Rubrika:
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Pogosto slišimo, kako je krompir škodljiv. Vendar, če ga pripravimo v obliki soka, so njegove zdravilne lastnosti izjemne.
Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Krompir sam po sebi ni škodljiv. Škodljiva je naša uporaba in kombinacije, ki obremenjujejo naš organizem, namesto, da bi ga krepilo.
Krompirjev sok ima veliko vitaminov B in C, veliko ima kalija, kalcija, železa, fosforja in bakra, krepi imunski sistem, predvsem pa je zelo nasiten.
Kako naredimo krompirjev sok?
Postopek je preprost: uporabite en srednje velik krompir, olupite ga in narežite na majhne kocke. Kocke dajte v sokovnik in iz njih iztisnite svež sok. Če sokovnika nimate, lahko uporabite običajni mikser in na koncu vse skupaj precedite skozi bombažno krpo.
Sok je najboljši svež. Pijte ga počasi in, če je le mogoče, brez kakršnih koli dodatkov. Če va okus vseeno ni všeč, ga posladkajte z žličko medu.
Priporočljivo je da tak sok pijete na tešče (vsaj pol ured pred zajtrkom). Drugače pa tak naravni sok krepi imunski sistem, deluje protivnetno, pomaga pri lajšanju artritisa in premagovanju drugih težavah povezanih s sklepi, zdrave notranje razjede, čisti jetra in žolčnik, na Japonskem pa tak sok priporoča tudi uradna medicina pri zdravljenju hepatitisa (ni znano, zakaj tega ne bi priporočali tudi pri nas). Po mnenju strokovnjakov krompirjev sok pomaga tudi pri zniževanju holesterola, ker je bogat z vlakninami, čisti prebavni sistem in pomaga pri zaprtju, ker pa vsebuje veliko glikoalkaloidov, ima izjemne protitumorne lastnosti, ki preprečujejo, da bi se ravake celice razširile po vsem telesu.
vkj
Krepilni učinki krompirjevega soka
Krompirjev sok
Priprava krompirjevega soka
Protitumorne lastnosti krompirjevega soka
Zdravilne lastnosti krompirja