Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Jejte manj, a pogosteje
Rubrika:

Dobro je vedeti

Jejte manj, a pogosteje

Napenjanje ali vetrovi nastanejo zaradi povečane količine plinov v črevesju, ki jih lahko povzročajo bakterije z neprebavljenimi ogljikovimi hidrati in beljakovinami.


Večina plinov se absorbira skozi sluznico črevesja in se izloči skozi dihanje, medtem ko se manjši del, približno 14 %, izloči skozi blato. Pri določenih stanjih in boleznih se proizvaja večja količina plinov, ki se težko sprostijo iz telesa, kar lahko povzroči občutek teže, spahovanje, glasno odvajanje blata, zgago, slabost in težave z dihanjem zaradi dviga prepone. To stanje lahko spremlja tudi bolečina, ki se pojavi, ko plinski mehurčki pritiskajo na stene želodca in črevesja. Napihnjenost želodca se pojavi takoj po jedi, med obroki ali zvečer.

Da bi preprečili in odpravili napenjanje, je priporočljivo jesti manjše, pogostejše obroke, hrano dobro prežvečiti, stročnice namakati in vodo med namakanjem pogosto menjavati ter uporabljati karminativne začimbe in čaje, kot so kumina, janež, komarček, koper, meta, ingver, koriander in bazilika. Eterična olja teh čajev raztopijo plinske mehurčke v črevesju in olajšajo sproščanje plinov. Grenke snovi spodbujajo nastajanje prebavnih sokov in s tem izboljšajo prebavo.



Za lajšanje napenjanja lahko pripravite riževo in bučno kremo. Potrebovali boste 250 g polnozrnatega riža, 500 g buče, žlico olja grozdnih pešk, 2 stroka česna, morsko sol, kurkumo in peteršilj. Riž skuhajte v trikratni količini vode. Sredi kuhanja dodajte na kocke narezano bučo in vse skupaj kuhajte, dokler se riž dobro ne zmehča. Ko je riž kuhan, vse skupaj dajte v mešalnik in zmiksajte. Dodajte sesekljan česen, olje in druge začimbe. Vse skupaj premešajte in smetano postavite v pečico, da se malo zapeče. Končano kremo potresite s peteršiljem. En obrok vsebuje približno 250 kcal, 5,1 g beljakovin, 3,7 g maščob in 49,2 g ogljikovih hidratov.

Z upoštevanjem teh nasvetov in prilagoditvijo prehrane lahko učinkovito zmanjšate napenjanje in izboljšate svoje počutje.
vkj


Karminativne začimbe
Napenjanje
Plini v črevesju
Preprečevanje napenjanja
Riževo in bučno kremo






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Zakaj je (nekatera) kuhana hrana bolj zdrava?
Dobro je vedeti
Zakaj je (nekatera) kuhana hrana bolj zdrava?
Zakaj pridelovati svoj česen in se izogibali kitajskemu?
Dobro je vedeti
Zakaj pridelovati svoj česen in se izogibali kitajskemu?
živilo, ki zdravi metabolni sindrom: sladkorno in visok pritisk skupaj
Dobro je vedeti
živilo, ki zdravi metabolni sindrom: sladkorno in visok pritisk skupaj
Kaj vam poskušajo povedati vaša ušesa?
Dobro je vedeti
Kaj vam poskušajo povedati vaša ušesa?
Majhne porcije, veliki učinki
Zdravje, lepota
Majhne porcije, veliki učinki
Zakaj bi vsak dan morali piti sok vloženih kumar
Dobro je vedeti
Zakaj bi vsak dan morali piti sok vloženih kumar
Semena, o katerih vsi govorijo
Dobro je vedeti
Semena, o katerih vsi govorijo
Zakaj bi morali vsak dan piti limonado s kurkumo?
Zdravje, lepota
Zakaj bi morali vsak dan piti limonado s kurkumo?
Presenetljiva resnica o pikantni hrani
Dobro je vedeti
Presenetljiva resnica o pikantni hrani
Kaj, če dobite sončno kap?
Dobro je vedeti
Kaj, če dobite sončno kap?
Domač napitek, ki vam da krila
Dobro je vedeti
Domač napitek, ki vam da krila
Vsi sovražniki ščitnice
Dobro je vedeti
Vsi sovražniki ščitnice
Ali veste, katere so najpogostejše napake sredozemske prehrane?
Dobro je vedeti
Ali veste, katere so najpogostejše napake sredozemske prehrane?
Poletni čistilni napitek
Zdravje, lepota
Poletni čistilni napitek
4 načini, kako pici zmanjšati kalorije
Dobro je vedeti
4 načini, kako pici zmanjšati kalorije
Zakaj je poletje pravi čas, da ga jemo paradižnik vsak dan
Dobro je vedeti
Zakaj je poletje pravi čas, da ga jemo paradižnik vsak dan
Sok za kontrolo apetita
Zdravje, lepota
Sok za kontrolo apetita
Ali je banane dobro jesti za večerjo?
Dobro je vedeti
Ali je banane dobro jesti za večerjo?
Ledvice obožujejo kalcij
Dobro je vedeti
Ledvice obožujejo kalcij
Ste kdaj pomislili, da je dremež lahko tudi škodljiv?
Zanimivosti
Ste kdaj pomislili, da je dremež lahko tudi škodljiv?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor