Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Zakaj so ohlajene testenine bolj zdrave od vročih?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Zakaj so ohlajene testenine bolj zdrave od vročih?

Ni vseeno, ali pojemo testenine takoj, ko jih skuhamo, ali eno uro kasneje. Preverite v čem je razlika!


Članek je bil ustvarjen leta 2025, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Testenine, krompir in kruh imajo veliko škroba, ki ni najboljši za zdravje, še manj pa za vitko linijo. Britanski znanstveniki so dokazali, da je velika razlika med običajnim in odpornim škrobom, kar jih je pripeljalo do nenavadnega odkritja.

A začnimo najprej z običajnim škrobom. Kadar jemo živila z veliko škroba, ta v našem telesu izredno hitro razpade na sladkor, oziroma glukozo. In problem škroba je ravno v tej enostavni in hitri razgradljivosti, ki ima enak učinek, kot če bi sladkor jedli z žlico.

Odporen škrob je v tem oziru nekoliko bolj zahteven, saj telo zanj potrebuje tudi do 10-krat več časa, da ga razgradi. Sicer je končni rezultat isti, kot pri običajnem škrobu, a prav zaradi počasnejših reakcij ima telo več časa, da reagira na povečano količino sladkorja. Zato je tudi povišanje inzulina v krvi bistveno manjše, manj sladkorja se spremeni v maščobne obloge, veliko energije telo porabi za lastno delovanje in tudi občutek sitosti je zaradi tega bolj dolg.

Ključno vprašanje je, kje najdemo odporen škrob?

Največ ga je v bananah, sirih in tudi v postanih testeninah in krompirju. Krompirjeva solata je bistveno manj škodljiva od svežega pireja. Testenine, ki jih pustite stati več kot pol ure, pred obrokom pa jih na hitro pogrejete imajo 3-krat več odpornega škroba in prav toliko manj običajnega.

In še ena prednost ohlajene hrane z veliko škroba: odporni škrob blagodejno vpliva na srčne bolezni in znižuje krvni pritisk.
vkj


Koristi odpornega škroba
Odporni škrob
Ohlajene testenine
Razlika med običajnim in odpornim škrobom
Zdrave testenine












5 živil, ki zmanjšujejo željo po sladkorju
Zdravje, lepota
5 živil, ki zmanjšujejo željo po sladkorju
Prigrizki, ki vas ne naredijo debele
Zdravje, lepota
Prigrizki, ki vas ne naredijo debele
7 živil, ki upočasnjujejo staranje možganov
Zdravje, lepota
7 živil, ki upočasnjujejo staranje možganov
Ohrovt ali špinača: kaj je boljše?
Dobro je vedeti
Ohrovt ali špinača: kaj je boljše?
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Zdravje, lepota
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
Zdravje, lepota
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
5 dobrih in mastnih živil
Zdravje, lepota
5 dobrih in mastnih živil
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zdravje, lepota
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Zdravje, lepota
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Zdravje, lepota
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
Zdravje, lepota
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
3 najpogostejše zmote o prehrani
Zdravje, lepota
3 najpogostejše zmote o prehrani
Jejmo manj, živimo dlje
Dobro je vedeti
Jejmo manj, živimo dlje
Zakaj je limona dobra za vsakogar?
Zdravje, lepota
Zakaj je limona dobra za vsakogar?
Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva
Dobro je vedeti
Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva
živila, ki upočasnjujejo staranje
Zdravje, lepota
živila, ki upočasnjujejo staranje
Vzroki, zakaj imamo rdeč nos
Zdravje, lepota
Vzroki, zakaj imamo rdeč nos
Kaj poleg hrane vpliva na povišan sladkor
Dobro je vedeti
Kaj poleg hrane vpliva na povišan sladkor
Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?
Zdravje, lepota
Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?
5 stvari, ki pokvarijo solato
Dobro je vedeti
5 stvari, ki pokvarijo solato




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor