Rubrika:
Zanimivosti
Ali naročena hrana res redi?
Raziskave kažejo, da vsebuje hrana, ki jo naročimo po spletu ali telefonu, tudi do 8-krat manj hranljivih snovi. Skrivnost je v postopkih ...
Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Hrano, ki jo naročamo po spletu ali telefonu večinoma izbiramo po izgledu in ne glede na njeno hranljivo vrednost. Še več! Podatkov o vsebnosti sladkorja, soli in ogljikovih hidratov pri tako naročeni hrani običajno sploh ni, postopki priprave pa so pogosto poslovna skrivnost. Vsi ponudniki hrane za naročanje se naslonijo na bližnjice, ker so hitrejše in cenejše.
Avstralski nutricist Allan Borushek, ki že več kot 30 let proučuje prehranske navade v družinah, je pozval vse države, da uvedejo vsaj osnovno specifikacijo hranilnih vrednosti tudi pri hrani za naročanje. Če drugače ne gre, bi bila dobrodošla vsaj informacija o energijskih vrednostih (kalorijah), česar danes ne najdemo nikjer.
Spomnimo se, da je Borushek že pred leti opozoril svetovno javnost, da tudi življenje v dolgih vezah po 7 letih začnejo rediti. Veste zakaj?
Krivec za to je stres.
Ko smo ljudje pod stresom in v depresiji, smo bolj nagnjeni k prenajedanju, pojemo več prigrizkov, več čokolade, žemljic, pekovskega peciva, po novem pa tudi več naročene hrane.
Ob tem pa moramo opozoriti še na en vidik: naročeno hrano običajno jemo, ko nam jo prinesejo in ne, ko smo lačni. Borushek je prepričan, da lakota prihaja v valovih in ni vseeno, kdaj jemo.
vkj
Allan Borushek
Hranljiva vrednost
Naročena hrana
Specifikacija hranilnih vrednosti
Stres in prenajedanje