Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Zbrali smo 10 živil, ki vam jih priporočamo, da jih čim prej zamenjate. Res vam ni treba jesti originalov, ko pa povzročajo nemalo težav ...
1. Krompir zamenjajte za cvetačoCvetačni pire je manj kaloričen od krompirjevega, po okusu pa sta si zelo podobna. A to in vse! Pri cvetači lahno namesto soli uporabite sveža zelišča in s tem še izboljšate prenovljeno jed. Bistvena stvar pri tem je, da cvetača bolje poteši lahkoto, kot krompir.
2. Pšenično moko zamenjajte s črnim fižolomTo zamenjavo priporočamo vsem, ki ste občutljivi na gluten in tudi tistim, ki niste, ker čez čas zagotovo boste. Skodelico pšenične moke zamenjajte s skodelico pireja iz črnega fižola. To lahko naredite tudi pri pekovskem pecivu in naj vas ne skrbi, da bi to vplivalo na okus. Ne bo! Kvečjemu bodo izdelki iz črnega fižola bolj zanimivi in z neprimerljivo boljšim okusom.
3. Solato zamenjajte s špinačoČe se sprašujete, zakaj bi eno zelenjavo zamenjali z drugo, je odgovor preprost: špinača ima 2-krat več kalija, več beljakovin, kalcija, železa, niacina in več vitaminov A, C in B. Špinači nobena druge zeleno-listnata zelenjava ne pride blizu.
4. Krompirjev čips zamenjajte s čičerikoZa krompirjev čips vemo, da nima veliko hranljivih snovi. Prej nasprotno! Zato je zamenjava za čičeriko logična izbira, še posebej, ker imata podoben okus, čičerika pa 4-krat več magnezija in koristnih vlaknin.
5. Meso zamenjajte s tofujemTofu je izdelek iz sojinega mleka in je odličen vir zdravih beljakovin in esencialnih aminokislin. Upoštevajte tudi to, da je tofu brez okusa in ga lahko marinirate v vaši najljubši omaki.
6. Sladoled zamenjajte z zamrznjenimi bananamiPoletja brez sladoleda si ne predstavljamo, čeprav sladoled sploh nima takšnih učinkov, kot bi želeli (mimogrede: svežina sladoleda deluje zgolj 10 minut, potem pa nas bolj greje, kot hladi!). In še: sladoled ima bistveno več sladkorja in kalorij, kot zamrznjene banane, ki so brez sladkorja in mlečnih maščob (ki so pogosto škodljive!).
7. Majonezo zamenjajte z avokadomProblem majoneze je, da ima strašljivo veliko kalorij (100 gramov ima skoraj 1000 kalorij!). Poleg tega ima klasična majoneza tudi veliko nenasičenih kislin, česar pri avokadu sploh ni. Avokado ima ogromno hranil in vitaminov (20-krat več, kot majoneza), v njem pa najdemo tudi minerale, ki jih v majonezi ni.
8. Sladkor zamenjajte z jabolčno čežanoJabolčna čežana (kaša iz olupljenih jabolk) je neprimerljivo bolj zdrava, ker vsebuje celo vrsto zdravih elementov, česar pri sladkorju ni. Poleg tega pa ima 100 gramov jabolčne čežane 100 kalorij, skodelica sladkorja pa 770 kalorij. Razlika je očitna!
9. Ribe zamenjajte z lanenimi semeniRibe so sicer izredno zdrave, saj vsebujejo veliko omega-3 maščobnih kislin, vendar je veliko ljudi, ki morskih sadežev ne smejo jesti zaradi kopice drugih bolezni. Lanena semena so povsem primerljiva, za nameček pa so zaradi krajših transportnih poti lahko veliko bolj hranljiva.
10. Sladke pijače zamenjajte z vodoSladke pijače vas lahko premamijo samo z barvo, vse druga je neprimerljivo z vodo. že res, da je voda nutricistično nevtralna, a so sladke pijače tako grozno škodljive (zgodbam o dodanih vitaminih ne nasedajte!), da bi jih morali z zakonom prepovedati.
Če nič druga, se držite vsaj tega zadnjega priporočila.