Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Zakaj imamo ljudje radi ojačevalnike okusov?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Zakaj imamo ljudje radi ojačevalnike okusov?

Vsi po malem postajamo Kitajci - nekoč si je to želela politika, danes pa multinacionalke, ki bogatijo s pripravljeno hrano. Vse zaradi ojačevalnikov okusov, ki delajo v službi oblasti in denarja.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Po drugi svetovni vojni je Kitajska partijska oblast razmišljala, kako nahraniti milijardo ljudi in so sprejeli "zakon" o obvezni uporabi ojačevalnikov okusov. Tako so navidezno nasitili ljudi, hkrati pa manj okusno hrano naredili prebavljivo. Še posebej se je ta metoda razvila, ko so dodali instant okus po mesu.

Tako je nastala sodobna različica hitre kitajske hrane, ki pri mnogih povzroča glavobole, bolečine v trebuhu, napade astme, razdražljivost, nervozo, dezorientacijo, celo do težav s srcem lahko pride. Vse to zaradi ojačevalnikov, ki se skrivajo v sojinih omakah, orientalskih začimbah in celo v zelenjavi in mesu (mislite, da bi bili zamrznjeni izdelki brez "pomagačev" več let videti tako neoporečni, brezhibni).



A da ne bomo krivični samo do azijskih političnih gurmanskih strategov, ki so bili prisiljeni poiskati rešitev zamnožice, pa ojačevalnikov glede na evropske razmere ne bi potrebovali. Kljub vsemu so se pri nas razbohotile juhe iz vrečke, največji "zločini" pa se dogajajo pri jušnih kockah, Vegeti in podobnih začimbah (mnogi jim pravijo peti okus - slano, sladko, kislo, grenko in ojačano). Povsem nepotrebno je, da naravni zelenjavni juhi dodamo kopico (nezdravih) dodatkov!

Ker se vedno več ljudi zaveda škodljivosti ojačevalnikov, se po svetu že pojavljajo restavracije, ki imajo na vhodu napisano "NO MSG" (za to kratico se skriva mononatrijev glutimat), pomeni pa, da ne uporabljajo industrijsko pridelane in predelane hrane. Prav tako lahko "NO MSG" najdete tudi na nekaterih proizvodih, pri njih pa pomeni, da ne vsebujejo glutimatov, hidrogeniziranih rastlinskih maščob oziroma trans-maščob, ne vsebujejo pretiranih količin soli, da bi prikrili dejanski okus ... Kljub vsemu pa vsebujejo slabe ogljikove hidrate, ki vas za kratek čas nasitijo, potem pa še povečajo občutek lakote (testi so pokazali, da hrana z ojačevalniki daje občutek sitosti samo 12 minut!).

In da, tudi juhe v vrečkah imajo po novem oznako "NO MSG".

Za konec še nekaj ... Če se vam zdi, da današnje sadje in zelenjava nimata več takega okusa, kot nekoč, imate lahko velik problem. Vaš okus so že načeli ojačevalniki.
Erika Volk


glutimati
hrana
juhe
NO MSG
ojačevalniki






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Je bolje biti preveč suh ali predebel?
Zdravje, lepota
Je bolje biti preveč suh ali predebel?
Riž in ajda za trdnejše zdravje
Zdravje, lepota
Riž in ajda za trdnejše zdravje
Kaj zdravniki dovolijo, da lahko jeste za večerjo
Dobro je vedeti
Kaj zdravniki dovolijo, da lahko jeste za večerjo
Za tretjino manj grip in prehladov ter zdravilo proti najhujšim boleznim
Dobro je vedeti
Za tretjino manj grip in prehladov ter zdravilo proti najhujšim boleznim
Olivno olje in orehi: naravna zaščita imunskega sistema
Dobro je vedeti
Olivno olje in orehi: naravna zaščita imunskega sistema
Zakaj ni dobro pretiravati s peteršiljem
Dobro je vedeti
Zakaj ni dobro pretiravati s peteršiljem
Opozorilni znaki pomanjkanja vitamina B12
Dobro je vedeti
Opozorilni znaki pomanjkanja vitamina B12
5 živil, ki ima več proteinov od jajc
Dobro je vedeti
5 živil, ki ima več proteinov od jajc
Kaj se v telesu zgodi po 16 urah posta?
Dobro je vedeti
Kaj se v telesu zgodi po 16 urah posta?
Hrana, ki nas spreminja v onkološke bolnike
Dobro je vedeti
Hrana, ki nas spreminja v onkološke bolnike
Zakaj je čaj iz jabolk in cimeta boljši od ostalih čajev?
Dobro je vedeti
Zakaj je čaj iz jabolk in cimeta boljši od ostalih čajev?
Vitamin D lahko dobite tudi s hrano
Dobro je vedeti
Vitamin D lahko dobite tudi s hrano
Kako naravno znižati sladkor v krvi
Dobro je vedeti
Kako naravno znižati sladkor v krvi
Napitek, ki je obnorel svet
Zdravje, lepota
Napitek, ki je obnorel svet
Vsak organ ima svojo najljubšo hrano
Dobro je vedeti
Vsak organ ima svojo najljubšo hrano
žitarica, ki varuje srce, znižuje holesterol in krepi vaše zdravje
Dobro je vedeti
žitarica, ki varuje srce, znižuje holesterol in krepi vaše zdravje
Kako učinkovite so zamrznjene borovnice
Zdravje, lepota
Kako učinkovite so zamrznjene borovnice
Ali jogurt res dela čudeže in ali vam lahko tudi škodi?
Dobro je vedeti
Ali jogurt res dela čudeže in ali vam lahko tudi škodi?
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Voda z začimbo: čudež ali neumna domislica?
Zdravje, lepota
Voda z začimbo: čudež ali neumna domislica?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor