Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kdaj je zamrznjena zelenjava boljša od sveže?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Kdaj je zamrznjena zelenjava boljša od sveže?

Gotovo se vam to vprašanje zdi čudno, a poglejte na koledar, pa vam bo jasno, da ob tem letnem času ni ravno veliko svežega pridelka. Kaj izbrati?


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Vsesplošno prepričanje je, da je sveža zelenjava veliko boljša od zamrznjene. To je seveda odvisno od letnega časa in od vrste zelenjave ali sadja.

Pri zamrznjenih živilih morate vedeti nekaj dejstev:
  • Nakup zamrznjene zelenjave je odličen način uživanja zelenjave, ko zanjo ni sezone (to velja tudi ob toplejših mesecih).



  • Zamrznjena zelenjava in sadje so običajno zamrznjeni na vrhuncu svoje zrelosti. To je v trenutku, ko vsebujejo največ mineralov in vitaminov. Vse te hranilne snovi so še vedno prisotne.

  • V zamrznjenih živilih se vsi procesi, ki so značilni za svežo hrano, ustavljeni. Ker pa so med transportom živila pogosto izpostavljena svetlobi in visokim temperaturam, imajo sveža živila (tudi v najvišji sezoni) občutno manj vitaminov C, B, E in D, kot zamrznjena. Naj se sliši še tako paradoksalno, sveža živila imajo čedalje manj vitaminov, še zlasti to velja za tista, ki so jih pripeljali iz oddaljenih krajev in so zoreli med potjo v kontejnerjih.

  • Kakovost zamrznjenih živil je nespremenjena od trenutka zamrznitve, do krožnika.
Kdaj pa so sveža živila prava izbira?
  • Kadar veste kaj kupujete in kupujete od lokalnih pridelovalcev. To je seveda v sezoni, v zimskih mesecih pa gre predvsem za živila preverjenih pridelovalcev (kislo zelje, repa, orehi ...).

  • Kakorkoli obračamo, sveža zelenjava je vendarle okusnejša in na oko lepša, pa se zato ne more primerjati z zamrznjeno. Če je le mogoče, poskusite kombinirati vitamine s svežino.

  • Za nekatere vrste zelenjave ni druge možnosti, kot da jo jemo svežo. Gre za solate, zelje, paradižnik ... Tega ni mogoče kupiti v zamrznjeni obliki.
Seveda pa ne smemo pozabiti na še en pomemben argument, ki je v prid zamrznjeni hrani: cena. Sveža hrana je še zlasti, ko zanjo ni sezona, pogosto pretirana. Za to, kar dobite, pa še posebej (zlasti to velja za jagode).

In kdaj je sezona za zelenjavo?
  • Januar, februar, marec: zelje, cvetača, zelena solata, endivija, radič, motovilec, špinača, por, rdeča pesa, zelena, koleraba, peteršilj, repa.

  • April, maj, junij: beluši, paprika, bučke, zelje, ohrovt, cvetača, brokoli, solata, endivija, radič, motovilec, rukola, blitva, špinača, pesa, zelena, koleraba, korenje, peteršilj, repa, rdeča čebula, graha.

  • Julij, avgust, september: paprika, pekoča paprika, paradižnik, kumare, jajčevci, bučke, zelje, zelena solata, endivija, radič, motovilec, blitva, pesa, zelena, koleraba, korenje, peteršilj, hren, rdeča redkev, krompir, čebula, česen, koruza, fižol, stročji fižol.

  • Oktober: beluši, paprika, paradižnik, kumare, jajčevci, bučke, zelje, ohrovt, brstični ohrovt, cvetača, brokoli, solata, endivija, radič, motovilec, rukola, blitva, špinača, pesa, zelena, koleraba, korenje, peteršilj, hren, repa.

  • November: paprika, zelje, ohrovt, brstični ohrovt, cvetača, brokoli, solata, endivija, radič, motovilec, špinača, pesa, zelena, kolerabo, korenje, peteršilj, repa, por.

vkj


lokalna pridelava hrane
prednosti zamrznjene hrane
sezonska zelenjava
sveža zelenjava
zamrznjena zelenjava






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Zdravilen ingver z žlico
Dobro je vedeti
Zdravilen ingver z žlico
Srčni utrip - nižji je, več kondicije imate
Zanimivosti
Srčni utrip - nižji je, več kondicije imate
Hrana, ki zmanjšuje absorpcijo železa
Dobro je vedeti
Hrana, ki zmanjšuje absorpcijo železa
Očistite jetra in kri v treh dneh
Zdravje, lepota
Očistite jetra in kri v treh dneh
Eno najboljših zdravil za srce
Zdravje, lepota
Eno najboljših zdravil za srce
Boljši spanec, manj stresa in učinkovito nad depresijo
Dobro je vedeti
Boljši spanec, manj stresa in učinkovito nad depresijo
Kaj se zgodi, če pijete rožmarinov čaj na prazen želodec?
Dobro je vedeti
Kaj se zgodi, če pijete rožmarinov čaj na prazen želodec?
Kako prepoznati, da imate dehidrirano kožo?
Zdravje, lepota
Kako prepoznati, da imate dehidrirano kožo?
Medicinske gobe, ki jih premalo poznamo
Dobro je vedeti
Medicinske gobe, ki jih premalo poznamo
Večkrat se spomnite na hren
Zdravje, lepota
Večkrat se spomnite na hren
Hormon, ki uničuje telo
Dobro je vedeti
Hormon, ki uničuje telo
Sestavini, ki skupaj odplakneta rakaste celice
Zdravje, lepota
Sestavini, ki skupaj odplakneta rakaste celice
7 razlogov, zakaj se je pozimi bolje tuširati s hladno vodo
Zdravje, lepota
7 razlogov, zakaj se je pozimi bolje tuširati s hladno vodo
Povej mi, kaj se ti lušta, pa ti povem, kaj ti manjka
Dobro je vedeti
Povej mi, kaj se ti lušta, pa ti povem, kaj ti manjka
Zakaj farmacevti skrivajo grozdno olje?
Dobro je vedeti
Zakaj farmacevti skrivajo grozdno olje?
Kaj se zgodi , če vsak dan spijete pol litra pomarančnega soka?
Zdravje, lepota
Kaj se zgodi , če vsak dan spijete pol litra pomarančnega soka?
Zakaj so vroče pijače tako pomembne za naše srce?
Dobro je vedeti
Zakaj so vroče pijače tako pomembne za naše srce?
Poznate ure, ko hrana ne redi?
Dobro je vedeti
Poznate ure, ko hrana ne redi?
Razlogi, zakaj bi vsak dan morali jesti kisle kumarice
Dobro je vedeti
Razlogi, zakaj bi vsak dan morali jesti kisle kumarice
Kaj se zgodi, če pojeste več kot 5 mandarin na dan?
Dobro je vedeti
Kaj se zgodi, če pojeste več kot 5 mandarin na dan?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor