Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
IŔči
Domov
Krompir z gorčico
Rubrika:

Recepti

Krompir z gorčico

Krompir z gorčico ni navaden pečen krompir, kar boste ugotovili, ko ga boste prvič poskusili


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu Å”e dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejÅ”imi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Gorčica je najstarejša začimba, kar jo poznamo, so jo pa Grki že v 4. stoletju pred našim štetjem uporabljali kot zdravilo in ne kot začimbo. Dolga stoletja sta bili hren in gorčica edini ostri začimbi, veliko kasneje pa sta v naše kraje prišla še čili in poper.

Danes poznamo več kot 100 vrst gorčice, ki se med sabo v osnovi razlikujejo med deležem belih in črnih semen, pomembno je tudi, kako fino so semena zmleta, štejejo pa tudi razni bolj ali manj zdravi dodatki. Za gorčico velja, da je v 100 gramih kar 75 % dnevne potrebe po natriju.

Sestavine za pripravo krompirja z gorčico:
  • krompir
  • gorčica
  • začimbe (sol, poper, priporočamo še žafran, peteršilj in česen)
  • olivno olje za pečenje
Priprava:

Krompir olupite, operite in ga čim bolj osušite. Narežite ga na podolgovate krhlje in jih namažite z gorčico. Začinite po okusu, če je le mogoče čezenj potresite še na drobne koščke sesekljan svež peteršilj in vse skupaj zalijte z olivnim oljem. Pecite 40 do 45 minut pri 200 stopinjah Celzija.

Takšen krompir lahko postrežete kot samostojno jed, ali pa dodatek k mesnim jedem in solatam.
vkj


Gorčica kot začimba
Hranilne vrednosti gorčice
Krompir z gorčico
Priprava krompirja
Recept za krompir z gorčico












3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Zdravje, lepota
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
Zdravje, lepota
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
5 dobrih in mastnih živil
Zdravje, lepota
5 dobrih in mastnih živil
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zdravje, lepota
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Zdravje, lepota
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Zdravje, lepota
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
Zdravje, lepota
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
3 najpogostejše zmote o prehrani
Zdravje, lepota
3 najpogostejše zmote o prehrani
Jejmo manj, živimo dlje
Dobro je vedeti
Jejmo manj, živimo dlje
Zakaj je limona dobra za vsakogar?
Zdravje, lepota
Zakaj je limona dobra za vsakogar?
Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva
Dobro je vedeti
Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva
živila, ki upočasnjujejo staranje
Zdravje, lepota
živila, ki upočasnjujejo staranje
Vzroki, zakaj imamo rdeč nos
Zdravje, lepota
Vzroki, zakaj imamo rdeč nos
Kaj poleg hrane vpliva na povišan sladkor
Dobro je vedeti
Kaj poleg hrane vpliva na povišan sladkor
Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?
Zdravje, lepota
Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?
5 stvari, ki pokvarijo solato
Dobro je vedeti
5 stvari, ki pokvarijo solato
Rukola za razstrupljanje telesa
Dobro je vedeti
Rukola za razstrupljanje telesa
Zakaj je dobro, da olive uživate vsak dan
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro, da olive uživate vsak dan
Makrobiotika: starodavna modrost ali sodobna past?
Zdravje, lepota
Makrobiotika: starodavna modrost ali sodobna past?
Zdravi nadomestki, ki to niso
Dobro je vedeti
Zdravi nadomestki, ki to niso




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puŔčica gor