Rubrika:
Dobro je vedeti
Zdravilen ingver z žlico
Ingverja vam nikar ni treba lupiti z nožem. Raje ga pojejte z lupino. Če pa tudi to ne gre, ingver raje olupite z žlico.
Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Ameriška nutricistka dr. Kanchan Koya velja za eno največjih poznavalk za začimbe. Širšo prepoznavnost je dobila zaradi teorije, kako lahko z začimbami premagamo vse bolezni. No, skoraj vse.
Dr. Koya je naredila obsežno raziskavo v katri je sodelovalo 68.000 anketirancev iz praktično vseh koncev sveta. Med drugim je bilo tudi vprašanje, kako anketiranci lupijo ingver in samo 3 % jih je odgovorilo, da ga ne. In prav to je spodbudilo dr. Koyo, da je naredila natančnejšo raziskavo, ki je marsikoga presenetila.
Namreč: ingver olupljen z nožem ima tudi do 80 % manj hranilnih in zdravilnih sestavin, kot sicer. Zato, kaj vam pomaga ingver, če najdragocenejše stvari vržete v smeti? Izkazalo se je, da ima ingver postrgan z žlico "samo 20 do 30 %" manj hranljivih snovi, kar je občutno bolje.
Čeprav je Koyino sporočilo, da dajmo jesti čim več neolupljenega ingverja, pa v svoji ekspertizi omenja tudi sledi transporta, nenaravne pridelave, skladiščenja po trgovinah, v vrečkah, ...
Upoštevajoč negativne vplive, je lupljenje ingverja z žlico vendarle najbolj optimalen kompromis njegovega uživanja.
Na koncu pa dr. Koya dodaja še pomisleke o ingverju zmletem v prah. Po njenem mnenju v prah zmleta začimba nima nobenega pomena. Pa naj to velja za ingver, poper, sol, kumino ...
Naj bo žlica vaše vsakodnevno strgalo.
vkj
dr Kanchan Koya
hranljive snovi v ingverju
ingver olupljen z lico
neolupljeni ingver
zdravilen ingver