Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem naÄŤinu Ĺľivljenja
Išči
Domov
So vam že podtaknili plastični riž?
Rubrika:

Dobro je vedeti

So vam že podtaknili plastični riž?

Ja, velik hit proizvajalcev riža je plastični riž. Je cenejši, ga ni treba pridelovati, brez hranilnih vrednosti in zelo strupen. Kako ga prepoznate?


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Na trgu je ogromno "plastičnega" riža, ki ga prodajajo, kot pravega. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da gre za skrajno neodgovorno podtikanje, a pehanje za dobičkom je očitno neizmerno. Veliko bolj, kot zdravje ljudi.

Kitajska, kot največji izvoznik riža, na leto proizvede 200 milijonov ton riža. Izvozijo ga v prav vse države sveta. Mediji veliko poročajo o škodljivih snoveh, pretirani uporabi pesticidov in prisotnosti težkih kovin, a to ne vpliva na prodajo. Povpraševanje po rižu je namreč večje od ponudbe, zato si posredniki, včasih tudi trgovci pomagajo z umetnim rižem.



Za kaj gre?

Umetni ali plastični riž dobimo, če koruzni škrob zmešamo s primerno sintetično smolo, mešanico pa nato oblikujemo v riževa zrna. Tisti, ki se bolj potrudijo, na koncu dodajo še aromo pravega riža, potrošnik pa nima pojma, kakšen riž je.

Če na dan pojeste 3 obroke riža, je to isto, kot bi jedli plastično vrečko.

Grozljivo!

Priporočamo vam, da preverite, kakšen riž uživate. Preizkus je preprost in vam bo hitro pomagal ločiti zrnje od plev.

V skodelico mrzle vode dajte žlico ali dve riža in rahlo premešajte. Počakajte nekaj trenutkov in, če bodo zrnca priplavala na vrh, tak riž vrzite proč.

Drug preizkus naredite tako, da nekaj zrnc poskusite zažgati. Če boste zaznali vonj po plastiki, potem tudi veste, koliko je ura.

In še tretji preizkus. Riž zmeljite. Pravi zmleti riž je bele barve, umetni oziroma plastični pa rumen. Rumena je namreč barva arom in drugih dodatkov, ki jih dodajo, da bi nas ukanili.
vkj


Plastični riž
Preizkusi za prepoznavanje plastičnega riža
Prepoznavanje plastičnega riža
Umetni riž
Zdravstveni znaki plastičnega riža






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Napitek, ki se ga bakterije najbolj bojijo
Dobro je vedeti
Napitek, ki se ga bakterije najbolj bojijo
Zamrznjen med: zdrav trend ali tihi sovražnik zob in sladkorja v krvi?
Zdravje, lepota
Zamrznjen med: zdrav trend ali tihi sovražnik zob in sladkorja v krvi?
Ali pomarančni sok res redi
Dobro je vedeti
Ali pomarančni sok res redi
Kako preveč vode zmoti ravnovesje telesa
Dobro je vedeti
Kako preveč vode zmoti ravnovesje telesa
Kje najdemo največ antioksidantov
Dobro je vedeti
Kje najdemo največ antioksidantov
Z ječmenovo vodo proti hormonom, ki vzbujajo apetit
Dobro je vedeti
Z ječmenovo vodo proti hormonom, ki vzbujajo apetit
Izogibajte se hrane, ki spodbuja gripo in prehlade
Dobro je vedeti
Izogibajte se hrane, ki spodbuja gripo in prehlade
Vas muči trdo blato?
Dobro je vedeti
Vas muči trdo blato?
Mešanica, ki ekspresno topi maščobe okoli trebuha
Dobro je vedeti
Mešanica, ki ekspresno topi maščobe okoli trebuha
Rak, ki ga nihče ne želi prepoznati
Dobro je vedeti
Rak, ki ga nihče ne želi prepoznati
Preprosta jed, ki krepi zdravje: paradižnikova juha
Zdravje, lepota
Preprosta jed, ki krepi zdravje: paradižnikova juha
Sok, ki vas bo branil pred prehladi in virusi
Zdravje, lepota
Sok, ki vas bo branil pred prehladi in virusi
5 domačih napitkov proti kašlju
Zdravje, lepota
5 domačih napitkov proti kašlju
Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan jeste piščanca?
Zdravje, lepota
Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan jeste piščanca?
Ali veste, katera začimba najlepše diši, a jo kljub vsemu premalo uporabljamo?
Dobro je vedeti
Ali veste, katera začimba najlepše diši, a jo kljub vsemu premalo uporabljamo?
Tri živila, ki se lepijo na želodec
Dobro je vedeti
Tri živila, ki se lepijo na želodec
Razvade po obroku, ki so škodljive za zdravje
Dobro je vedeti
Razvade po obroku, ki so škodljive za zdravje
Kaj jesti za večerjo?
Zdravje, lepota
Kaj jesti za večerjo?
Za velike trebuhe je krivo leno črevesje
Zdravje, lepota
Za velike trebuhe je krivo leno črevesje
Jeste zdravo, telovadite, kilogrami pa se kljub vsemu nabirajo?
Dobro je vedeti
Jeste zdravo, telovadite, kilogrami pa se kljub vsemu nabirajo?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor