Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Hrana, ki je zaradi klimatskih sprememb, kmalu več ne bo
Rubrika:

Dobro je vedeti

Hrana, ki je zaradi klimatskih sprememb, kmalu več ne bo

Človeštvo se ne zaveda, kako minljiva so nekatera živila. Zaradi spremenjenih klimatskih razmer nam grozi kar nekaj pomanjkanj.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Klima se spreminja, temperature naraščajo, to pa pomeni, da nekaterih živil v prihodnosti ne bo. Ali pa jih bo bistveno manj. To pa bo seveda vplivalo na naše vsakodnevne prehranske navade. Ali veste, katera živila so to?

1. Čokolada
Kakavovim drevesom sicer toplo vreme ustreza, vendar potrebujejo obilne padavine in vlago. Hitro se lahko zgodi, da bo čokolada postala tako dragocena, da si je navadni smrtniki ne bomo mogli več privoščiti.



2. Čaj
Industrija čaja je precej velika in vsakodnevno prisotna, vendar listi čajevca postajajo že danes prevroči, kar odganja žuželke, ki so ključnega pomena za razmnoževanje. Zato že danes ponekod grmičke čajevca umetno hladijo, v prihodnosti pa bo ta problem še večji. To pomeni, da bomo v prihodnosti zagotovo pili manj čaja.

3. Med
Zaradi višjih temperatur je v atmosferi vedno več CO2, ki pa zmanjšuje beljakovine v cvetnem prahu. In prav beljakovine so glavni vir čebelje prehrane. Izrazitejši bodo toplogredni učinki, manj bo čebel, manj bo tudi kakovostnega medu. že danes se nam dogaja, da je na trgu vedno več umetno pridelanega medu in prišel bo dan, ko bo med dobrina samo za najbogatejše.

4. Riž
Znanstveniki ocenjujejo, da bo proizvodnja riža do leta 2050 padla za 20 do 40 odstotkov. Glede na to, da je to živilo, ki ga ljudje po celem svetu največ zaužijemo, bo to velik problem. Namreč, višja koncentracija ogljikovega dioksida povzroči nižjo hranljivo vrednost riža. Manj bo cinka, železa in predvsem vitaminov skupine B. Osiromašenega riža bo sicer dovolj, vendar ga bomo morali pojesti vedno več, če bomo želeli zadovoljiti potrebam organizma. Osiromašenje riža že danes napoveduje veliko prehransko krizo.

5. Sadovnjaki
Jabolka, češnje, marelice, tudi slive so simbol marsikaterega sadovnjaka, ki pa so zaradi globalnega segrevanja resno ogroženi. Na avstralski univerzi v Melbournu že danes ugotavljajo, da je njihova klima že danes prevroča za pridelavo jabolk. In ne samo to! Kakovostno sadje potrebuje vedno več vode, ki pa je v teh krajih vse bolj dragocena. Ko sadjarji primerjajo stroške pridelave, nekatere vrste sadja niso več rentabilne.

6. Javorjev sirup
Glavna sestavina javorjevega sirupa je drevesni sladkorni sok, ki pa ga je iz dneva v dan opazno manj. V naslednjih 80 letih se bo življenjski prostor javorjev več kot prepolovil. Samo snežna oddaja deluje pomirjujoče na javorjeve korenine. Če tega ni, potem je tudi število poganjkov, ki vsebujejo največ zdravega soka, bistveno manjše. Ta trend se že opazi in postaja že danes velik problem.

7. Kava
Globalno segrevanje bo do leta 2050 za 50 % zmanjšalo velikost plantaž, kjer danes gojijo kavo. Prevelika vročina in pomanjkanje vlage bosta prisilila veliko pridelovalcev, da poiščejo druge alternative, kar bo vplivalo predvsem na okus, aromo in seveda ceno kave.

8. Pšenica
Študija univerze v Kanzasu je pokazala, da se je svetovna proizvodnja pšenica od leta 2000 do 2020 zmanjšala za četrtino, vsaka stopinja več v ozračju pa pomeni približno 6 % manjši donos. Poleg tega postaja pšenica prisotna v vedno več izdelkih, kar samo še draži ceno pšenice, hkrati pa je med nami vedno več bolezni (kot je na primer preobčutljivost na gluten). To spada med neposredne indikatorje, da je z našo klimo nekaj narobe.

9. Pivo
Pivo je ena najbolj priljubljenih pijač na svetu, a analitiki že danes zaznavajo upad proizvodnje za 3 do 17 odstotkov. Izrazita sušna obdobja močno klestijo pridelke ječmena in hmelja. Samo za primerjavo: na Irskem se je piko v zadnjih letih podražilo na 193 %.
vkj


Globalno segrevanje
Javorjev sirup
Klimatske spremembe
Osiromašenje riža
Pomanjkanje živil






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














7 živil, ki se jim je ob koncu leta bolje izogniti
Zdravje, lepota
7 živil, ki se jim je ob koncu leta bolje izogniti
Obvezno zamrzovanje kruha pred opekanjem
Zdravje, lepota
Obvezno zamrzovanje kruha pred opekanjem
5 znakov, da ne jeste dovolj proteinov
Dobro je vedeti
5 znakov, da ne jeste dovolj proteinov
Katere bolezni zdravi marmelada?
Dobro je vedeti
Katere bolezni zdravi marmelada?
Eden najbolj zdravih prigrizkov, ki jih lahko jeste po mili volji
Zdravje, lepota
Eden najbolj zdravih prigrizkov, ki jih lahko jeste po mili volji
9 jedi, ki jih lahko jemo tudi po pretečenem roku
Dobro je vedeti
9 jedi, ki jih lahko jemo tudi po pretečenem roku
Kako na naraven način znižati holesterol
Dobro je vedeti
Kako na naraven način znižati holesterol
Kaj akne in mozolji na obrazu povedo o vašem zdravju
Zdravje, lepota
Kaj akne in mozolji na obrazu povedo o vašem zdravju
4 napake, zaradi katerih vaša hrana izgubi do 70 % hranil
Dobro je vedeti
4 napake, zaradi katerih vaša hrana izgubi do 70 % hranil
Znate uporabljati olivno olje? Preverite!
Dobro je vedeti
Znate uporabljati olivno olje? Preverite!
Kako je hrbtenica povezana z notranjimi organi?
Dobro je vedeti
Kako je hrbtenica povezana z notranjimi organi?
Previdno s hrano iz konzerv
Dobro je vedeti
Previdno s hrano iz konzerv
Kako uporabiti mandarine kot zdravilo?
Dobro je vedeti
Kako uporabiti mandarine kot zdravilo?
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Ne morete jeste zajtrka? Kaj vam telo s tem sporoča?
Dobro je vedeti
Ne morete jeste zajtrka? Kaj vam telo s tem sporoča?
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Je bolje biti preveč suh ali predebel?
Zdravje, lepota
Je bolje biti preveč suh ali predebel?
Riž in ajda za trdnejše zdravje
Zdravje, lepota
Riž in ajda za trdnejše zdravje
Kaj zdravniki dovolijo, da lahko jeste za večerjo
Dobro je vedeti
Kaj zdravniki dovolijo, da lahko jeste za večerjo




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor