Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Zakaj mislite, da vas zakisanost ne more doleteti?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Zakaj mislite, da vas zakisanost ne more doleteti?

80 % Evropejcev trpi zaradi zakisanosti telesa, le redki pa vedo, kako to ozdraviti, še manj pa, kako se temu izogniti.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Zakisanost telesa pomeni, da se vam je porušilo kislinsko-bazično ravnotežje, posledica tega pa je lahko slabost, razdražljivost, utrujenost, zaspanost, težave s (suho) kožo, težave z lasmi, lahko pride do zaprtja, ali pa diareje. Če zakisanost traja dlje časa, so lahko posledice veliko bolj usodne, celo do ustavitve delovanja nekaterih organov lahko pride. Zato zakisanost ni samo stvar tistih, ki so na dieti in hujšajo, pač pa bi morali biti na te simptome pozorni vsak dan znova.

Zakisanost telesa večinoma povzroča pomanjkanje telesne aktivnosti, stres, hiter tempo življenja in seveda nepravilno prehranjevanje. Pravzaprav lahko pravilna prehrana močno ublaži naštete težave, zato je treba izbirati živila, ki so bogata z natrijem, kalijem, kalcijem, magnezijem ... Izogibajte se jajcem, mesu, ribam, sirom, žitnim izdelkom, maščobam, rižu, še posebej pazljivi bodite na sladkarije, gazirane pijače, kavo, čaje, alkohol. Zakisanost namreč ne povzročajo živila, ki so po okusu kisla, pač pa tista, ki v želodcu povzročijo reakcije izločanja želodčne kisline.



Na listi zdravih živil so: ajda, proso, surovo mleko in smetana, skoraj vse vrste zelenjave (zlasti bučke, špinača, jajčevci, redkev, pesa, brokoli, korenje, zelena, paradižnik) in večina sadja (še posebej kivi, lubenice, banane, breskve, jagode, maline).

Kaj se dogaja v telesu ob zakisanosti?

Problem želodčne kisline je, da se veže na tkivo in se začne nabirati v celicah, kar zmanjša njihovo učinkovitost. Več zakisanih celic najprej prizadene živčni sistem, nastopijo motnje pri dihanju, spanju, moteno je delovanje srca, ledvic, zmanjša se vam imunski sistem, čutite pomanjkanje energije ... Prvi znaki zakisanosti so pogosta napihnjenost, zgaga, bolečine v sklepih in mišicah, konstantna utrujenost, glavoboli ... Pogoste so glivične okužbe, težave z žolčnimi kamni, napadi astme, artritis, protin ... Pri zakisanosti telesa je celo hujšanje 3-krat težje, kot sicer.

Ali se lahko izognemo zakisanosti tako, da ne jemo "kislih" živil?

Nikakor! Jesti moramo uravnoteženo hrano, ki je po svoji alkalnosti čim bliže nevtralni vrednosti vašega telesa. Človekov pH faktor običajno znaša med 7,35 in 7,45, a naš problem je, da pojemo preveč hrane, ki povzroča kislino.

In še nasvet, kako veste, da vaše telo ni zakisano: če se vam zaluštajo kisle kumarice, potem niste zakisani.
vkj


Alkalnost telesa
Posledice zakisanosti
Ravnovesje kislin in baz
Zakisanost telesa
Zdrava prehrana






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Sok proti raku trebušne slinavke in za boljši spomin
Zdravje, lepota
Sok proti raku trebušne slinavke in za boljši spomin
S tem receptom je 100.000 ljudi ozdravilo raka v samo 48 urah
Zdravje, lepota
S tem receptom je 100.000 ljudi ozdravilo raka v samo 48 urah
Kaj se zgodi z vašim telesom, če jeste meso vsak dan?
Dobro je vedeti
Kaj se zgodi z vašim telesom, če jeste meso vsak dan?
Sok iz ene sestavine, zdravi pa 100 bolezni
Dobro je vedeti
Sok iz ene sestavine, zdravi pa 100 bolezni
Katera je najučinkovitejša mediteranska začimba?
Zanimivosti
Katera je najučinkovitejša mediteranska začimba?
Ali lahko ocvrta hrana poveča tveganje za tesnobo in depresijo?
Dobro je vedeti
Ali lahko ocvrta hrana poveča tveganje za tesnobo in depresijo?
7 koristi kokosovega olja na tešče
Dobro je vedeti
7 koristi kokosovega olja na tešče
Ali je varno jesti česen, ki kali?
Dobro je vedeti
Ali je varno jesti česen, ki kali?
Skrivnostno zeleno listje, ki reši mnogih težav
Dobro je vedeti
Skrivnostno zeleno listje, ki reši mnogih težav
živila, ki jih ne smete jesti na tešče
Dobro je vedeti
živila, ki jih ne smete jesti na tešče
Kako nenadna sprememba vremena vpliva na vaše zdravje
Dobro je vedeti
Kako nenadna sprememba vremena vpliva na vaše zdravje
Ne morete shujšati? Morda vam primanjkuje joda?
Dobro je vedeti
Ne morete shujšati? Morda vam primanjkuje joda?
Tu so najpomembnejši razlogi, zakaj je k limonadi dobro dodati ananas
Zdravje, lepota
Tu so najpomembnejši razlogi, zakaj je k limonadi dobro dodati ananas
Spremembe, ki jih boste občutili, če boste vsak dan jedli kokice
Dobro je vedeti
Spremembe, ki jih boste občutili, če boste vsak dan jedli kokice
Bližnjice do ravnega trebuha brez odrekanja in telovadbe
Dobro je vedeti
Bližnjice do ravnega trebuha brez odrekanja in telovadbe
Zakaj na tešče ne smemo piti kave
Dobro je vedeti
Zakaj na tešče ne smemo piti kave
Kako lahko enostavno razkrijemo zgodnje znake pljučnega raka
Dobro je vedeti
Kako lahko enostavno razkrijemo zgodnje znake pljučnega raka
Ste že slišali za polentino dieto?!
Dobro je vedeti
Ste že slišali za polentino dieto?!
6 opozoril na stopalih, ki jih ne smete spregledati
Dobro je vedeti
6 opozoril na stopalih, ki jih ne smete spregledati
8 živil, ki jih nutricisti nikdar ne jedo
Dobro je vedeti
8 živil, ki jih nutricisti nikdar ne jedo




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor