Rubrika:
Dobro je vedeti
Zakaj med namesto sladkorja vedno ni dobra ideja
Nekateri sladkajo jedi z medom namesto sladkorjem, a ta zamenjava ni vedno najboljša rešitev. Še več! Med lahko celo redi! In to bolj od sladkorja.
Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Ko sladkor nadomeščamo z medom, morate imeti vedno pred očmi, da sladkor nima nobenih hranil, med pa jih vsebuje cel kup (od kalija, klora, fosforja, kalcija, železa do vitaminov vseh vrst). Med ima tudi antibakterijski učinek, ki pa v primeru, da pretiravate, dobi povsem nasproten učinek.
Marsikdo se ne zaveda, da je med tudi sladkor in vsebuje podobno količino kalorij. 100 gramov medu ime 300 kalorij, 100 gramov sladkorja pa 380 gramov.
Še bolj pomembno dejstvo je, da je med dvakrat težji od sladkorja. Če torej pojemo žličko medu je to enako, kot bi pojedli dve žlički sladkorja. Večja teža pomeni tudi več kalorij!
In še na eno lastnost medu ne smemo pozabiti. Med pri visokih temperaturah izgubi hranilne lastnosti. Problem pa je, ker se visoke temperature začno že pri 36 stopinjah Celzija. Povedano drugače: čaj, ki ga sladkate z medom in ima temperaturo 50 stopinj ali več, praktično nima nobene hranilne vrednosti in je bolje, če ga sladkate s sladkorjem, ker boste porabili manj kalorij.
Ni redko, da ima skodelica čaja sladkana z medom 50 kalorij, s sladkorjem pa 30 kalorij.
Razlika je očitna.
vkj
Antibakterijski učinek medu
Hranilne lastnosti medu
Kalorije medu
Med namesto sladkorja
Temperatura in hranilna vrednost medu