Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
1. Kako dolg je seznam sestavin?Zapomnite si, več ko ima izdelek sestavin, slabši je. Najboljša je osnovna hrana s čim manj dodatki. Še posebej, če so med dodatki tudi takšna imena, ki jih ne poznate, ali pa jih prvič slišite (to ne velja samo za hrano, pač pa tudi čistila in kozmetiko). Če naletite na kakšno tako neznanko, si zapišite ime, ali pa s telefonom poslikajte celo etiketo, in doma v miru preverite, za kaj gre. Če je varno, boste naslednjič kupili.
2. Je sladkor res potreben?Ko kupujete bonbone, se pričakuje, da je v njih tudi sladkor. Ko kupujete sir, izdelke iz kruha, vloženo zelenjavo, kečap, sojine jogurte, juhe v vrečkah pa je zelo neobičajno, če je poleg tudi sladkor. Pa vendar je. In to iz samo enega razloga: da prikrije sol (kako nevarna je sol si preberite v prispevku
Zaradi preveč soli umre 1,65 milijona ljudi na leto). Še razmislek ... Kaj mislite, katera pijača je manj škodljiva: kokakola zero, ali kokakola light? O načrtni zasvojenosti človeštva s sladkorjem najdete več v prispevku
Iztrebljanje neuporabnih jedcev?.
3. SolTako, kot je preveč sladkorja škodljivo, je škodljivo tudi preveč soli (preberite
Kako zdrava je morska sol?). Sol povzroča dehidracijo, kar čutimo, kot potrebo po več hrane, več pijače. Proizvajalci zato zelo radi pretiravajo s soljo, ker vas bo to premamilo, da naslednjič kupite še in več. Mimogrede: ali ste vedeli, da liter kokakole vsebuje 42 kock sladkorja in 30 kock soli?
Natriju se izogibajte kolikor je le mogoče.
4. Dodatki, ojačevalci, e-jiObstaja teorija, da so vsi e-ji strupeni. To načeloma ne drži, ker so med njimi tudi naravna barvila, arome in dišave, je pa res, da so tudi konzervansi pridobljeni izključno na umeten način, pa emulgatorji, sredstva za zgoščevanje, loščila, posebej so nevarna umetna sladila (preberite si več o
aspartamu) ... Hrana, ki potrebuje take dodatke ni zaradi tega nič okusnejša in boljša. Večinoma so ti dodatki zgolj zato, da nekaj prikrijejo, so bolj obstojni in redijo.
5. MaščobePoznamo trans-maščobe, ki so zelo škodljive. Na drugi strani pa je avokado, ki ima izredno veliko maščob, a je hkrati zelo zdrav. Potem poznamo omega-3 in omega-6 maščobne kisline, ki so jim ob odkritju rekli tudi vitamin F in spadajo v skupino nenasičenih maščob. Telo maščobe potrebuje, zato lahki jogurti niso bolj zdravi od polnomastnih. Tudi lahki namazi, siri, pijače imajo svojo negativno plat, ki je lahko celo nevarnejša.