Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Cvetača je neverjetna zelenjava, ki skriva v sebi ogromno skladišče vlaknin, antioksidantov, vitaminov, kalija, kalcija in železa. že samo to so dovolj veliki razlogi, da bi morali cvetačo jesti vsak dan, vendar je to samo del zaklada, ki se skriva v njej.
1. Preprečuje vnetjaAntioksidanti v cvetači krepijo celične stene in tako ščitijo pred poškodbami in preprečujejo oksidativni stres. S tem tudi krepijo imunski sistem in zmanjšujejo tveganja za razvoj kroničnih bolezni.
2. Uravnava krvni tlakSulforafan je spojina, ki jo v razmeroma velikih količinah najdemo v cvetači, njena naloga pa je normalizacija krvnega tlaka. Poleg tega pa še krepi stene krvnih žil in preprečuje bolezni srca in ožilja.
3. Krepi kostiCvetača je nenavadno bogata z vitaminom K, ki je odgovoren za trdnost kosti. Poleg tega preprečuje tudi strjevanje krvi in zavira kalcifikacijo krnih žil, da bo bolj elastične.
4. Krepi imunski sistemAli ste vedeli, da ima cvetača nekajkrat več vitamina C, kot agrumi? Vitamin C je ključna podpore imunskemu sistemu pri boju proti virusom, boju proti notranjim vnetjem, poleg tega pa spodbuja nastanek protiteles. Torej: če se vam zdi, da se vas loteva kakšna bolezen, začnite jesti cvetačo.
5. Pospešuje hujšanjeNutricisti so zaljubljeni v cvetačo, glavni razlog pa je nizka vsebnost kalorij in visoka vrednost vlaknin in vitaminov. Cvetačo zato mnogi uporabljajo kot alternativo krompirju, rižu in testeninam.