Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Zakaj se moramo izogibati kruhu?
Rubrika:

Zanimivosti

Zakaj se moramo izogibati kruhu?

Slovenec poje med 60 in 70 kilogrami kruha na leto. Nas mora to skrbeti? K sreči (še) ne ...


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Slovenci v povprečju pojemo enkrat več kruha kot Evropejci, a še vedno skoraj pol manj kot denimo Srbi (109 kilogramov), ki so največji kruhojedci v Evropi. žal pa je kruh v zadnjem času deležen veliko negativne kritike. Kaj od tega je upravičeno?

Do kruhov starih vrst, kamor sodijo predvsem bel kruh in pekovsko pecivo, so sodobni nutricisti upravičeno zadržani. Če kruh ocenjujemo po vsebnosti kompleksa vitaminov B, vitamina E, prehranskih vlaknin, mineralov, železa, cinka, kalcija, beljakovin in mononenasičenih aminokislin, potem je res, da bel kruh spada med živila, ki niso priporočljiva.

Če pa izberete polnozrnat kruh, ki ima bolj grobo strukturo, manj privlačen videz in nekoliko drugačen okus, pa je slika povsem drugačna. Tak kruh nam daje več kot polovico dnevne energije, pozitivni učinki pa zagotovo odtehtajo slabe.

Naslednji velik problem je tudi, če je kruh narejen izključno iz pšenične moke. Večji, kot je del rži, ječmena, pire, ovsa, koruze, ajde, prosa in drugih žitaric, večji je pozitiven vpliv kruha na naše zdravje. Kruhi iz "alternativnih" mok so veliko bolj hranljivi, pa tudi manj obremenjujoči za naš organizem.

Zato nutricisti svetujejo: DA za polnozrnat kruh z visokim deležem alternativnih mok, previdni pa bodite pri belem kruhu, žemljah in predvsem pekovskem pecivu.

Slednje za nameček še močno redi.
vkj


Hranljivi kruhi
Kruh
Nutricisti
Polnozrnat kruh
Pšenična moka












Ali nas sadje zakisa?
Zdravje, lepota
Ali nas sadje zakisa?
Kaj jesti na prazen želodec in kaj ne?
Zdravje, lepota
Kaj jesti na prazen želodec in kaj ne?
Beljakovine nas naredijo bolj budne (ne sladkor)
Zdravje, lepota
Beljakovine nas naredijo bolj budne (ne sladkor)
Je beli riž zdrav ali ne?
Zdravje, lepota
Je beli riž zdrav ali ne?
3 napake pri uživanju beljakovin
Zdravje, lepota
3 napake pri uživanju beljakovin
Kaj bolj redi: sladkor ali maščoba?
Zdravje, lepota
Kaj bolj redi: sladkor ali maščoba?
3 jutranje pijače za dolgoživost
Dobro je vedeti
3 jutranje pijače za dolgoživost
5 živil, ki zmanjšujejo željo po sladkorju
Zdravje, lepota
5 živil, ki zmanjšujejo željo po sladkorju
Prigrizki, ki vas ne naredijo debele
Zdravje, lepota
Prigrizki, ki vas ne naredijo debele
7 živil, ki upočasnjujejo staranje možganov
Zdravje, lepota
7 živil, ki upočasnjujejo staranje možganov
Ohrovt ali špinača: kaj je boljše?
Dobro je vedeti
Ohrovt ali špinača: kaj je boljše?
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Zdravje, lepota
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
Zdravje, lepota
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
5 dobrih in mastnih živil
Zdravje, lepota
5 dobrih in mastnih živil
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zdravje, lepota
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Zdravje, lepota
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Zdravje, lepota
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
Zdravje, lepota
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
3 najpogostejše zmote o prehrani
Zdravje, lepota
3 najpogostejše zmote o prehrani
Jejmo manj, živimo dlje
Dobro je vedeti
Jejmo manj, živimo dlje




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor