Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Najpogostejša napaka pri kuhanju krompirja
Rubrika:

Dobro je vedeti

Najpogostejša napaka pri kuhanju krompirja

Čeprav gre za postopek, ki ga vsi poznamo in uporabljamo, pa se pri tem pojavi največ napak. Te pa sploh niso nedolžne ...


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Krompir je gotovo eno najpogostejših živil na naših menijih. Problem pa je, ker mnogi že med kuhanjem delajo napake, ki so ključnega pomena. Namreč, ni vseeno, ali damo krompir v hladno ali vrelo vodo ...

Pravilna tehnika je, da krompir damo vedno v vročo vodo, ker samo tako ne izgubi dragocenih vitaminov in mineralov. Krompir je namreč bogat z vitamini B, A, C, K, E in PP, veliko ima tudi kalija, železa, magnezija, mangana, fosforja in kalija. Krompir tudi po tem, ko ga olupimo, ne smemo hraniti v hladni vodi, ker bomo s tem sprali tudi zelo pomembne stvari. In še: krompirja nikdar ne smemo kuhati na močnem ognju, vedno samo na srednjem, ker se bo le tako enakomerno skuhal.

Pri krompirju ne smete uporabljati bližnjic!

Še to ... Vodo v kateri kuhate krompir vedno prej rahlo solite. Pozorni pa bodite tudi na kalčke, ki lahko nastanejo tudi pri novem krompirju, če je bil izpostavljen soncu. V kalčkih namreč nastane solanin, ki je izredno strupen in ne pomaga, če kalček preprosto odstranite. Solanin namreč ščiti krompir pred bakterijami in žuželkami, največji problem tovrstne zastrupitve pa je, da se pojavi 7 do 20 ur po zaužitju, ko mnogi tega niti ne povezujejo. Pojavi se bruhanje, povišana temperatura, glavobol in sploh ni rečeno, da v močni obliki. Veliko nevarnejše so drobne zastrupitve, ki jih komaj zaznamo ...

K sreči zastrupitve s solaninom izginejo po približno 24 urah.
vkj


Kalčki in solanin
Kuhanje krompirja
Napake pri pripravi krompirja
Pravilna tehnika kuhanja krompirja
Solanin in krompir












Kako lahko jagode zaščitijo možgane, srce in imunski sistem?
Dobro je vedeti
Kako lahko jagode zaščitijo možgane, srce in imunski sistem?
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
Zdravje, lepota
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
11 živil, ki jih morate jesti vsaj enkrat na teden
Zdravje, lepota
11 živil, ki jih morate jesti vsaj enkrat na teden
7 zdravih ogljikovih hidratov, ki jih lahko jeste brez težav
Dobro je vedeti
7 zdravih ogljikovih hidratov, ki jih lahko jeste brez težav
4 živila, ki jih ne smete mešati z zdravili
Dobro je vedeti
4 živila, ki jih ne smete mešati z zdravili
Kako zdravo je jesti jajčne rumenjake?
Zdravje, lepota
Kako zdravo je jesti jajčne rumenjake?
Hrana, zaradi katere se hitreje starate
Dobro je vedeti
Hrana, zaradi katere se hitreje starate
5 živil, ki znižujejo krvni pritisk
Zdravje, lepota
5 živil, ki znižujejo krvni pritisk
Hitreje do vitkejše postave
Dobro je vedeti
Hitreje do vitkejše postave
5 najslabših živil za kožo
Zdravje, lepota
5 najslabših živil za kožo
7 vrst zelenjave, ki zdravijo telo
Zdravje, lepota
7 vrst zelenjave, ki zdravijo telo
Pogosti glavoboli: 3 razlogi, na katere ne boste pomislili
Zdravje, lepota
Pogosti glavoboli: 3 razlogi, na katere ne boste pomislili
Kako ponovno zagnati presnovo?
Zdravje, lepota
Kako ponovno zagnati presnovo?
5 skritih bolezni, zaradi katerih se redite
Zdravje, lepota
5 skritih bolezni, zaradi katerih se redite
5 navad, ki povzročajo bolečine v hrbtu
Zdravje, lepota
5 navad, ki povzročajo bolečine v hrbtu
Limonin sok: česar niste vedeli
Dobro je vedeti
Limonin sok: česar niste vedeli
Pozno jeste? S temi živili ne boste redili
Dobro je vedeti
Pozno jeste? S temi živili ne boste redili
5 nenavadnih trikov za izgubo teže, ki delujejo
Dobro je vedeti
5 nenavadnih trikov za izgubo teže, ki delujejo
10 superživil, ki topijo kilograme
Zdravje, lepota
10 superživil, ki topijo kilograme
Najboljši deli sadja in zelenjave, ki jih pogosto zavržemo
Dobro je vedeti
Najboljši deli sadja in zelenjave, ki jih pogosto zavržemo




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor