Pomanjkanje železa v krvi lahko povzroči celo vrsto težav. Najbolj pogosti simptomi pomanjkanja so: splošno slabo počutje, omedlevice, hitro bitje srca, razdražljivost, bleda koža, hladne roke ali noge, utrujenost ... Statistike kažejo, da se s temi problemi sooča vsak peti, najhuje pa je, da se tega ne zavedamo in ne ukrepamo. Če je stanje dolgotrajno, lahko pride do nepopravljivih poškodb.
Kaj narediti?
Rešitev je uživanje hrane bogate z železom. To so ribe, jetra, jajca, drobovina, školjke, morski sadeži, med zelenjavo pa rdeča pesa, špinača, koprive, zelena solata, korenje ...
Zelo učinkovit je sok rdeče pese, saj pomaga pri premagovanju bolezni, kot tudi pri krepitvi imunskega sistema.
Rdečo peso je mogoče uživati surovo, kuhano ali pečeno. Toplotna obdelava sicer uniči precejšen del zdravilnih učinkovin, je pa zato okus veliko boljši. Priporočljivo je kuhanje pese napari in to skupaj z lupino. Prav zaradi tega vam svetujemo, da v tem smutiju eksperimentirate s količinami. Začnite z nizko vsebnostjo rdeče pese. Ko se navadite na okus, lahko delež pese povečujete. Upoštevajte tudi to, da rdeča pesa zbija pritisk in bodite previdni, če imate nizek pritisk.
Sestavine:
- rdeča pesa
- 1 jabolko
- sok 1/2 limone
- 1 pomaranča
Vse sestavine zmiksajte v tekoč in homogen smmuti. Prvi dan popijte 1 dcl, kasneje pa lahko tudi več, vendar bodite pozorni na reakcijo telesa.