Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Jejte hladen krompir in zelene banane
Rubrika:

Dobro je vedeti

Jejte hladen krompir in zelene banane

Gotovo se vam je kdaj krompir razkuhal, ali pa ste jedli surove špagete? To ni nič slabega ...


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Hladen krompir
V krompirju je veliko škroba, ki pa začne razpadati, če je krompir prekuhan. Bolj kuhan je krompir, manj ima škroba. Poleg tega se prekuhan škrob - ko se ohladi - spremeni v obliko, ki je praktično nerazgradljiva in zato neposredno konča v debelem črevesu. Zato tak krompir manj redi, poleg tega pa skrbi za regulacijo delovanja črevesja.

Jejte hladen krompir in zelene banane
(Wikimedia.org)




Zelene banane
Škrob v bananah se med zorenjem spreminja v sladkor, zato ima nezrela banana manj sladkorja, kot zrela. Ima pa nezrela banana več škroba, ki je težko razgradljiv, zato je glikemični indeks zelenih banan nižji. Zapomnite si: več škroba pride do debelega črevesja, manj kalorij dobimo v telo.

Čaj
Vse vrste čajev vsebujejo polifenole in antioksidante, ki krepijo srce in ožilje, vendar le, če čaj namakamo v vroči (ne vreli!) vodi več kot minuto in manj, kot 4 minute. Vse kar je več, ali manj, uniči dobre sestavine.

Solatno olje
Pri solatnem olju nikar ne skoparite, še posebej, če uporabljate domače oljčno olje v kombinaciji z avokadom. Olje in avokado sta naravna zaklada mononasičenih maščob, ki jih telo potrebuje za izgradnjo celic in boljše delovanje vseh organov. In še nasvet: vitaminsko in energijsko najboljša je solata iz paradižnika, korenja in zelene solate.

Jejte hladen krompir in zelene banane
(Femside.com)


Testenine
Razkuhane testenine imajo občutno več škroba, kot nerazkuhane (al dente). Škrob se pri al dente kuhanih testeninah počasneje spreminja v sladkor in zato takšne testenine tudi manj redijo. Vendar ne pozabite, da imajo prekuhane testenine prav nasproten učinek.
Erika Volk


špageti
čaj
hrana
solata
zdravje






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














železo je ključnega pomena pri zdravljenju zamaščenih jeter
Dobro je vedeti
železo je ključnega pomena pri zdravljenju zamaščenih jeter
Začimba, ki povsem zatre apetit
Dobro je vedeti
Začimba, ki povsem zatre apetit
Čas vnosa beljakovin je zelo pomemben pri starejših
Dobro je vedeti
Čas vnosa beljakovin je zelo pomemben pri starejših
5 živil za boljše razpoloženje
Zdravje, lepota
5 živil za boljše razpoloženje
Poletna vitaminska bomba
Zdravje, lepota
Poletna vitaminska bomba
Kako preprečiti sončne opekline
Dobro je vedeti
Kako preprečiti sončne opekline
Rastlinske beljakovine za daljše življenje
Dobro je vedeti
Rastlinske beljakovine za daljše življenje
Smuti večne mladosti za utrujene
Zdravje, lepota
Smuti večne mladosti za utrujene
Katera hranila najpogosteje primanjkujejo veganom?
Dobro je vedeti
Katera hranila najpogosteje primanjkujejo veganom?
Vulkan antioksidantov
Zdravje, lepota
Vulkan antioksidantov
Smuti proti zakisanosti
Zdravje, lepota
Smuti proti zakisanosti
Kako občasno prenajedanje vpliva na telo?
Dobro je vedeti
Kako občasno prenajedanje vpliva na telo?
Ali je grah naravna zaščita pred sladkorno boleznijo tipa 2?
Dobro je vedeti
Ali je grah naravna zaščita pred sladkorno boleznijo tipa 2?
Je solata lahko obrok?
Dobro je vedeti
Je solata lahko obrok?
Pijača, ki vas ne odžeja, temveč škoduje
Dobro je vedeti
Pijača, ki vas ne odžeja, temveč škoduje
Tihi zaveznik proti debelosti, ki ga (najbrž) podcenjujete
Dobro je vedeti
Tihi zaveznik proti debelosti, ki ga (najbrž) podcenjujete
3 stvari, ki jih nikdar ne bi dali na žar, pa bi jih lahko
Dobro je vedeti
3 stvari, ki jih nikdar ne bi dali na žar, pa bi jih lahko
Da vam slučajno ne bi padlo na pamet to jesti za zajtrk!
Dobro je vedeti
Da vam slučajno ne bi padlo na pamet to jesti za zajtrk!
Kombinacija, ki je šokirala zdravnike
Zdravje, lepota
Kombinacija, ki je šokirala zdravnike
Jod je poleti najpomembnejši mineral. Zakaj?
Dobro je vedeti
Jod je poleti najpomembnejši mineral. Zakaj?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor