesecih).

  • Zamrznjena zelenjava in sadje so običajno zamrznjeni na vrhuncu svoje zrelosti. To je v trenutku, ko vsebujejo največ mineralov in vitaminov. Vse te hranilne snovi so še vedno prisotne.

  • V zamrznjenih živilih se vsi procesi, ki so značilni za svežo hrano, ustavljeni. Ker pa so med transportom živila pogosto izpostavljena svetlobi in visokim temperaturam, imajo sveža živila (tudi v najvišji sezoni) občutno manj vitaminov C, B, E in D, kot zamrznjena. Naj se sliši še tako paradoksalno, sveža živila imajo čedalje manj vitaminov, še zlasti to velja za tista, ki so jih pripeljali iz oddaljenih krajev in so zoreli med potjo v kontejnerjih.

  • Kakovost zamrznjenih živil je nespremenjena od trenutka zamrznitve, do krožnika.
Kdaj pa so sveža živila prava izbira?
  • Kadar veste kaj kupujete in kupujete od lokalnih pridelovalcev. To je seveda v sezoni, v zimskih mesecih pa gre predvsem za živila preverjenih pridelovalcev (kislo zelje, repa, orehi ...).

  • Kakorkoli obračamo, sveža zelenjava je vendarle okusnejša in na oko lepša, pa se zato ne more primerjati z zamrznjeno. Če je le mogoče, poskusite kombinirati vitamine s svežino.

  • Za nekatere vrste zelenjave ni druge možnosti, kot da jo jemo svežo. Gre za solate, zelje, paradižnik ... Tega ni mogoče kupiti v zamrznjeni obliki.
Seveda pa ne smemo pozabiti na še en pomemben argument, ki je v prid zamrznjeni hrani: cena. Sveža hrana je še zlasti, ko zanjo ni sezona, pogosto pretirana. Za to, kar dobite, pa še posebej (zlasti to velja za jagode).

In kdaj je sezona za zelenjavo?
  • Januar, februar, marec: zelje, cvetača, zelena solata, endivija, radič, motovilec, špinača, por, rdeča pesa, zelena, koleraba, peteršilj, repa.

  • April, maj, junij: beluši, paprika, bučke, zelje, ohrovt, cvetača, brokoli, solata, endivija, radič, motovilec, rukola, blitva, špinača, pesa, zelena, koleraba, korenje, peteršilj, repa, rdeča čebula, graha.

  • Julij, avgust, september: paprika, pekoča paprika, paradižnik, kumare, jajčevci, bučke, zelje, zelena solata, endivija, radič, motovilec, blitva, pesa, zelena, koleraba, korenje, peteršilj, hren, rdeča redkev, krompir, čebula, česen, koruza, fižol, stročji fižol.

  • Oktober: beluši, paprika, paradižnik, kumare, jajčevci, bučke, zelje, ohrovt, brstični ohrovt, cvetača, brokoli, solata, endivija, radič, motovilec, rukola, blitva, špinača, pesa, zelena, koleraba, korenje, peteršilj, hren, repa.

  • November: paprika, zelje, ohrovt, brstični ohrovt, cvetača, brokoli, solata, endivija, radič, motovilec, špinača, pesa, zelena, kolerabo, korenje, peteršilj, repa, por.

vkj


lokalna pridelava hrane
prednosti zamrznjene hrane
sezonska zelenjava
sveža zelenjava
zamrznjena zelenjava












5 vzrokov raka, ki bi jih morali odstraniti iz svojega doma
Zdravje, lepota
5 vzrokov raka, ki bi jih morali odstraniti iz svojega doma
živila, ki preprečujejo napenjanje
Dobro je vedeti
živila, ki preprečujejo napenjanje
Kako zdravo je uživati ​​rumenjake?
Zdravje, lepota
Kako zdravo je uživati ​​rumenjake?
Kako lažje vstati: brez nejevolje in z več energije
Zdravje, lepota
Kako lažje vstati: brez nejevolje in z več energije
5 stvari, ki jih morate vedeti o zamrznjeni hrani
Dobro je vedeti
5 stvari, ki jih morate vedeti o zamrznjeni hrani
10 razlogov, zakaj bi morali jesti več korenja
Zdravje, lepota
10 razlogov, zakaj bi morali jesti več korenja
4 šokantna dejstva o sladkorju
Dobro je vedeti
4 šokantna dejstva o sladkorju
4 znaki, da zaužijete preveč soli
Dobro je vedeti
4 znaki, da zaužijete preveč soli
Hrana, ki pospeši presnovo
Dobro je vedeti
Hrana, ki pospeši presnovo
Zdravje kože: 5 najslabših živil
Zdravje, lepota
Zdravje kože: 5 najslabših živil
5 živil, ki zadržujejo maščobne obloge
Dobro je vedeti
5 živil, ki zadržujejo maščobne obloge
7 stvari, ki jih nikoli ne smete početi po obroku
Dobro je vedeti
7 stvari, ki jih nikoli ne smete početi po obroku
4 razlogi, zakaj morate takoj nehati uporabljati plastične posode
Dobro je vedeti
4 razlogi, zakaj morate takoj nehati uporabljati plastične posode
7 spomladanskih superživil
Dobro je vedeti
7 spomladanskih superživil
8 živil, ki čistijo kri in razstrupijo telo
Zdravje, lepota
8 živil, ki čistijo kri in razstrupijo telo
5 živil, ki upočasnijo rast las
Dobro je vedeti
5 živil, ki upočasnijo rast las
6 skrivnosti za pohitritev  metabolizma in večjo porabo kalorij
Dobro je vedeti
6 skrivnosti za pohitritev metabolizma in večjo porabo kalorij
5 stvari, ki vam jih tehtnica nikoli ne pove
Dobro je vedeti
5 stvari, ki vam jih tehtnica nikoli ne pove
4 presenetljive koristi jogurta, ki jih verjetno še niste poznali
Dobro je vedeti
4 presenetljive koristi jogurta, ki jih verjetno še niste poznali
3 hormoni, ki (lahko) preprečujejo hujšanje
Zdravje, lepota
3 hormoni, ki (lahko) preprečujejo hujšanje




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor