Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Vsak organ ima svojo najljubšo hrano
Rubrika:

Dobro je vedeti

Vsak organ ima svojo najljubšo hrano

Vsak organ daje prednost živilom, ki imajo optimalno količino hranilnih snovi, ki so bistvenega pomena za njegovo zanesljivo delovanje. Pa veste za katera živila gre?


Članek je bil ustvarjen leta 2022, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

1. Možgani imajo najraje ribe
Medicinske raziskave kažejo izjemno povezavo med omega 3 maščobnimi kislinami, ki jih je v ribah največ. Ljudje, ki jedo ribe vsaj enkrat na teden, imajo bolj razvite možgane, boljši spomin ... Paziti moramo, ker ocvrta hrana, tudi ocvrte ribe, deluje ravno nasprotno, torej škodi možganov.

2. Mišice in banane
Tisti, ki hodite na fitnes, redno telovadite, tečete, bi morali pred vsako fizično aktivnostjo pojesti banano. Banane imajo veliko kalija, kalcija, folne kisline, vitamine A, C, E, B1 ...



3. želodec ima najraje brokoli
Fitokemikalije v brokoliju preprečujejo gastritis, želodčne razjede iz katerih se lahko razvije rak. Poleg tega gastritis uničuje zdrave bakterije, s tem pa se upočasni metabolizem.

4. Gladka koža in črni ribez
Črni ribez je bogat s polifenoli, esencialnimi maščobnimi kislinami, omega 3 in 6 ... Črni ribez razstruplja podkožnico, vlaži kožo in ji daje sijoč in zdrav videz. Pomaga tudi pri zdravljenju dermatoz, ekcemov, sezonskih alergij, povečuje odpornost ...

5. Črevesje in češnje
Antocianov, pektin, kvercetin in fitosteroli so snovi, ki jih vsebujejo češnje in so izjemnega pomena za delovanje črevesja. Med drugim antocianin spada med močne antioksidante in je izredno uspešen pri uničevanju rakavih celic. Pektin je topna vlaknina, ki spodbuja prebavo. Kvercetin povečuje odpornost, povišan holesterol in zmanjšuje proste radikale.

6. Srce in paradižnik
Paradižnik vsebuje likopen, ki je močan naravni antioksidant, vendar se aktivira le, če ga pred tem skuhamo. Ima pa surov paradižnik veliko vitaminov A in C ter kalija, antocianina, alfa- in beta-karotena.

7. Vid in koruza
Vso oranžno sadje in zelenjava so dobri za krepitev očesnega živca. V oranžni barvi se namreč skrivajo vitamini in beta-karoten, ki pomagajo pri pravilnem delovanju mrežnice in preprečujejo bolezni povezane s starostjo.

8. Lasje in peteršilj
Peteršilj vsebuje veliko vitaminov A, C, B12, kalcij, železo ... Vse to so elementi nujni za zdravje lase. Poleg tega peteršilj preprečuje plešavost, izboljšuje krvni obtok, čisti in razstruplja telo. Klorofil v peteršilju deluje antibakterijsko in protiglivično ...
vkj


Antocianov in češnje
Banane in kalij
Črni ribez in polifenoli
Fitokemikalije v brokoliju
Omega 3 maščobne kisline






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Zakaj je poletje pravi čas, da ga jemo paradižnik vsak dan
Dobro je vedeti
Zakaj je poletje pravi čas, da ga jemo paradižnik vsak dan
Sok za kontrolo apetita
Zdravje, lepota
Sok za kontrolo apetita
Ali je banane dobro jesti za večerjo?
Dobro je vedeti
Ali je banane dobro jesti za večerjo?
Ledvice obožujejo kalcij
Dobro je vedeti
Ledvice obožujejo kalcij
Ste kdaj pomislili, da je dremež lahko tudi škodljiv?
Zanimivosti
Ste kdaj pomislili, da je dremež lahko tudi škodljiv?
Topi mašobe v krvi in okrog trebuha
Zdravje, lepota
Topi mašobe v krvi in okrog trebuha
Ali polnomastno mleko res ščiti pred astmo?
Zdravje, lepota
Ali polnomastno mleko res ščiti pred astmo?
Globalno segrevanje povečuje proizvodnjo cvetnega prahu
Dobro je vedeti
Globalno segrevanje povečuje proizvodnjo cvetnega prahu
10 top živil, ki jih nutricisti priporočajo za zdravljenje raka
Dobro je vedeti
10 top živil, ki jih nutricisti priporočajo za zdravljenje raka
Diete, ki so obnorele svet in se zapisale v zgodovino
Dobro je vedeti
Diete, ki so obnorele svet in se zapisale v zgodovino
Kakšno škodo vsako poletje naredijo japonke?
Dobro je vedeti
Kakšno škodo vsako poletje naredijo japonke?
Ali lahko vlaknine preprečijo debelost?
Dobro je vedeti
Ali lahko vlaknine preprečijo debelost?
Ali veste, kaj se zgodi, če jeste samo ananas?
Dobro je vedeti
Ali veste, kaj se zgodi, če jeste samo ananas?
Zakaj zanemarjamo indijske oreščke?
Zanimivosti
Zakaj zanemarjamo indijske oreščke?
Koliko glutena je preveč?
Dobro je vedeti
Koliko glutena je preveč?
Smuti z mineralno vodo
Dobro je vedeti
Smuti z mineralno vodo
živila, ki kradejo energijo
Dobro je vedeti
živila, ki kradejo energijo
Vpliv sadja in zelenjave na zdravje ledvic
Dobro je vedeti
Vpliv sadja in zelenjave na zdravje ledvic
že veste, kaj boste jedli za zajtrk?
Zdravje, lepota
že veste, kaj boste jedli za zajtrk?
Nizka raven magnezija in srčno-žilne bolezni
Dobro je vedeti
Nizka raven magnezija in srčno-žilne bolezni




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor