Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Jejte manj, a pogosteje
Rubrika:

Dobro je vedeti

Jejte manj, a pogosteje

Napenjanje ali vetrovi nastanejo zaradi povečane količine plinov v črevesju, ki jih lahko povzročajo bakterije z neprebavljenimi ogljikovimi hidrati in beljakovinami.


Večina plinov se absorbira skozi sluznico črevesja in se izloči skozi dihanje, medtem ko se manjši del, približno 14 %, izloči skozi blato. Pri določenih stanjih in boleznih se proizvaja večja količina plinov, ki se težko sprostijo iz telesa, kar lahko povzroči občutek teže, spahovanje, glasno odvajanje blata, zgago, slabost in težave z dihanjem zaradi dviga prepone. To stanje lahko spremlja tudi bolečina, ki se pojavi, ko plinski mehurčki pritiskajo na stene želodca in črevesja. Napihnjenost želodca se pojavi takoj po jedi, med obroki ali zvečer.

Da bi preprečili in odpravili napenjanje, je priporočljivo jesti manjše, pogostejše obroke, hrano dobro prežvečiti, stročnice namakati in vodo med namakanjem pogosto menjavati ter uporabljati karminativne začimbe in čaje, kot so kumina, janež, komarček, koper, meta, ingver, koriander in bazilika. Eterična olja teh čajev raztopijo plinske mehurčke v črevesju in olajšajo sproščanje plinov. Grenke snovi spodbujajo nastajanje prebavnih sokov in s tem izboljšajo prebavo.

Za lajšanje napenjanja lahko pripravite riževo in bučno kremo. Potrebovali boste 250 g polnozrnatega riža, 500 g buče, žlico olja grozdnih pešk, 2 stroka česna, morsko sol, kurkumo in peteršilj. Riž skuhajte v trikratni količini vode. Sredi kuhanja dodajte na kocke narezano bučo in vse skupaj kuhajte, dokler se riž dobro ne zmehča. Ko je riž kuhan, vse skupaj dajte v mešalnik in zmiksajte. Dodajte sesekljan česen, olje in druge začimbe. Vse skupaj premešajte in smetano postavite v pečico, da se malo zapeče. Končano kremo potresite s peteršiljem. En obrok vsebuje približno 250 kcal, 5,1 g beljakovin, 3,7 g maščob in 49,2 g ogljikovih hidratov.

Z upoštevanjem teh nasvetov in prilagoditvijo prehrane lahko učinkovito zmanjšate napenjanje in izboljšate svoje počutje.
vkj


Karminativne začimbe
Napenjanje
Plini v črevesju
Preprečevanje napenjanja
Riževo in bučno kremo












Zmeda glede vitamina B12
Dobro je vedeti
Zmeda glede vitamina B12
Rastlinske beljakovine graha
Zdravje, lepota
Rastlinske beljakovine graha
Jejte manj, a pogosteje
Dobro je vedeti
Jejte manj, a pogosteje
Zdravilni listi avokada
Zdravje, lepota
Zdravilni listi avokada
Zgodnji obroki olajšajo uravnavanje sladkorja
Zdravje, lepota
Zgodnji obroki olajšajo uravnavanje sladkorja
Najboljši rastlinski viri železa
Zdravje, lepota
Najboljši rastlinski viri železa
Najboljše kombinacije sadja in zelenjave
Zdravje, lepota
Najboljše kombinacije sadja in zelenjave
Brez magnezija je vitamin D ničvreden
Zdravje, lepota
Brez magnezija je vitamin D ničvreden
Protistrupi za slabo prehrano
Zdravje, lepota
Protistrupi za slabo prehrano
Pomarančna vsak dan
Dobro je vedeti
Pomarančna vsak dan
So bili gladiatorji res vegetarijanci?
Zanimivosti
So bili gladiatorji res vegetarijanci?
Kako narediti zelenjavo bolj hranljivo
Zdravje, lepota
Kako narediti zelenjavo bolj hranljivo
3 najbolj zdrave maščobe
Zdravje, lepota
3 najbolj zdrave maščobe
Koliko sladkorja je v sadju in zelenjavi
Dobro je vedeti
Koliko sladkorja je v sadju in zelenjavi
Ali banane res ščitijo želodec?
Zdravje, lepota
Ali banane res ščitijo želodec?
Ali beljakovine res spodbujajo razvoj raka?
Zdravje, lepota
Ali beljakovine res spodbujajo razvoj raka?
Zakaj je koruza tako zdrava?
Dobro je vedeti
Zakaj je koruza tako zdrava?
Vegetarijanska prehrana je dvakrat učinkovitejša
Zdravje, lepota
Vegetarijanska prehrana je dvakrat učinkovitejša
Kaj je bolj zdravo: orehi ali mandlji?
Zdravje, lepota
Kaj je bolj zdravo: orehi ali mandlji?
Ingver za zajtrk?!
Dobro je vedeti
Ingver za zajtrk?!




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor