Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Šokantno: holokavst na kurjih farmah
Rubrika:

Aktualno

Šokantno: holokavst na kurjih farmah

Kar se je v samo pol stoletja zgodilo s kokošmi, vam mora vzeti dih. Vse to samo zato, da lahko danes preživi 7 milijard ljudi.


Članek je bil ustvarjen leta 2021, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Kaj počne človek v imenu preživetja, postaja vse bolj grozljivo, poleg tega pa se bližamo meji preko katere ne bo šlo. Če želi na svetu preživeti 7 milijard ljudi, že danes zmanjka zemlje. Prašiči, krave, kokoši se morajo prehranjevati z umetno hrano pomešano z lastnimi iztrebki, ker na Zemlji ni dovolj kopnega, da bi posadili toliko koruze, kot je potrebujemo. pravzaprav bi samo krave potrebovale toliko polj, da bi za ostale živali in ljudi zmanjkalo prostora.

Študija, ki so jo naredili na univerzi Alberta v ZDA je zajela analizo kokoši v zadnjih 60 letih. Pred dnevi so bili izsledki raziskave objavljeni v znanstveni reviji Poultry Science in še isti dan je dvignila veliko prahu. Osrednja ugotovitev je, da so bile kokoši pred 60 leti 4-krat lažje od današnjih!

Raziskava je ugotovila, da je bila povprečna teža 56 dni stare kokoši leta 1957 905 gramov, leta 1978 1.808 gramov, leta 2005 pa 4.202 grama. Pa da si ne boste mislili, da je taka razlika že ob rojstvu?! Je, a ne tako očitna. 1 dan star piščanček je leta 1957 v povprečju tehtal 34 gramov, leta 1978 42 gramov, leta 2005 pa 44 gramov. Razlika postane očitnejša po 1 mesecu, ko so piščanci pred 60 leti za 10-krat povečali svojo težo, današnji pa 32-krat (v povprečju tehtajo 1.396 gramov)!

Naslednji šokanten podatek je, da je bila leta 1955 povprečna starost kokoši, ko so prišle na trgovske police 70 dni, leta 2011 samo še 47 dni. Pa ne pozabit, da imajo današnje pol mlajše kokoši 4-krat večjo težo.

Povprečen Evropejec je leta 1965 pojedel 16 kilogramov perutnine. Danes je poje 38 kilogramov (natančno preglednico po letih in po količini zaužitega mesa najdete tukaj). Poleg tega je leta 1934 bila povprečna cena kilograma piščanca 2,32 dolarja, leta 1960 1,08 dolarja, leta 204 pa samo še 0,45 dolarja.

Edina stvar, ki je ostala razmeroma nespremenjena, je število potomcev. Ena kokoš je imela leta 1955 110 piščancev v 25 tednih, danes jim ima 120.

Je k temu potrebno dodati kak komentar? Vsekakor. Si lahko zamislite, kakšne piščance bodo čez 60 let jedli naši otroci?
vkj


analiza kokoši
holokavst na kurjih farmah
kokoši tea
poraba perutnine
prehrana kokoši












3 hormoni, ki (lahko) preprečujejo hujšanje
Zdravje, lepota
3 hormoni, ki (lahko) preprečujejo hujšanje
Resnica o pšenici in njenem vplivu na vaš pas
Dobro je vedeti
Resnica o pšenici in njenem vplivu na vaš pas
10 živil, ki pomagajo obvladovati apetit in podpirajo hujšanje
Dobro je vedeti
10 živil, ki pomagajo obvladovati apetit in podpirajo hujšanje
8 superživil za dober videz, dobro zdravje in hujšanje
Zdravje, lepota
8 superživil za dober videz, dobro zdravje in hujšanje
Kaj se zgodi, ko vsak dan pojeste tri banane na dan?
Zanimivosti
Kaj se zgodi, ko vsak dan pojeste tri banane na dan?
4 stvari o sebi nikoli ne smete razkriti drugim
Zanimivosti
4 stvari o sebi nikoli ne smete razkriti drugim
Te hrane nikoli ne pogrevajte! Lahko postane nevarna za zdravje!
Dobro je vedeti
Te hrane nikoli ne pogrevajte! Lahko postane nevarna za zdravje!
5 manj znanih znakov sladkorne bolezni, ki jih ne smete spregledati
Dobro je vedeti
5 manj znanih znakov sladkorne bolezni, ki jih ne smete spregledati
8 znakov, da se morate več gibati
Zdravje, lepota
8 znakov, da se morate več gibati
3 najslabša živila, ki jih lahko jeste za zajtrk
Zdravje, lepota
3 najslabša živila, ki jih lahko jeste za zajtrk
6 simptomov raka na želodcu (ki ne bolijo)
Dobro je vedeti
6 simptomov raka na želodcu (ki ne bolijo)
Trebušna maščoba: kako se je znebiti na naraven in učinkovit način​
Dobro je vedeti
Trebušna maščoba: kako se je znebiti na naraven in učinkovit način​
Glavni hormon, da ne morete shujšati, pa za to sploh niste krivi vi!
Zdravje, lepota
Glavni hormon, da ne morete shujšati, pa za to sploh niste krivi vi!
3 stvari, ki bi se jih morali znebiti po 50. letu
Zdravje, lepota
3 stvari, ki bi se jih morali znebiti po 50. letu
Kako hitro in brez stradanja shujšati
Dobro je vedeti
Kako hitro in brez stradanja shujšati
Ingverjev sok in njegove koristi za zdravje
Zdravje, lepota
Ingverjev sok in njegove koristi za zdravje
Pravimo mu tudi eliksir zdravja
Dobro je vedeti
Pravimo mu tudi eliksir zdravja
Kako tvegano je jesti jajca?
Dobro je vedeti
Kako tvegano je jesti jajca?
Kdo ne bi smel jesti banan?
Dobro je vedeti
Kdo ne bi smel jesti banan?
Nimajo privlačnega videza, so pa izjemno okusni in zdravi
Zdravje, lepota
Nimajo privlačnega videza, so pa izjemno okusni in zdravi




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor