Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kako na vročini ohraniti zelenjavo čvrsto in svežo
Rubrika:

Dobro je vedeti

Kako na vročini ohraniti zelenjavo čvrsto in svežo

V vročih poletnih dneh vsa zelenjava in sadje hitreje gnije. Pa se je temu mogoče izogniti? Izogniti ne, lahko pa poskrbimo, da bo zelenjava dalj časa sveža ...


Članek je bil ustvarjen leta 2022, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Za hitrejše procese gnitja poskrbijo bakterije, ki jim vročina zelo godi. Najbolj so seveda na udaru živila živalskega izvora, kot so mleko, jogurti, siri, jajca, pa tudi vse vrste mesa. Zanje ni druge rešitve, kot da jih imate ves čas v hladilniku, ven pa jih vzamete tik pred pripravo. Ko je zrezek enkrat v ponvi in je termično obdelan, pri visokih temperaturah odmrejo vse bakterije, ki pospešujejo razpadanje, zato je pečen zrezek veliko bolj obstojen na vročem poletnem soncu, kot surov.

Naslednje opozorilo velja za sadje in zelenjavo, kjer lahko pride do procesov vretja. Najbolj poznano je seveda grozdje, podobni procesi pa se dogajajo tudi v borovnicah. Sadje, ki vre, je sila neprijetno za želodec, kjer bo ležalo še nekaj ur, preden je v celoti prebavljeno (še posebej, če ste pred tem jedli meso, lahko vse skupaj traja tudi do 4 ure), to pa lahko povzroča bolečine in celo razjede na črevesju.



Kako na vročini ohraniti zelenjavo čvrsto in svežo

Če gre za sadje in zelenjavo s trdo lupino (paprika in kumare so tak primer), je zelo priporočljivo, da v skledo natočite vodo. Če hranite sadje v vodi, boste rešili dve muhi na mah. Najprej, tako sadje bo ostalo sveže, hladno in varno pred insekti, druga prednost pa je ta, da boste po samo pol ure v vodi količino pesticidov zmanjšali za polovico. In še nekaj ... Čeprav boste imeli oranže ves čas v vodi, jih na koncu še enkrat splahnite. Voda v kateri ste hladili sadje in zelenjavo, ni užitna.

Kaj pa sadje in zelenjava, ki nimajo trdih lupin?

Dajte jih v vrečko, napihnite jo, da bo nastal balon in dobro zavežite. že res, da bo zelenjava v takem balonu vroča, boste pa jo obvarovali pred žuželkami, hkrati pa celo za 3-krat upočasnili procese gnitja. Če boste zelenjavo dali na žar, ali pečico, vas pregreta vsebina v balonu ne bo motila.

Kako na vročini ohraniti zelenjavo čvrsto in svežo

vkj


hrana
sadje
zelenjava






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Proti vnetim sinusom, glavobolom in ostalim zimskim nadlogam
Dobro je vedeti
Proti vnetim sinusom, glavobolom in ostalim zimskim nadlogam
6 stvari, ki nam jih slina sporoča o našem zdravju
Dobro je vedeti
6 stvari, ki nam jih slina sporoča o našem zdravju
7 živil, ki se jim je ob koncu leta bolje izogniti
Zdravje, lepota
7 živil, ki se jim je ob koncu leta bolje izogniti
Obvezno zamrzovanje kruha pred opekanjem
Zdravje, lepota
Obvezno zamrzovanje kruha pred opekanjem
5 znakov, da ne jeste dovolj proteinov
Dobro je vedeti
5 znakov, da ne jeste dovolj proteinov
Katere bolezni zdravi marmelada?
Dobro je vedeti
Katere bolezni zdravi marmelada?
Eden najbolj zdravih prigrizkov, ki jih lahko jeste po mili volji
Zdravje, lepota
Eden najbolj zdravih prigrizkov, ki jih lahko jeste po mili volji
9 jedi, ki jih lahko jemo tudi po pretečenem roku
Dobro je vedeti
9 jedi, ki jih lahko jemo tudi po pretečenem roku
Kako na naraven način znižati holesterol
Dobro je vedeti
Kako na naraven način znižati holesterol
Kaj akne in mozolji na obrazu povedo o vašem zdravju
Zdravje, lepota
Kaj akne in mozolji na obrazu povedo o vašem zdravju
4 napake, zaradi katerih vaša hrana izgubi do 70 % hranil
Dobro je vedeti
4 napake, zaradi katerih vaša hrana izgubi do 70 % hranil
Znate uporabljati olivno olje? Preverite!
Dobro je vedeti
Znate uporabljati olivno olje? Preverite!
Kako je hrbtenica povezana z notranjimi organi?
Dobro je vedeti
Kako je hrbtenica povezana z notranjimi organi?
Previdno s hrano iz konzerv
Dobro je vedeti
Previdno s hrano iz konzerv
Kako uporabiti mandarine kot zdravilo?
Dobro je vedeti
Kako uporabiti mandarine kot zdravilo?
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Ne morete jeste zajtrka? Kaj vam telo s tem sporoča?
Dobro je vedeti
Ne morete jeste zajtrka? Kaj vam telo s tem sporoča?
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Je bolje biti preveč suh ali predebel?
Zdravje, lepota
Je bolje biti preveč suh ali predebel?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor