Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
7 veselih resnic o čokoladi
Rubrika:

Dobro je vedeti

7 veselih resnic o čokoladi

Čokolada ne redi. Čokolada ne povzroča glavobolov, mozoljev, tudi holesterola ne povišuje. Čokolada sploh ni neprimerna. Kaj pa potem je?


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Resnica o čokoladi je povsem drugačna, kot si mislite. Čokolada ni nevarna! Uživanje temne čokolade je celo priporočljivo. Tudi za tiste s povišano sladkorno, holesterolom in tudi za tiste, ki hujšajo. Zato objavljamo 7 mitov o čokoladi, ki vas bodo presenetile.

7 veselih resnic o čokoladi

Mit 1: Čokolada ima visoke vrednosti kofeina
100 gramov čokolade ima samo 5 mg kofeina. 2 dcl čokoladnega mleka ima 6 mg kofeina. Skodelica kave ima med 65 in 135 mg kofeina. Čokolada sicer ima nekaj kofeina, a v majhnih količinah.

Mit 2: Čokolada ima veliko nasičenih maščob in povišuje holesterol
Čokolada ima precej stearinske kisline, ki spada v skupino nasičenih maščob. Zato ima 100 gramov čokolade podoben učinek, kot 100 gramov ogljikovih hidratov. Spada pa holesterol, ki ga proizvede čokolada, v skupino HDL, to je dober holesterol.

Mit 3: Čokolada nima hranilne vrednosti
Čokolada je bogata z magnezijem, bakrom, železom, cinkom ... Čokolada ima tudi veliko antioksidantov (po strukturi podobne tistim v čajih in rdečem vinu - 100 g čokolade ima toliko hranljive vrednosti, kot 1 1/2 dcl vina). Ob tem pa moramo dodati, da ima temna čokolada veliko več antioksidantov, kot mlečna čokolada.

7 veselih resnic o čokoladi

Mit 4: Čokolada povzroča zobno gnilobo
Zobno gnilobo povzroča sladkor, ne pa čokolada. In še to sladkor, ki ostaja v ustih, ki se prilepi na zobe. Če želite ohraniti lepe zobe, morate poskrbeti, da bo sladkor čim manj časa v stiku z zobmi. Po sladkanju s čokolado zato vedno naredite požirek sode, ali mineralne vode.

Mit 5: Čokolada povzroča glavobole
Mnogi se pritožujejo, da jih po čokoladi boli glava, kar je sicer res, vendar vzrok ni v čokoladi, pač pa v dodatkih. Močne glavobole lahko povzročijo mandlji, arašidi in lešniki. Če k temu dodate samo en požirek alkohola, so lahko glavoboli močnejši. Čokolade zato nikar ne mešajte z vinom.

7 veselih resnic o čokoladi

Mit 6: Čokolade povzročajo mozolje, akne
Dermatologi so z raziskavami dokazali, da čokolada ne vpliva na razvoj mozoljev in aken, lahko pa to povzroči mleko. Če torej jeste temno čokolado, vas ni treba biti ničesar strah. Če pa jeste veliko mlečne in bele čokolade, pa stvari niso nedolžne. Bela čokolada spada namreč med največje povzročitelje mozoljev.

Mit 7: Čokolada redi
Mnogim, zlasti ženskam bo odleglo: čokolada namreč ne redi. Seveda, če ne pretiravate. Tablica temne čokolade ima približno 220 kalorij, kar ni bistveno več od druge hrane. Poleg tega pa, če čokolado jeste počasi, zmanjšuje apetit in lahko s čokolado celo hujšamo. Seveda pa to spet ne pomeni za mlečno čokolado z najrazličnejšimi dodatki.
vkj


čokolada
holesterol
hrana
hujšanje












Ali holesterol res hrani rakave celice?
Dobro je vedeti
Ali holesterol res hrani rakave celice?
Zdravila, ki jih ne smemo mešati s telesno aktivnostjo
Dobro je vedeti
Zdravila, ki jih ne smemo mešati s telesno aktivnostjo
Ali potrebujete več maščob v svoji prehrani?
Zdravje, lepota
Ali potrebujete več maščob v svoji prehrani?
živila, ki izboljšajo absorpcijo hranil
Dobro je vedeti
živila, ki izboljšajo absorpcijo hranil
5 težav, ki jih lahko pozdravite z vodo
Dobro je vedeti
5 težav, ki jih lahko pozdravite z vodo
Je jemanje multivitaminov res nesmiselno?
Dobro je vedeti
Je jemanje multivitaminov res nesmiselno?
Tolažilna hrana, ki zdravi
Dobro je vedeti
Tolažilna hrana, ki zdravi
Zakaj naši stari starši niso poznali ne osteoporoze ne sive mrene?
Zdravje, lepota
Zakaj naši stari starši niso poznali ne osteoporoze ne sive mrene?
Čebulni sok: starodavni eliksir za sodobne tegobe
Zdravje, lepota
Čebulni sok: starodavni eliksir za sodobne tegobe
5 preprostih načinov, kako zaužiti več sadja in zelenjave
Zdravje, lepota
5 preprostih načinov, kako zaužiti več sadja in zelenjave
Ali ogljikovi hidrati vplivajo na nastanek Alzheimerjeve bolezni?
Dobro je vedeti
Ali ogljikovi hidrati vplivajo na nastanek Alzheimerjeve bolezni?
Ali nam razstrupljevanje tretmaji koristi ali škoduje?
Zdravje, lepota
Ali nam razstrupljevanje tretmaji koristi ali škoduje?
Hrana, ki vas pomlajuje
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas pomlajuje
5 bolezni, ki jih lahko pozdravi prvinski način življenja
Zdravje, lepota
5 bolezni, ki jih lahko pozdravi prvinski način življenja
Kako se zbuditi polni energije
Dobro je vedeti
Kako se zbuditi polni energije
Kako preobremenjenost vpliva na vaše zdravje
Dobro je vedeti
Kako preobremenjenost vpliva na vaše zdravje
Nasveti za dobro prebavo med prazniki
Dobro je vedeti
Nasveti za dobro prebavo med prazniki
Zakaj so vlaknine ključ do zdravja
Zdravje, lepota
Zakaj so vlaknine ključ do zdravja
Kdo bi si mislil, da so marjetice tako zdrave?
Dobro je vedeti
Kdo bi si mislil, da so marjetice tako zdrave?
Kako postati jutranji človek
Dobro je vedeti
Kako postati jutranji človek




eXTReMe Tracker - Free Website Statistics
Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor