Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Zdravilen ingver z žlico
Rubrika:

Dobro je vedeti

Zdravilen ingver z žlico

Ingverja vam nikar ni treba lupiti z nožem. Raje ga pojejte z lupino. Če pa tudi to ne gre, ingver raje olupite z žlico.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Ameriška nutricistka dr. Kanchan Koya velja za eno največjih poznavalk za začimbe. Širšo prepoznavnost je dobila zaradi teorije, kako lahko z začimbami premagamo vse bolezni. No, skoraj vse.

Dr. Koya je naredila obsežno raziskavo v katri je sodelovalo 68.000 anketirancev iz praktično vseh koncev sveta. Med drugim je bilo tudi vprašanje, kako anketiranci lupijo ingver in samo 3 % jih je odgovorilo, da ga ne. In prav to je spodbudilo dr. Koyo, da je naredila natančnejšo raziskavo, ki je marsikoga presenetila.

Namreč: ingver olupljen z nožem ima tudi do 80 % manj hranilnih in zdravilnih sestavin, kot sicer. Zato, kaj vam pomaga ingver, če najdragocenejše stvari vržete v smeti? Izkazalo se je, da ima ingver postrgan z žlico "samo 20 do 30 %" manj hranljivih snovi, kar je občutno bolje.

Čeprav je Koyino sporočilo, da dajmo jesti čim več neolupljenega ingverja, pa v svoji ekspertizi omenja tudi sledi transporta, nenaravne pridelave, skladiščenja po trgovinah, v vrečkah, ...

Upoštevajoč negativne vplive, je lupljenje ingverja z žlico vendarle najbolj optimalen kompromis njegovega uživanja.

Na koncu pa dr. Koya dodaja še pomisleke o ingverju zmletem v prah. Po njenem mnenju v prah zmleta začimba nima nobenega pomena. Pa naj to velja za ingver, poper, sol, kumino ...

Naj bo žlica vaše vsakodnevno strgalo.
vkj


dr Kanchan Koya
hranljive snovi v ingverju
ingver olupljen z žlico
neolupljeni ingver
zdravilen ingver












Pozabljeni napitek za dolgo življenje brez bolezni
Dobro je vedeti
Pozabljeni napitek za dolgo življenje brez bolezni
Najboljši zajtrk po ajurvedskih načelih
Dobro je vedeti
Najboljši zajtrk po ajurvedskih načelih
Marmelada ali ajvar potem, ko smo odstranili plesen
Dobro je vedeti
Marmelada ali ajvar potem, ko smo odstranili plesen
Pivo ali vino: kaj je bolj zdravo?
Zdravje, lepota
Pivo ali vino: kaj je bolj zdravo?
7 pravil vitkih ljudi
Dobro je vedeti
7 pravil vitkih ljudi
Z žajblom do dolgega življenja. Če pa dodate cimet ...
Zdravje, lepota
Z žajblom do dolgega življenja. Če pa dodate cimet ...
Pomladite telo in izgubite kilograme
Dobro je vedeti
Pomladite telo in izgubite kilograme
4 znaki, da vam primanjkuje vode
Dobro je vedeti
4 znaki, da vam primanjkuje vode
3 prigrizki, ki pomagajo pri hujšanju
Dobro je vedeti
3 prigrizki, ki pomagajo pri hujšanju
5 vrst semen, ki bi jih moral jesti vsak
Zdravje, lepota
5 vrst semen, ki bi jih moral jesti vsak
3 navade, ki izboljšajo koncentracijo pri delu
Dobro je vedeti
3 navade, ki izboljšajo koncentracijo pri delu
Tudi zdrave sestavine lahko redijo
Zdravje, lepota
Tudi zdrave sestavine lahko redijo
Kronična utrujenost in kako se je znebiti
Dobro je vedeti
Kronična utrujenost in kako se je znebiti
5 živil, ki bi jih ženske morale uživati ​​pogosteje
Zdravje, lepota
5 živil, ki bi jih ženske morale uživati ​​pogosteje
Zakaj želimo jesti, ko sploh nismo lačni
Dobro je vedeti
Zakaj želimo jesti, ko sploh nismo lačni
živila, ki vsebujejo več soli kot čips
Dobro je vedeti
živila, ki vsebujejo več soli kot čips
Hrana, ki je dobra za možgane
Zdravje, lepota
Hrana, ki je dobra za možgane
8 napak, ki jih delamo na dietah
Dobro je vedeti
8 napak, ki jih delamo na dietah
7 nevarnih dodatkov v hrani
Dobro je vedeti
7 nevarnih dodatkov v hrani
Paradižnik v službi lepote
Dobro je vedeti
Paradižnik v službi lepote




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor