Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Ali sadje povzroča zakisanost telesa?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Ali sadje povzroča zakisanost telesa?

Celice v našem telesu so nagnjene k zakisanosti, zato je narava poskrbela za hrano, ki je rahlo bazična. Vendar to velja le, če jemo zdravo in naravno.


Članek je bil ustvarjen leta 2025, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Veliko ljudi je mnenja, da sadje, še posebej kislo, povzroča zakisanost v telesu, kar pa ne drži. Na zakisanost namreč ne vplivajo kisline v hrani, pač pa vsebnost kislih mineralov.

Analize so pokazale, da je optimalni hH faktor krvi 7,365. Če se ta vrednost spremeni samo za 0,1 vrednost v katerokoli smer, lahko nastanejo problemi. K sreči telo samo uravnava pH in sicer s pomočjo pljuč (dihanje), kože, sline in urina. Danes so za zakisanost najpogosteje krivi: pomanjkanje kisika, slaba prehrana, toksini iz okolice, vnetja na nivoju celic in nepravilna presnova.



Po mnenju dr. Linde Fraseto iz univerzitetnega inštituta v Kaliforniji v ZDA je za zakisanost krivo pomanjkanje alkalnih soli. Danes večinoma uporabljamo natrijev klorid, bolj zdravo pa bi bilo konzumirati več kalijevih soli, ki so izrazito bazične. Največ kalijeve soli je prav v zelenjavi in sadju.

Res je, da sadje ne povzroča tako bazičnega okolja, kot zelenjava, a pomembno je, da lahko tudi z najbolj kislim sadjem pzitivno vplivamo na pH v telesu. Poleg tega je narava poskrbela, da je hrana, ki je največ zaužijemo, večinoma bazična. Pravzaprav bi lahko rekli, da hrana, ki povzroča zakisanost, ni naravna človekova hrana in bi se je morali izogibati.

Vendar pa zakisanosti ne povzroča samo hrana, pač pa tudi stres (ne pozabit na fizični stres, ki nastane, ko cel teden poležavate na kavču, potem pa enkrat na teden do zadnjega atoma utrudite telo).

Da bi se izognili zakisanosti telesa, poleg pazljivega izbora hrane, upoštevajte še ta pravila:
  • Zakisanost povzroča skoraj vsa termično obdelana hrana, maščobe živalskega porekla, žitarice (kuhane, nekatere pa tudi presne) in tudi oreščki in semena, če z njimi pretiravate.

  • Procesirana hrana je visoko na lestvici živil, ki povzročajo zakisanost, še posebej, če jo še dodatno segrevamo.

  • Alkohol, gazirane pijače, kava in čaj spadajo med močne dejavnike zakisanosti. Pri alkoholu in gaziranih pijačah je še ta problem, da jih popijemo v res enormnih količinah.

  • Premalo telesne aktivnosti (dovolj je pol ure sprehoda na dan), premalo spanja (ni res, da je 8 ur dovolj - vsak ima svojo biološko uro), jeza, strah in skrbi so stvari, ki bi jih morali bolje obvladovati. Še posebej, ker se napetost v službah in šolah iz leta v leto stopnjuje. Stres in skrbi, ki ga povzroča šolski sistem, bo ustvaril generacijo pohabljenih otrok. Na to opozarja vedno več zdravnikov.
Zdravje je ogledalo življenja, ki ga živimo.
Bis


pH vrednost telesa
Pomanjkanje alkalnih soli
Sadje in zakisanost
Vpliv hrane na pH vrednost
Zakisanost telesa






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Zakaj se zbujate z željo po sladkem?
Dobro je vedeti
Zakaj se zbujate z željo po sladkem?
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
10 živil, ki nas vsak dan počasi uničujejo, a jih kljub vsemu jemo
Dobro je vedeti
10 živil, ki nas vsak dan počasi uničujejo, a jih kljub vsemu jemo
Koliko medu lahko pojemo na dan?
Dobro je vedeti
Koliko medu lahko pojemo na dan?
Kako pripraviti zelenjavo in meso za v hladilnik
Dobro je vedeti
Kako pripraviti zelenjavo in meso za v hladilnik
7 nevarnosti pretiravanja z mandlji
Zdravje, lepota
7 nevarnosti pretiravanja z mandlji
Diagnosticirali so ji raka, spremenila je samo eno stvar in ozdravela
Zanimivosti
Diagnosticirali so ji raka, spremenila je samo eno stvar in ozdravela
Zakaj je ajvar hit vsake jeseni?
Dobro je vedeti
Zakaj je ajvar hit vsake jeseni?
Zelenjava, ki ščiti telo pred preveč sladkorja
Zdravje, lepota
Zelenjava, ki ščiti telo pred preveč sladkorja
Zakaj so masaže z mandljevim oljem v tem letnem času tako zdrave
Dobro je vedeti
Zakaj so masaže z mandljevim oljem v tem letnem času tako zdrave
Včasih brez prehranskih dodatkov ne gre - preverite kdaj in zakaj?
Dobro je vedeti
Včasih brez prehranskih dodatkov ne gre - preverite kdaj in zakaj?
Voda s chia semeni
Zdravje, lepota
Voda s chia semeni
Kaj zdravi jetra in kosti ter znižuje holesterol?
Dobro je vedeti
Kaj zdravi jetra in kosti ter znižuje holesterol?
Za kaj sta dobra kurkuma in cvetača?
Zdravje, lepota
Za kaj sta dobra kurkuma in cvetača?
11 živil, ki pomagajo ali pa otežijo vsrkavanje železa
Dobro je vedeti
11 živil, ki pomagajo ali pa otežijo vsrkavanje železa
5 vrst velikih trebuhov, ki ne pomenijo, da ste debeli
Dobro je vedeti
5 vrst velikih trebuhov, ki ne pomenijo, da ste debeli
10 živil, ki naravno čistijo in krepijo vaše ožilje
Dobro je vedeti
10 živil, ki naravno čistijo in krepijo vaše ožilje
3 hitri recepti s kefirjem za zdravje in hujšanje
Zdravje, lepota
3 hitri recepti s kefirjem za zdravje in hujšanje
Stročnice, ki topijo maščobo in čistijo kri
Dobro je vedeti
Stročnice, ki topijo maščobo in čistijo kri




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor