Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kdaj je pečena hrana bolj zdrava od ocvrte in kdaj ne
Rubrika:

Dobro je vedeti

Kdaj je pečena hrana bolj zdrava od ocvrte in kdaj ne

Pečemo lahko meso, zelenjavo in sadje. Vse to lahko tudi ocvremo. Vendar pozor: nekaj ne smemo pregledati!


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Če primerjamo pečeno hrano z ocvrto, bi se večina strinjala, da je pečena bolj zdrava. A natančni nutricisti bi vseeno zmajali z glavo, ker stvari niso tako enostavne.

Če je hrana spečena hitro, potem je bolj zdrava. Če ne, se lahko zgodi, da je ocvrto celo boljše, čeprav ima več škodljivih maščob, hranilne snovi pa razpadejo in se tvorijo rakotvorne. žal se isto dogaja tudi pri pečenju.

Pri (pre)dolgem pečenju nastaja HCA (heterociklični amini) in PAH (policiklični aromatični ogljikovodiki), ki so močno rakotvorni.

Kako se izogniti nevarnim stvarem?

Ker se sezona žara začenja tudi pri nas, so v tem času aktualne tudi tehnike, kako čim bolj omejiti nevarne snovi.

Nasvet gre tako: najprej hrano segrejte v mikrovalovni pečici. Nato je 30 minut namakajte v mrzli vodi. Potem na hitro specite.

Tako pripravljena živila bodo imela tudi za 70 % manj škodljivih snovi, bodo bolj mehka in manj žilava, okus bo bolj izrazit in v živilih bo več hranljivih snovi (to tudi pomeni, da boste dlje časa siti).

Pri pečenju morate paziti na črne, morda celo požgane dele, ki so večinoma tudi škodljivi. Ko se pojavijo črni deli, zaključite s pečenjem.

In še ene malenkosti ne pozabite: ocvrta hrana vpije več olja in maščob, zato ima taka hrana več kalorij in je običajno tudi težje razgradljiva za želodec.
vkj


Nutricisti nasveti
Ocvrta hrana
Pečena hrana
Rakotvorne snovi
Zdrava prehrana












Beljakovine nas naredijo bolj budne (ne sladkor)
Zdravje, lepota
Beljakovine nas naredijo bolj budne (ne sladkor)
Je beli riž zdrav ali ne?
Zdravje, lepota
Je beli riž zdrav ali ne?
3 napake pri uživanju beljakovin
Zdravje, lepota
3 napake pri uživanju beljakovin
Kaj bolj redi: sladkor ali maščoba?
Zdravje, lepota
Kaj bolj redi: sladkor ali maščoba?
3 jutranje pijače za dolgoživost
Dobro je vedeti
3 jutranje pijače za dolgoživost
5 živil, ki zmanjšujejo željo po sladkorju
Zdravje, lepota
5 živil, ki zmanjšujejo željo po sladkorju
Prigrizki, ki vas ne naredijo debele
Zdravje, lepota
Prigrizki, ki vas ne naredijo debele
7 živil, ki upočasnjujejo staranje možganov
Zdravje, lepota
7 živil, ki upočasnjujejo staranje možganov
Ohrovt ali špinača: kaj je boljše?
Dobro je vedeti
Ohrovt ali špinača: kaj je boljše?
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Zdravje, lepota
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
Zdravje, lepota
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
5 dobrih in mastnih živil
Zdravje, lepota
5 dobrih in mastnih živil
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zdravje, lepota
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Zdravje, lepota
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Zdravje, lepota
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
Zdravje, lepota
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
3 najpogostejše zmote o prehrani
Zdravje, lepota
3 najpogostejše zmote o prehrani
Jejmo manj, živimo dlje
Dobro je vedeti
Jejmo manj, živimo dlje
Zakaj je limona dobra za vsakogar?
Zdravje, lepota
Zakaj je limona dobra za vsakogar?
Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva
Dobro je vedeti
Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva




eXTReMe Tracker - Free Website Statistics
Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor