Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Jejte manj, a pogosteje
Rubrika:

Dobro je vedeti

Jejte manj, a pogosteje

Napenjanje ali vetrovi nastanejo zaradi povečane količine plinov v črevesju, ki jih lahko povzročajo bakterije z neprebavljenimi ogljikovimi hidrati in beljakovinami.


Večina plinov se absorbira skozi sluznico črevesja in se izloči skozi dihanje, medtem ko se manjši del, približno 14 %, izloči skozi blato. Pri določenih stanjih in boleznih se proizvaja večja količina plinov, ki se težko sprostijo iz telesa, kar lahko povzroči občutek teže, spahovanje, glasno odvajanje blata, zgago, slabost in težave z dihanjem zaradi dviga prepone. To stanje lahko spremlja tudi bolečina, ki se pojavi, ko plinski mehurčki pritiskajo na stene želodca in črevesja. Napihnjenost želodca se pojavi takoj po jedi, med obroki ali zvečer.

Da bi preprečili in odpravili napenjanje, je priporočljivo jesti manjše, pogostejše obroke, hrano dobro prežvečiti, stročnice namakati in vodo med namakanjem pogosto menjavati ter uporabljati karminativne začimbe in čaje, kot so kumina, janež, komarček, koper, meta, ingver, koriander in bazilika. Eterična olja teh čajev raztopijo plinske mehurčke v črevesju in olajšajo sproščanje plinov. Grenke snovi spodbujajo nastajanje prebavnih sokov in s tem izboljšajo prebavo.



Za lajšanje napenjanja lahko pripravite riževo in bučno kremo. Potrebovali boste 250 g polnozrnatega riža, 500 g buče, žlico olja grozdnih pešk, 2 stroka česna, morsko sol, kurkumo in peteršilj. Riž skuhajte v trikratni količini vode. Sredi kuhanja dodajte na kocke narezano bučo in vse skupaj kuhajte, dokler se riž dobro ne zmehča. Ko je riž kuhan, vse skupaj dajte v mešalnik in zmiksajte. Dodajte sesekljan česen, olje in druge začimbe. Vse skupaj premešajte in smetano postavite v pečico, da se malo zapeče. Končano kremo potresite s peteršiljem. En obrok vsebuje približno 250 kcal, 5,1 g beljakovin, 3,7 g maščob in 49,2 g ogljikovih hidratov.

Z upoštevanjem teh nasvetov in prilagoditvijo prehrane lahko učinkovito zmanjšate napenjanje in izboljšate svoje počutje.
vkj


Karminativne začimbe
Napenjanje
Plini v črevesju
Preprečevanje napenjanja
Riževo in bučno kremo






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Zakaj ni dobro pretiravati s peteršiljem
Dobro je vedeti
Zakaj ni dobro pretiravati s peteršiljem
Opozorilni znaki pomanjkanja vitamina B12
Dobro je vedeti
Opozorilni znaki pomanjkanja vitamina B12
5 živil, ki ima več proteinov od jajc
Dobro je vedeti
5 živil, ki ima več proteinov od jajc
Kaj se v telesu zgodi po 16 urah posta?
Dobro je vedeti
Kaj se v telesu zgodi po 16 urah posta?
Hrana, ki nas spreminja v onkološke bolnike
Dobro je vedeti
Hrana, ki nas spreminja v onkološke bolnike
Zakaj je čaj iz jabolk in cimeta boljši od ostalih čajev?
Dobro je vedeti
Zakaj je čaj iz jabolk in cimeta boljši od ostalih čajev?
Vitamin D lahko dobite tudi s hrano
Dobro je vedeti
Vitamin D lahko dobite tudi s hrano
Kako naravno znižati sladkor v krvi
Dobro je vedeti
Kako naravno znižati sladkor v krvi
Napitek, ki je obnorel svet
Zdravje, lepota
Napitek, ki je obnorel svet
Vsak organ ima svojo najljubšo hrano
Dobro je vedeti
Vsak organ ima svojo najljubšo hrano
žitarica, ki varuje srce, znižuje holesterol in krepi vaše zdravje
Dobro je vedeti
žitarica, ki varuje srce, znižuje holesterol in krepi vaše zdravje
Kako učinkovite so zamrznjene borovnice
Zdravje, lepota
Kako učinkovite so zamrznjene borovnice
Ali jogurt res dela čudeže in ali vam lahko tudi škodi?
Dobro je vedeti
Ali jogurt res dela čudeže in ali vam lahko tudi škodi?
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Voda z začimbo: čudež ali neumna domislica?
Zdravje, lepota
Voda z začimbo: čudež ali neumna domislica?
Japonska voda: med mitom ali resničnostjo
Dobro je vedeti
Japonska voda: med mitom ali resničnostjo
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Kako jesti kruh in se ne zrediti
Dobro je vedeti
Kako jesti kruh in se ne zrediti




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor