Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Katero zelenjavo je bolje jesti kuhano, kot surovo?
Rubrika:

Zdravje, lepota

Katero zelenjavo je bolje jesti kuhano, kot surovo?

Le redke vrste zelenjave s kuhanjem pridobijo hranljive vrednosti, a le ena jih tako poveča, da jo je škoda jesti surove.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Čeprav se sliši neverjetno, a termično obdelano korenje ima nekajkrat več hranljivih snovi. Za primerjavo. Surov korenček ima približno 3 % beta karotena, kuhan pa 40 % (100 gramov kuhanega korenja vsebuje 407 % dnevnih potreb beta karotena). Prav tako se med kuhanjem sproščajo velike količine vitaminov E, B1, B2, B3 in B6, 4-krat več je tudi folne kisline, sprosti se fosfor, kalij, mangan in molibden. Nekajkrat več pa je tudi antioksidantov, zato je kuhano korenje tudi zdravilo proti raku.

Redno uživanje beta karotena zmanjšuje tveganje za nastanek glavkoma in sive mrene, pomaga pri ohranjanju in izboljšanju vida, zmanjšuje kratkovidnost ... Še posebej je zaželen pri otrocih.

Beta karoten zelo učinkovito preprečuje raka, še posebej raka na pljučih, želodcu, požiralniku, tankem črevesju in materničinem vratu. Prav tako za 40 odstotkov zmanjša možnosti za možgansko kap, spodbuja prebavo in delovanje jeter, ohranja srce in ožilje, krepi imunski sistem, pomaga pri driski, izboljša videz kože, čisti telo ...

Kako pripraviti kuhan korenček?

Korenček očistite, olupite in narežite na trakove. Dajte ga v posodo z vodo in kuhajte približno 20 minut. Lahko ga jeste kuhanega, lahko ga pa še malo popražite na koščku masla in rahlo posolite.

Tako jed bodo še otroci imeli radi.
vkj


Beta karoten
Hranljive vrednosti zelenjave
Kuhanje zelenjave
Priprava kuhanega korenčka
Zdravilni učinki kuhane zelenjave












Kako prepoznati sveža živila
Zdravje, lepota
Kako prepoznati sveža živila
Špinača in bazilika skupaj sta najboljši par
Zdravje, lepota
Špinača in bazilika skupaj sta najboljši par
Sok s kajenskim poprom, ki popravlja metabolizem
Zdravje, lepota
Sok s kajenskim poprom, ki popravlja metabolizem
Poiščite način prehrane, ki vam najbolj ustreza
Dobro je vedeti
Poiščite način prehrane, ki vam najbolj ustreza
Tveganja ultra predelane rastlinske hrane
Zdravje, lepota
Tveganja ultra predelane rastlinske hrane
Kako prazne kalorije zavajajo naš organizem
Zdravje, lepota
Kako prazne kalorije zavajajo naš organizem
Jagodna nostalgija iz otroštva
Zanimivosti
Jagodna nostalgija iz otroštva
Presenetljiva dieta, ki posnema stradanje
Dobro je vedeti
Presenetljiva dieta, ki posnema stradanje
Napitek, ki pospešuje metabolizem
Zdravje, lepota
Napitek, ki pospešuje metabolizem
Ste pa že slišali za nordijsko dieto?
Zdravje, lepota
Ste pa že slišali za nordijsko dieto?
Ne čakajte na žejo!
Dobro je vedeti
Ne čakajte na žejo!
Kako z ingverjem krepiti vaš organizem?
Zdravje, lepota
Kako z ingverjem krepiti vaš organizem?
Kje najdemo največ antioksidantov in zakaj je to dobro vedeti?
Dobro je vedeti
Kje najdemo največ antioksidantov in zakaj je to dobro vedeti?
Zakaj moramo jesti več maščob
Zdravje, lepota
Zakaj moramo jesti več maščob
Zakaj veljajo lanena semena za najbolj zdrava na svetu?
Dobro je vedeti
Zakaj veljajo lanena semena za najbolj zdrava na svetu?
Vloga ogljikovih hidratov v zdravi prehrani
Zdravje, lepota
Vloga ogljikovih hidratov v zdravi prehrani
Eksplozija likopena, ki si jo morate privoščiti
Zdravje, lepota
Eksplozija likopena, ki si jo morate privoščiti
Hladne noge in kako jih ogreti
Zdravje, lepota
Hladne noge in kako jih ogreti
Česa ob toplem vremenu ne bi smeli jesti?
Dobro je vedeti
Česa ob toplem vremenu ne bi smeli jesti?
Lahko kava res premaga kožnega raka?!
Dobro je vedeti
Lahko kava res premaga kožnega raka?!




eXTReMe Tracker - Free Website Statistics
Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor