Rubrika:
Dobro je vedeti
Zdrav zajtrk s katerim si lahko pokvarite zdravje
Zajtrk, ki je pogosto na naših jedilnikih, v določenih primerih in v kombinaciji še z nečim prav tako pogostim, naredi v naši prebavi več slabega, kot dobrega.
Članek je bil ustvarjen leta 2021, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Če se sprašujete, kaj je tako nevarno, vam lahko povemo, da so to vlaknine, ki v tej kombinaciji povzročajo neprijetne prebavne motnje. Največkrat se to zgodi z ovsenimi kosmiči.
Čeprav oves sodi med najbolj zdrava živila, pa je problem vsakič, ko jih proizvajalci mešajo s sladili, barvili in drugimi umetnimi ojačevalci okusov. Problem takšnih ovsenih kosmičev je, ker so ponovno kuhani na pari in posušeni, saj je le tako možno dodati cimet, čokolado, suho sadje, sol in sladkor. Taka mešanica je na koncu izredno okusna, žal pa tudi škodljiva.
Ne samo, da imajo "obogateni" ovseni kosmiči visok glikemični indeks in enormne količine kalorij, bolj problematične so umetne snovi, ki k zdravemu zajtrku zagotovo ne pašejo.
Veliko sladkorja in soli škodi vsem, ki imajo težave s sladkorjem in holesterolom v krvi, najhuje pa je, da takšne ovsene kosmiče ne morete z ničemer izboljšati, kaj šele popraviti.
Naj vas to ne odvrne, da bi nehali jesti ovsene kosmiče. Nikakor ne! Jejte le naravne, dodajte svoj, domač jogurt, zraven popijte domač zeleni čaj (po možnosti brez sladkorja), vse to pa pojejte zjutraj, na tešče.
vkj
Glikemični indeks
Ovseni kosmiči
Prebavne motnje
Umetne snovi
Zdrav zajtrk