Članek je bil ustvarjen leta 2022, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
20 do 30 letČe mislite, da ste v tem obdobju najbolj zdravi, da vaš organizem deluje optimalno, se motite. Res je, da vsi organi delujejo s polno močjo, zato morate še kako skrbeti, da bo tako tudi ostalo. Potrebujete vse vrste vitaminov in mineralov, vsekakor pa bodite pozorni na vitamin A. Jejte hrano z veliko železa, ki preprečuje anemijo in preprečuje slabokrvnost in jejte veliko rastlin z zelenimi listi, še posebej špinačo.
30 do 40 letZlasti za ženske je to običajno obdobje materinstva, tako moški, kot ženske pa potrebujejo veliko hrane, ki pomirja in osrečuje. Pozorni bodite na živila, ki imajo veliko folne kisline, kalcija in vitamina D. Na jedilniku naj bo vsak dan mleko in mlečni izdelki, jejte veliko zelja in rib, vsem temu ob bok pa vzdržujte telesno kondicijo. Ključno v tem obdobju je, da ohranite postavo takšno, kot na maturantskem plesu. V teh letih se namreč zredi več kot 80 % ljudi.
40 do 50 letV tem obdobju se začno nakazovati težave, ki bi vas lahko spremljale do konca življenja, zato naj bo vaša prehrana bogata z antioksidanti, vitamini C in E, prav tako pa ne pozabiti na vitamin D. Antioksidanti vam bodo pomagali skrbeti za zdravo srce in ožilje, z vitamini pa bo vaša koža kljubovala posledicam staranja.
50 do 60 letVitamin E je ključen element za ohranjanje gladke in prožne kože. Paziti je treba na delovanje živčnega sistema, vzdrževati visok nivo imunskega sistema, izogibajte pa se vsem naporom, ki bi lahko povzročali bolečine v mišicah. V tem obdobju se zdi, da so banane najboljše zdravilo.
60 do 70 letTo je obdobje, ko je spet potrebno biti pozoren na celotno paleto vitaminov. Vitamin D in kalcij potrebujejo predvsem ženske. Cink in vitamin B12 skrbita za nivo holesterola v krvi, preprečujeta osteoporozo, astmo, sladkorno ... Jesti je potrebno veliko mesa, mleka in mlečnih izdelkov in jajca.