Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
7 veselih resnic o čokoladi
Rubrika:

Dobro je vedeti

7 veselih resnic o čokoladi

Čokolada ne redi. Čokolada ne povzroča glavobolov, mozoljev, tudi holesterola ne povišuje. Čokolada sploh ni neprimerna. Kaj pa potem je?


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Resnica o čokoladi je povsem drugačna, kot si mislite. Čokolada ni nevarna! Uživanje temne čokolade je celo priporočljivo. Tudi za tiste s povišano sladkorno, holesterolom in tudi za tiste, ki hujšajo. Zato objavljamo 7 mitov o čokoladi, ki vas bodo presenetile.

7 veselih resnic o čokoladi

Mit 1: Čokolada ima visoke vrednosti kofeina
100 gramov čokolade ima samo 5 mg kofeina. 2 dcl čokoladnega mleka ima 6 mg kofeina. Skodelica kave ima med 65 in 135 mg kofeina. Čokolada sicer ima nekaj kofeina, a v majhnih količinah.

Mit 2: Čokolada ima veliko nasičenih maščob in povišuje holesterol
Čokolada ima precej stearinske kisline, ki spada v skupino nasičenih maščob. Zato ima 100 gramov čokolade podoben učinek, kot 100 gramov ogljikovih hidratov. Spada pa holesterol, ki ga proizvede čokolada, v skupino HDL, to je dober holesterol.

Mit 3: Čokolada nima hranilne vrednosti
Čokolada je bogata z magnezijem, bakrom, železom, cinkom ... Čokolada ima tudi veliko antioksidantov (po strukturi podobne tistim v čajih in rdečem vinu - 100 g čokolade ima toliko hranljive vrednosti, kot 1 1/2 dcl vina). Ob tem pa moramo dodati, da ima temna čokolada veliko več antioksidantov, kot mlečna čokolada.

7 veselih resnic o čokoladi

Mit 4: Čokolada povzroča zobno gnilobo
Zobno gnilobo povzroča sladkor, ne pa čokolada. In še to sladkor, ki ostaja v ustih, ki se prilepi na zobe. Če želite ohraniti lepe zobe, morate poskrbeti, da bo sladkor čim manj časa v stiku z zobmi. Po sladkanju s čokolado zato vedno naredite požirek sode, ali mineralne vode.

Mit 5: Čokolada povzroča glavobole
Mnogi se pritožujejo, da jih po čokoladi boli glava, kar je sicer res, vendar vzrok ni v čokoladi, pač pa v dodatkih. Močne glavobole lahko povzročijo mandlji, arašidi in lešniki. Če k temu dodate samo en požirek alkohola, so lahko glavoboli močnejši. Čokolade zato nikar ne mešajte z vinom.

7 veselih resnic o čokoladi

Mit 6: Čokolade povzročajo mozolje, akne
Dermatologi so z raziskavami dokazali, da čokolada ne vpliva na razvoj mozoljev in aken, lahko pa to povzroči mleko. Če torej jeste temno čokolado, vas ni treba biti ničesar strah. Če pa jeste veliko mlečne in bele čokolade, pa stvari niso nedolžne. Bela čokolada spada namreč med največje povzročitelje mozoljev.

Mit 7: Čokolada redi
Mnogim, zlasti ženskam bo odleglo: čokolada namreč ne redi. Seveda, če ne pretiravate. Tablica temne čokolade ima približno 220 kalorij, kar ni bistveno več od druge hrane. Poleg tega pa, če čokolado jeste počasi, zmanjšuje apetit in lahko s čokolado celo hujšamo. Seveda pa to spet ne pomeni za mlečno čokolado z najrazličnejšimi dodatki.
vkj


čokolada
holesterol
hrana
hujšanje












6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
Zdravje, lepota
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
5 vzrokov raka, ki bi jih morali odstraniti iz svojega doma
Zdravje, lepota
5 vzrokov raka, ki bi jih morali odstraniti iz svojega doma
živila, ki preprečujejo napenjanje
Dobro je vedeti
živila, ki preprečujejo napenjanje
Kako zdravo je uživati ​​rumenjake?
Zdravje, lepota
Kako zdravo je uživati ​​rumenjake?
Kako lažje vstati: brez nejevolje in z več energije
Zdravje, lepota
Kako lažje vstati: brez nejevolje in z več energije
5 stvari, ki jih morate vedeti o zamrznjeni hrani
Dobro je vedeti
5 stvari, ki jih morate vedeti o zamrznjeni hrani
10 razlogov, zakaj bi morali jesti več korenja
Zdravje, lepota
10 razlogov, zakaj bi morali jesti več korenja
4 šokantna dejstva o sladkorju
Dobro je vedeti
4 šokantna dejstva o sladkorju
4 znaki, da zaužijete preveč soli
Dobro je vedeti
4 znaki, da zaužijete preveč soli
Hrana, ki pospeši presnovo
Dobro je vedeti
Hrana, ki pospeši presnovo
Zdravje kože: 5 najslabših živil
Zdravje, lepota
Zdravje kože: 5 najslabših živil
5 živil, ki zadržujejo maščobne obloge
Dobro je vedeti
5 živil, ki zadržujejo maščobne obloge
7 stvari, ki jih nikoli ne smete početi po obroku
Dobro je vedeti
7 stvari, ki jih nikoli ne smete početi po obroku
4 razlogi, zakaj morate takoj nehati uporabljati plastične posode
Dobro je vedeti
4 razlogi, zakaj morate takoj nehati uporabljati plastične posode
7 spomladanskih superživil
Dobro je vedeti
7 spomladanskih superživil
8 živil, ki čistijo kri in razstrupijo telo
Zdravje, lepota
8 živil, ki čistijo kri in razstrupijo telo
5 živil, ki upočasnijo rast las
Dobro je vedeti
5 živil, ki upočasnijo rast las
6 skrivnosti za pohitritev  metabolizma in večjo porabo kalorij
Dobro je vedeti
6 skrivnosti za pohitritev metabolizma in večjo porabo kalorij
5 stvari, ki vam jih tehtnica nikoli ne pove
Dobro je vedeti
5 stvari, ki vam jih tehtnica nikoli ne pove
4 presenetljive koristi jogurta, ki jih verjetno še niste poznali
Dobro je vedeti
4 presenetljive koristi jogurta, ki jih verjetno še niste poznali




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor