Gobe povzročijo enak občutek sitosti, kot meso, zato so lahko izvrsten nadomestek mesnih obrokov. Raziskave so pokazale, da ima lahko ena porcija slastnega govejega zrezka tudi po 3.265 J (780 kalorij), če pa bi pojedli isto količino gob, bi to bilo samo 1.423 J (340 kalorij), vseh ostalih hranljivih snovi pa približno enako.
Če gremo v skrajnost in bi celo leto jedli samo gobe namesto mesa, bi pojedli 83.736 J (20000 kalorij) manj.
Seveda je veliko bolje ne pretiravat, kar pomeni, da vam to jesen in zimo priporočamo čim več zrezkov z gobami.
Zakaj je dobro jesti gobe?
Poznamo namreč 200 vrst užitnih gob, prav vse pa uvrščamo med nutricevtike, to so snovi, ki delujejo kot hrana in zdravilo hkrati. Poleg klasičnih gob poznamo tudi gobe brez katerih ne bi bilo kefirja, kislega mleka, jogurtov, sirov, vina, tofuja, kvašenega testa, kislega zelja ... Gobe so veliko bolj pomembne, kot se nam zdi.
In brez gob ne bi bilo antibiotikov.