Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem naÄŤinu Ĺľivljenja
Išči
Domov
So vam že podtaknili plastični riž?
Rubrika:

Dobro je vedeti

So vam že podtaknili plastični riž?

Ja, velik hit proizvajalcev riža je plastični riž. Je cenejši, ga ni treba pridelovati, brez hranilnih vrednosti in zelo strupen. Kako ga prepoznate?


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Na trgu je ogromno "plastičnega" riža, ki ga prodajajo, kot pravega. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da gre za skrajno neodgovorno podtikanje, a pehanje za dobičkom je očitno neizmerno. Veliko bolj, kot zdravje ljudi.

Kitajska, kot največji izvoznik riža, na leto proizvede 200 milijonov ton riža. Izvozijo ga v prav vse države sveta. Mediji veliko poročajo o škodljivih snoveh, pretirani uporabi pesticidov in prisotnosti težkih kovin, a to ne vpliva na prodajo. Povpraševanje po rižu je namreč večje od ponudbe, zato si posredniki, včasih tudi trgovci pomagajo z umetnim rižem.



Za kaj gre?

Umetni ali plastični riž dobimo, če koruzni škrob zmešamo s primerno sintetično smolo, mešanico pa nato oblikujemo v riževa zrna. Tisti, ki se bolj potrudijo, na koncu dodajo še aromo pravega riža, potrošnik pa nima pojma, kakšen riž je.

Če na dan pojeste 3 obroke riža, je to isto, kot bi jedli plastično vrečko.

Grozljivo!

Priporočamo vam, da preverite, kakšen riž uživate. Preizkus je preprost in vam bo hitro pomagal ločiti zrnje od plev.

V skodelico mrzle vode dajte žlico ali dve riža in rahlo premešajte. Počakajte nekaj trenutkov in, če bodo zrnca priplavala na vrh, tak riž vrzite proč.

Drug preizkus naredite tako, da nekaj zrnc poskusite zažgati. Če boste zaznali vonj po plastiki, potem tudi veste, koliko je ura.

In še tretji preizkus. Riž zmeljite. Pravi zmleti riž je bele barve, umetni oziroma plastični pa rumen. Rumena je namreč barva arom in drugih dodatkov, ki jih dodajo, da bi nas ukanili.
vkj


Plastični riž
Preizkusi za prepoznavanje plastičnega riža
Prepoznavanje plastičnega riža
Umetni riž
Zdravstveni znaki plastičnega riža






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Eden najbolj zdravih prigrizkov, ki jih lahko jeste po mili volji
Zdravje, lepota
Eden najbolj zdravih prigrizkov, ki jih lahko jeste po mili volji
9 jedi, ki jih lahko jemo tudi po pretečenem roku
Dobro je vedeti
9 jedi, ki jih lahko jemo tudi po pretečenem roku
Kako na naraven način znižati holesterol
Dobro je vedeti
Kako na naraven način znižati holesterol
Kaj akne in mozolji na obrazu povedo o vašem zdravju
Zdravje, lepota
Kaj akne in mozolji na obrazu povedo o vašem zdravju
4 napake, zaradi katerih vaša hrana izgubi do 70 % hranil
Dobro je vedeti
4 napake, zaradi katerih vaša hrana izgubi do 70 % hranil
Znate uporabljati olivno olje? Preverite!
Dobro je vedeti
Znate uporabljati olivno olje? Preverite!
Kako je hrbtenica povezana z notranjimi organi?
Dobro je vedeti
Kako je hrbtenica povezana z notranjimi organi?
Previdno s hrano iz konzerv
Dobro je vedeti
Previdno s hrano iz konzerv
Kako uporabiti mandarine kot zdravilo?
Dobro je vedeti
Kako uporabiti mandarine kot zdravilo?
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Ne morete jeste zajtrka? Kaj vam telo s tem sporoča?
Dobro je vedeti
Ne morete jeste zajtrka? Kaj vam telo s tem sporoča?
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Je bolje biti preveč suh ali predebel?
Zdravje, lepota
Je bolje biti preveč suh ali predebel?
Riž in ajda za trdnejše zdravje
Zdravje, lepota
Riž in ajda za trdnejše zdravje
Kaj zdravniki dovolijo, da lahko jeste za večerjo
Dobro je vedeti
Kaj zdravniki dovolijo, da lahko jeste za večerjo
Za tretjino manj grip in prehladov ter zdravilo proti najhujšim boleznim
Dobro je vedeti
Za tretjino manj grip in prehladov ter zdravilo proti najhujšim boleznim
Olivno olje in orehi: naravna zaščita imunskega sistema
Dobro je vedeti
Olivno olje in orehi: naravna zaščita imunskega sistema
Zakaj ni dobro pretiravati s peteršiljem
Dobro je vedeti
Zakaj ni dobro pretiravati s peteršiljem
Opozorilni znaki pomanjkanja vitamina B12
Dobro je vedeti
Opozorilni znaki pomanjkanja vitamina B12




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor