Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
1. IngverČe vam je okus sadja dolgočasen, dodajte malo ingverja. Ingver namreč poudari okuse, izboljša prebavo, odpravi slabost, pomaga pri zdravljenju simptomov prehlada in gripe. Nariban ingver lahko dodate v čaj, ingver v prahu pa lahko kombinirate s katerokoli jedjo - od mesenih jedi do sladic.
2. KurkumaZlato-rumena barva je še posebej cenjena v indijski kuhinji, kurkuma pa zelo učinkovito preprečuje okužbe. Prav zaradi tega bi jo morali poleti pogosteje jesti. Kurkuma je tudi antioksidant in preprečuje vnetja. Indijci jo najpogosteje uporabljajo pri jedeh iz riža in zelenjavnih enolončnicah.
3. CimetLahko ga dodate na pecivo, sveže sadje, kavo, žitarice za zajtrk, skuto, kavo, čaj ... Seznam bolezni, ki jih cimet blaži, je izredno dolg, med njimi pa so tudi najhujše bolezni sodobnega časa.
4. JanežJanež ima poseben okus in odlične antivirusne lastnosti. Poleg tega naredi jed okusnejšo in bolj privlačno. Dodate ga lahko čaju, jedem iz riža, pretiravati pa ni dobro. Janež pomirja, krepi srce in ožilje, poveča aktivnosti v možganskem tkivu, kar še ni povsem raziskano za kaj bi bilo to dobro. Nekateri verjamejo, da janež izboljšuje spomin in abstraktno razmišljanje, zato ga priporočajo predvsem otrokom.
5. KuminaČe jo dodamo k jedem iz zelja in kruhu, te jedi manj napenjajo. Spodbuja izločanje želodčnih sokov, izboljšuje prebavo, zavira razmnoževanje škodljivih bakterij, pospešuje izločanje žolča ... žal pa kumina izgubi vse svoje hranilne učinke, če je samo nekaj minut izpostavljena temperaturi višji od 25 stopinj Celzija, na svetlobi in v vlažnih vrečkah. Prav tako je nikar ne shranjujte v plastičnih vrečkah.