Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Najpogostejša napaka pri kuhanju krompirja
Rubrika:

Dobro je vedeti

Najpogostejša napaka pri kuhanju krompirja

Čeprav gre za postopek, ki ga vsi poznamo in uporabljamo, pa se pri tem pojavi največ napak. Te pa sploh niso nedolžne ...


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Krompir je gotovo eno najpogostejših živil na naših menijih. Problem pa je, ker mnogi že med kuhanjem delajo napake, ki so ključnega pomena. Namreč, ni vseeno, ali damo krompir v hladno ali vrelo vodo ...

Pravilna tehnika je, da krompir damo vedno v vročo vodo, ker samo tako ne izgubi dragocenih vitaminov in mineralov. Krompir je namreč bogat z vitamini B, A, C, K, E in PP, veliko ima tudi kalija, železa, magnezija, mangana, fosforja in kalija. Krompir tudi po tem, ko ga olupimo, ne smemo hraniti v hladni vodi, ker bomo s tem sprali tudi zelo pomembne stvari. In še: krompirja nikdar ne smemo kuhati na močnem ognju, vedno samo na srednjem, ker se bo le tako enakomerno skuhal.



Pri krompirju ne smete uporabljati bližnjic!

Še to ... Vodo v kateri kuhate krompir vedno prej rahlo solite. Pozorni pa bodite tudi na kalčke, ki lahko nastanejo tudi pri novem krompirju, če je bil izpostavljen soncu. V kalčkih namreč nastane solanin, ki je izredno strupen in ne pomaga, če kalček preprosto odstranite. Solanin namreč ščiti krompir pred bakterijami in žuželkami, največji problem tovrstne zastrupitve pa je, da se pojavi 7 do 20 ur po zaužitju, ko mnogi tega niti ne povezujejo. Pojavi se bruhanje, povišana temperatura, glavobol in sploh ni rečeno, da v močni obliki. Veliko nevarnejše so drobne zastrupitve, ki jih komaj zaznamo ...

K sreči zastrupitve s solaninom izginejo po približno 24 urah.
vkj


Kalčki in solanin
Kuhanje krompirja
Napake pri pripravi krompirja
Pravilna tehnika kuhanja krompirja
Solanin in krompir






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














5 koristi indijskih oreščkov
Zdravje, lepota
5 koristi indijskih oreščkov
Čemu morate reči ne, ko hujšate
Zanimivosti
Čemu morate reči ne, ko hujšate
Napitek, ki zdravi 50 bolezni
Zdravje, lepota
Napitek, ki zdravi 50 bolezni
3 sestavine za domač probiotik
Dobro je vedeti
3 sestavine za domač probiotik
Kaj se zgodi, če vsak dan jeste kurje meso?
Dobro je vedeti
Kaj se zgodi, če vsak dan jeste kurje meso?
Čistilo za ožilje iz samo 3 sestavin
Zdravje, lepota
Čistilo za ožilje iz samo 3 sestavin
Prehranske navade, ki skrajšujejo življenje
Dobro je vedeti
Prehranske navade, ki skrajšujejo življenje
4 navade, ki jih počnejo onkologi, da zmanjšajo tveganje za raka
Zdravje, lepota
4 navade, ki jih počnejo onkologi, da zmanjšajo tveganje za raka
Preveč sladkorja? Nič hudega!
Dobro je vedeti
Preveč sladkorja? Nič hudega!
Preprost večerni napitek, ki med spanjem pomaga topiti maščobe
Dobro je vedeti
Preprost večerni napitek, ki med spanjem pomaga topiti maščobe
Kaj bi morali vedeti o zavijanju hrane v aluminijaste folije, pa ne veste?
Dobro je vedeti
Kaj bi morali vedeti o zavijanju hrane v aluminijaste folije, pa ne veste?
Je gris res koristen za zdravje?
Dobro je vedeti
Je gris res koristen za zdravje?
Sladka razvada brez kofeina, ki ima tudi svetlo plat
Dobro je vedeti
Sladka razvada brez kofeina, ki ima tudi svetlo plat
Pitje med obrokom - da, ali ne?
Dobro je vedeti
Pitje med obrokom - da, ali ne?
5 razlogov, zakaj je k jutranjem smoothiju dobro dodati žlico kurkume
Dobro je vedeti
5 razlogov, zakaj je k jutranjem smoothiju dobro dodati žlico kurkume
V 7 dneh 5 kilogramov manj
Dobro je vedeti
V 7 dneh 5 kilogramov manj
Kaj jesti, ko smo bolni
Dobro je vedeti
Kaj jesti, ko smo bolni
Različna, pa vendar neverjetno močna
Zdravje, lepota
Različna, pa vendar neverjetno močna
Preveč železa v krvi je lahko tudi problem
Dobro je vedeti
Preveč železa v krvi je lahko tudi problem
Kaj jesti namesto majoneze?
Dobro je vedeti
Kaj jesti namesto majoneze?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor