Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Hladen krompirV krompirju je veliko škroba, ki pa začne razpadati, če je krompir prekuhan. Bolj kuhan je krompir, manj ima škroba. Poleg tega se prekuhan škrob - ko se ohladi - spremeni v obliko, ki je praktično nerazgradljiva in zato neposredno konča v debelem črevesu. Zato tak krompir manj redi, poleg tega pa skrbi za regulacijo delovanja črevesja.
(Wikimedia.org)
Zelene bananeŠkrob v bananah se med zorenjem spreminja v sladkor, zato ima nezrela banana manj sladkorja, kot zrela. Ima pa nezrela banana več škroba, ki je težko razgradljiv, zato je glikemični indeks zelenih banan nižji. Zapomnite si: več škroba pride do debelega črevesja, manj kalorij dobimo v telo.
ČajVse vrste čajev vsebujejo polifenole in antioksidante, ki krepijo srce in ožilje, vendar le, če čaj namakamo v vroči (ne vreli!) vodi več kot minuto in manj, kot 4 minute. Vse kar je več, ali manj, uniči dobre sestavine.
Solatno oljePri solatnem olju nikar ne skoparite, še posebej, če uporabljate domače oljčno olje v kombinaciji z avokadom. Olje in avokado sta naravna zaklada mononasičenih maščob, ki jih telo potrebuje za izgradnjo celic in boljše delovanje vseh organov. In še nasvet: vitaminsko in energijsko najboljša je solata iz paradižnika, korenja in zelene solate.
(Femside.com)
TestenineRazkuhane testenine imajo občutno več škroba, kot nerazkuhane (al dente). Škrob se pri al dente kuhanih testeninah počasneje spreminja v sladkor in zato takšne testenine tudi manj redijo. Vendar ne pozabite, da imajo prekuhane testenine prav nasproten učinek.