Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Je gris res koristen za zdravje?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Je gris res koristen za zdravje?

Gris je oblika najkvalitetnejše pšenice, na žalost pa ima veliko ogljikovih hidratov (več kot bela moka), a k sreči tudi nekaj zelo pomembnih sestavin zaradi česar ga ne bi smeli spregledati.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Znano je, da ima porcija 200 gramov grisa z mlekom 120 kalorij in 50 % dnevnega vnosa ogljikovih hidratov. Računica se nikakor ne izide, kar sicer pomeni, da je gris zelo nevarno živilo, po drugi strani pa od njega lahko dobimo veliko zanimivih stvari.

Najpomembnejše je železo. Gris ima 4-krat več železa od moke. Gris je prav zaradi tega ključna sestavina, ki preprečuje slabokrvnost pri otrocih in tudi starejših ljudeh. V eni porciji grisa je 11 mg železa, priporočen dnevni vnos za ženske pa je 12 mg, za moške pa 15 mg. To pomeni, da telo samo z grisom zadovolji potrebo po železu in kisiku, ki ga železo dovaja celicam.

Gris je izjemno bogat tudi s kalcijem. Porcija grisa ima namreč 235 mg kalcija, kar je skoraj polovica potrebnega dnevnega vnosa. Gris za zajtrk krepi zobe, kosti, v starosti pa vlaži sklepe.

Med vitamini po količini izstopa celotna družina vitaminov B, manjka edino vitamin B12 (zakaj točno, še ni znano). Gris je vsaj po vitaminih B absolutni zmagovalec med vsemi živili.

Na žalost pa ima gris veliko ogljikovih hidratov (24 gramov) in beljakovin (4 grame). To pomeni, da z grisom ne smemo pretiravati, predvsem pa ga ne smemo jesti vsak dan. Maksimalna količina je porcija grisa vsak drugi dan.

Za konec pa dilema ...

Jasno je, da ima gris veliko ogljikovih hidratov in se mu je dobro ogniti. Po drugi strani pa vsebuje toliko koristnih elementov, da ga vsaj občasno ne bi smeli spregledati. Ker je to vendarle oblika pšenice, ima veliko glutena in ga ljudje, ki so občutljivi na gluten, sploh ne bi smeli jesti.

V vsakem primeru to pomeni, da bodite pri uživanju grisa previdni (to velja tudi za grisove cmoke). Če imate srečo, da vam grisovi proizvodi ne povzročajo težav, potem je to eno bolj koristih in bogatih zimskih živil.

Še to ... V nekaterih delih Slovenije pšenični zdrob imenujejo gris, drugod gres. Gre za lokalno izpeljanko iz nemške besede za pšenični zdrob Grie� (izgovori se gris).
vkj
Je gris res koristen za zdravje?




Gris kalcij
Gris zdravje
Gris železo
Ogljikovi hidrati v grisu
Vitamini B v grisu












5 dobrih in mastnih živil
Zdravje, lepota
5 dobrih in mastnih živil
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zdravje, lepota
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Zdravje, lepota
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Zdravje, lepota
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
Zdravje, lepota
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
3 najpogostejše zmote o prehrani
Zdravje, lepota
3 najpogostejše zmote o prehrani
Jejmo manj, živimo dlje
Dobro je vedeti
Jejmo manj, živimo dlje
Zakaj je limona dobra za vsakogar?
Zdravje, lepota
Zakaj je limona dobra za vsakogar?
Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva
Dobro je vedeti
Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva
živila, ki upočasnjujejo staranje
Zdravje, lepota
živila, ki upočasnjujejo staranje
Vzroki, zakaj imamo rdeč nos
Zdravje, lepota
Vzroki, zakaj imamo rdeč nos
Kaj poleg hrane vpliva na povišan sladkor
Dobro je vedeti
Kaj poleg hrane vpliva na povišan sladkor
Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?
Zdravje, lepota
Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?
5 stvari, ki pokvarijo solato
Dobro je vedeti
5 stvari, ki pokvarijo solato
Rukola za razstrupljanje telesa
Dobro je vedeti
Rukola za razstrupljanje telesa
Zakaj je dobro, da olive uživate vsak dan
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro, da olive uživate vsak dan
Makrobiotika: starodavna modrost ali sodobna past?
Zdravje, lepota
Makrobiotika: starodavna modrost ali sodobna past?
Zdravi nadomestki, ki to niso
Dobro je vedeti
Zdravi nadomestki, ki to niso
Ali holesterol res hrani rakave celice?
Dobro je vedeti
Ali holesterol res hrani rakave celice?
Zdravila, ki jih ne smemo mešati s telesno aktivnostjo
Dobro je vedeti
Zdravila, ki jih ne smemo mešati s telesno aktivnostjo




eXTReMe Tracker - Free Website Statistics
Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor